środa, 17 maja 2017

Ciasto na pizze proporcje

Większość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne. Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i od tamtego dnia robię ciasto tylko z tego przepisu! Jedyną trudnością podczas robienia ciasto jest to zagniatanie, ponieważ potrzebuje dużo wysiłku, dlatego zawsze wyrabiam ciasto w robocie kuchennym. Mądry tip: Podczas rozwałkowywania przewracaj ciasto z jednej strony na drugą.


To pozwoli pozbyć się niepotrzebnych pęcherzyków powietrza powierzchni i dzięki temu pizza.

Prosty i sprawdzony przepis na ciasto na pizzę. Po przeczytaniu tego artykułu bez problemu przygotujesz ciasto na pyszne i chrupiące pizze. Ciasto na pizze cienkie czy grube – jakie wybrać? Grubość ciasta to kwestia, która dzieli fanów włoskiego przysmaku.


Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią grube i syte ciasto na pizzę oraz na tych, którzy preferują cienką i kruchą wersję. Zanim zabierzesz się za przygotowanie ulubionego spodu, warto wiedzieć, że za strukturę i grubość ciasta odpowiada nie tylko. Moje wyrośnięte ciasto na pizze zazwyczaj przedstawia się jak poniżej.

Jeżeli ciasto na pizzę będziesz wykładał na blachę, to nie zapomnij o posmarowaniu jej delikatnie masełkiem lub oliwą – nie będziesz miał potem problemów z jej oddzieleniem od blachy. Wyrastanie trwa godzinę, następnie formujemy ciasto na pizzę lub wkładamy je do lodówki, jeśli chcemy wypiekać dopiero za kilka godzin. Z podanych proporcji można upiec pizzę na grubym cieście i rozprowadzić je np. Istnieje też opcja podzielenia ciasta na. Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok.


Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Podzielić na części, uformować z nich kulki i odłożyć na ok. Blaszki (tortownice) posmarować oliwą. Klasyczne, średniej grubości i bardzo proste w przygotowaniu. To właśnie cechy tego ciasta na pizzę.


Przygotujesz z niego pizze o średnicy. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu.


Wiesz już jak zrobić ciasto na pizzę?

Koniecznie wykorzystaj tę wiedzę w praktyce. Jeśli preferujesz klasyczniejsze dodatki, wybierz kawałki piersi z kurczaka, pieczarki, boczek w plastrach i przygotuj pizzę wiejską. Słodkim akcentem na wierzchu pizzy może być ananas. Pół łyżeczki soli 3-4g świeżych drożdże Przepis mąkę wsypuje do miksera dodaje olej i 2ml wody.


Wałkuję na lekko podsypanym blacie lub rozciągam palcami. Uwielbiasz domową pizzę i marzysz, aby zrobić taką jak z prawdziwej pizzerii? Ważne, aby ciasto było cienkie, leciutkie z idealnie wypieczonymi, chrupiącymi brzegami. Najważniejsze rady: Rozczyn można przygotować z drożdży suchych jak i świeżych. Do rozczynu wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę.


Idealne ciasto na pizzę – GIF krok po kroku. Zawsze uważałem, że kuchnia to jest pole do popisu dla kreatywnych ludzi. Ogrom dostępnych składników i technik kulinarnych pozwala na praktycznie nieskończone kombinacje tego, co ostatecznie trafi na nasz talerz.


Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki, dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na owalne lub okrągłe pizze. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ulubione składniki, a następnie kolejno pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 225°C mniej więcej przez minut, aż będą chrupiące. Do szklanki letniej wody dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, soli i mąki.


Całość mieszamy do momentu, w którym zaczyn będzie miał jednolitą konsystencję i odstawiamy na minut. Jak zrobić ciasto na pizze. To najlepszy przepis, aby zrobić cienkie lub grube ciasto na pizze.


Tego, jak zrobić ciasto na pizze nauczyłam się wiele lat temu. Często zadajecie mi różne pytania w komentarzach i mailach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty