środa, 10 maja 2017

Ciasto z chleba

Chleb kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem na całą noc lub na kilka godzin ( ja zalewałam rano i robiłam po powrocie z pracy). Po tym czasie najlepiej rozdrobnić chleb widelcem. Dodajemy jajka, cukier, masło, słonecznik, rodzynki, cukier waniliowy, cynamon i delikatnie mieszamy. Ciasto z czerstwego chleba to dla mnie hit! Kiedy o nim usłyszałam, zupełnie nie wiedziałam czego się właściwie po nim spodziewać, jak to smakuje i na ile można kombinować ze smakiem.


Często nie wiemy co robić z czerstwym chlebem, który nie jest już smaczny, a jednak żal go wyrzucać.

To ciasto jest znakomitym pomysłem na drugie życie chleba :) Pieczywo kroimy na małe kawałki i wrzucamy do miski. Rodzynki wsypujemy do szklanki i zalewamy wodą (można je według uznania zalać, np. rumem lub amaretto). Jeżeli masz taki sprzęt w domu, to jesteś farciarzem. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto drożdżowe z wypiekacza do chleba. To prosty przepis dla posiadaczy maszyn do pieczenia chleba.


Ja swoją kupiłam kilka lat temu i kocham ją zwłaszcza, gdy mam ochotę na ciasto drożdżowe, a nie chce mi się go wyrabiać :D. Moje (chyba) trzecie podejście do ciasta drożdżowego z maszyny do chleba. Ciągle miałam problemy z proporcjami, raz nawet musiałam ratować ciasto i przekładać je do zwykłej formy, bo zaczynało uciekać Zobacz więcej.


Czerstwy chleb zmielić razem z goździkami (u mnie rozdrabniacz ) Piekarnik nagrzac w między czasie do 1st.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Teraz zabieramy sie za przygotowanie babki. Jajka ubijamy z cukrem nastepnie dodać goździki z pokruszonym chlebem migdały i kokos wymieszać.


Czy ciasto po upieczeniu powinno byc takie biale jak na zdjeciu? Zastanawiam sie czy nie pieklam za dlugo ciasta,nie pamietam ile to trwalo,ale widze ze ty tez pieczesz min czyli calkiem dlugo. Przygotowanie dania kotlety z chleba Danie z tych co to robi się z tego co się ma.


Polecane studentom, słomianym wdowcom i wszelkiej maści koneserom. Chleb wcześniej musi poleżeć kilka dni aby stał się czerstwy. W dużym talerzu rozlewam mleko i maczam w nim kromki chleba.


Taki chleb kroję w kromki. Namoczony chleb odciskam z mleka. Asia Lubię podróżować - poznawać nowe miejsca, planować i marzyć :) Lubię dobrą książkę, naukę języków i fotografowanie, które małymi kroczkami staram się doskonalić.


Z czerstwych chałek i chleba tostowego upieczemy słodkie i bardzo sycące owocowe puddingi. Bułki i bagietki nie pierwszej świeżości zamoczymy w roztrzepanym jajku i usmażymy na rumiano na świeżym maśle na sposób francuski (a można je pałaszować na słodko lub w wersji pikantnej). Teraz przyjrzymy się bliżej zasadom przygotowywania ciasta na chleb żytni, pszenny i mieszany. Dowiemy się, ile zakwasu potrzeba dla każdego z rodzajów chleba, a także co zrobić, jeśli chcemy do chleba dodać słonecznik, ziarna lnu czy dyni.


Ustawiam automat na program podstawowy (basic), wielkość ciasta (u mnie w maszynie najmniejszy to kilogram) oraz stopień zarumienienia skórki ciasta. Pieczenie w takim programie to godziny w tym czasie maszyna podgrzewa składniki, wyrabia ciasto i go wypieka.

Jeśli spróbuje się je raz na pewno często będzie gościć na naszym stole. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu i większość składników mamy w domu. Z chleba odkrawamy twardą skórkę z góry, resztę kruszymy na drobne kawałeczki.


Puszyste ciasto z jabłkami. Zapiekanka ziemniaczana delicja Marynowana cukinia w zalewie curry. Masło czekoladowe (składniki) Kruche rogaliki ( ciasto serowe) Szarlotka krucho-drożdżowa. Tym razem jest to ciasto drożdżowe, a do tego ciasto przygotowywane w maszynie do robienia chleba.


W moim przypadku była to maszyna do chleba (Bread Maker SBB 8A1), zakupiona w Lidlu. Jak wiecie uwielbiam słodkie wypieki, więc drugim wypiekiem po zakupie maszyny do chleba było ciasto drożdżowe wg przepisu kermidt. Pierwsza porcja poszła do kosza, bo suszone drożdże nie zadziałały tak jak powinno i upiekł się zakalec, więc spróbowałam ze świeżymi i zamieniłam łyżeczki suszonych drożdży na 20g świeżych. Kromki chleba smarujemy sosem z jajka, musztardy, jogurtu i przypraw, a następnie układamy na nich cebulę, czosnek, marchewkę, ogórki konserwowe i boczek.


Zapiekankę z czerstwego chleba przykrywamy pierzynką z fety i żółtego, startego sera, a następnie zapiekamy i. Sama zastanawiam się, czy kupić robot planetarny, czy maszynę do wypieku chleba głównie pod ciężkie ciasta , chciałabym wiedzieć, co z nich będzie lepszym wyborem (jak na razie z drożdżowym daje sobie radę food processor, ale jest plastikowy i po prostu robi kulkę ciasta, ale jej specjalnie nie wyrabia ani nie napowietrza).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty