Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie. Domowy chleb na zakwasie to zdrowe, smaczne pieczywo a dodatkowo taki zapach w trakcie pieczenia, że pamięta się go całe lata. Ja pamiętam zapach pieczonego chleba u mojej Babci – to jest ze mną od dzieciństwa.
Tym razem wykorzystałam pełnoziarnistą mąkę żytnią oraz razową pszenną, żeby chleb był zdrowy, a nie tylko smaczny. Aż 3 chleba składa się z krojonego ziarna żyta, natomiast stanowi mąka żytnia razowa. Bardzo wilgotny, mocno kwaskowaty, z rześkim aromatem kolendry – smakuje wyśmienicie z miękkim masłem i świeżymi warzywami. Zdecydowanie lepiej dla naszego zdrowia, żeby chleb był przygotowany na zakwasie (żytnim albo pszennym), a nie na drożdżach.
Robiąc i następnie jedząc ten wilgotny , żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie , zawsze zastanawiam się jak bardzo w przeciągu zaledwie 1-pokoleń uległy zmianie gusta statystycznego konsumenta pieczywa , jak delikatne stały się nasze podniebienia. W zakwasie znajdują się bakterie mlekowe, które pozostają w harmonijnym współdziałaniu z drożdżami i tworząc kwas mlekowy, przyczyniają się do uzyskania prozdrowotnych właściwości chleba żytniego. Chce się więcej i więcej.
Dodane przez oliwia_winna w: Tylko o kuchni. Prawda jest taka, że oprócz tego, że chleb żytni jest zdrowy, to przede wszystkim jest smaczny #128578; Dzisiejszy przepis na chleb żytni na bazie drożdży jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Już wkrótce na stronie pojawi się także przepis na chleb żytni na zakwasie. To jest bardzo dobry chleb. Bardzo trudno bylo mi sie przyzwyczaic do jedzenia tylko takiego chleba ale teraz nie mam z tym problemu i wybieram juz wylacznie pelnoziarniste pieczywo.
Kalkulator kalorii - sprawdź ile kalorii zawierają twoje posiłki. Tabele kalorii, wartości odżywcze, kalorie produktów, kcal, białko, węglowodany, tłuszcz, tabela kalorii. W 1gramach pieczywa pełnoziarnistego znajduje się około 2kalorii. Pieczywo pełnoziarniste może być w formie chleba, bułek, bagietek. Chleb, który piekłam z okazji Dnia Chleba, jednak bardzo długi czas wyrastania nie pozwolił mi na wczorajszą publikację.
I na zakwasie, również żytnim. Z nieciekawym wyglądem i konsystencją samego ciasta w trakcie wyrabiania i wyrastania. Mąka żytnia z pełnego przemiału jest grubsza i ciemniejsza niż biała pszenna. Jeden z lepszych chlebów jakie ostatnio upiekłam. I banalnie prosty w przygotowaniu.
Jednak najważniejsze jest, że jest w 1 żytni razowy i wyrasta bardzo szybko (u mnie ok. godzin) – a to wszystko za sprawą słodu jęczmiennego. Węglowodany są głównym źródłem energii dla Twojego organizmu, dlatego też powinny zaspokajać od do dziennego zapotrzebowania energetycznego. Jednak sprawdź ile ten produkt posiada dobroczynnych cukrów złożonych, a ile. Tradycyjne pieczywo razowe produkuje się z mąki żytniej i zakwasu.
Jeśli do chleba z mąki razowej dodamy nasion, np. Większość z nas sięga po. Pozostałe produkty z kategorii. Pyszny, żytni razowy chleb, bez dodatku innej mąki, tylko pełnoziarnista żytnia, czyli żytnia razowa. Zachowuje długo świeżość, ma miękki, lekko wilgotno-lepki miąższ i pyszną skórkę.
U nas znika bardzo szybko. Chrupiące i rumiane gofry z mąki żytnie razowej min łatwe tanie. Dania główne Pierogi ruskie z mąki żytniej pełnoziarnistej. Najbardziej odpowiedni będzie pełnoziarnisty chleb żytni, wskazane jest także pieczywo chrupkie. Coraz więcej osób rezygnuje z glutenu.
Niektórzy robią to z przyczyn zdrowotnych, ale warto pamiętać, że panuje też moda na żywność bezglutenow. Ciasto na chleb pełnoziarnisty nie może być za mocno zbite. Powinno dać się łatwo przekładać łyżką do foremek.
Jeżeli jest za gęste dodaj wody, jeśli natomiast zbyt luźne – mąki. Ciasta nie trzeba wyrabiać rękami, wystarczy porządne wymieszanie drewnianą łyżką. Dlatego tak lubię przygotowywać chleby pełnoziarniste. W przeciwieństwie do chleba pszennego ten, powstały z mąki żytniej, stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego.
Jest przyjazny alergikom uczulonym na gluten. Warto jednak przygotować go samodzielnie, gdyż prawdziwy chleb razowy żytni stanowi niezwykłą rzadkość w piekarniach i marketach. Trzeba jednak pamiętać, że dobry PR ciemnego pieczywa stwarza przed nami ryzyko wpadnięcia w pułapkę.
Myślimy sobie „skoro chleb pełnoziarnisty jest taki zdrowy to mogę jeść go bez ograniczeń”. Mimo wszystkich super właściwości, chleb pełnoziarnisty nadal pozostaje (jak każde pieczywo) produktem wysokokalorycznym. Kromka chleba litewskiego. Bułka pełnoziarnista żytnia. W piekarni której kupuje chleb jest żytni na zakwasie który jem ale również chleb żytni na drożdżach.
Stąd moje pytanie czy jest jakaś różnica między tymi chlebami. Słyszałam że na zakwasie jest zdrowszy. Osobom początkującym w temacie wypieków na zakwasie polecam wyhodowanie, w pierwszej kolejności zakwasu żytniego.
Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, ale poniżej przedstawię metodę moim zdaniem najprostszą i najbardziej efektywną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.