wtorek, 16 maja 2017

Gofry jak w budkach

Gofry jak z budki Rozgrzewamy gofrownicę. Oddzielamy żółtka od białek. Następnie wlewamy mleko, wodę, wsypujemy przesiany z mąką proszek do pieczenia, ucieramy do połączenia składników.


Na koniec dodajemy olej i całość miksujemy (około min). Smażyć w nagrzanej gofrownicy przez kilka minut aż będą chrupkie i rumiane. Być może za pierwszym razem trzeba będzie natłuścić delikatnie gofrownicę, ja zazwyczaj tak robię.

Zamarzyły mi się gofry, takie jak pamiętam z dzieciństwa. Wiele stron i blogów przeszukałam zanim znalazłam ten właściwy przepis na blogu Modern Taste. Gofry wyszły chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.


Dokładnie takie, jakie można kupić w budkach z goframi :) Zapraszam do przygotowań! Jest wypróbowany po wielokroć, gofry udają się nawet w takiej gofrownicy jak moja (czyli najtańszej z supermarketu). Przy okazji zapytajaką masz w domu gofrownicę i czy ją polecasz? Przyznaję, że w tej mojej w związku ze słabą mocą długo trwa pieczenie, chciałabym mieć je szybciej, gdy w brzuchu burczy.


Jak zrobić gofry jak z budki? Moje próby wytworzenia gofrów idealnych niejednokrotnie kończyły się mało zadowalającym efektem, a to były jakieś takie gumowe, a to zbyt chrupiące, a ja poszukiwałam proporcji, które pozwoliłyby mi otrzymać gofry idealne – chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku – i udało.

Wtedy gofry wychodza chrupiace. Grab your iron and recycle your shopping bags into something useful! CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki.


Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Zarówno w Polsce jak i teraz w Anglii mieszkam blisko morza.


Pamiętam jak zawsze jako dziecko, a nawet gdy dorosłam zawsze lubiłam jeść gofry kupowane w budkach nad morzem. Są lekkie, pulchne, chrupiące i przepyszne. Później, po powrocie do domu, wraz z końcem wakacji, marzyłam o tym, żeby na przedmieściach Wrocławia otwarto budkę z goframi.


Mój ulubiony rarytas sprzedawano wówczas, niestety, tylko w centrum miasta. Zobaczcie jak zrobić gofry domowe jak z budki nad morzem i wywołać uśmiech na niejednej, małej lub dużej buzi :). Dodane przez ankaklak w: Tylko o kuchni.


Pytałam kiedyś pani od gofrów jak je robi,że są takie chrupiące- inne niż domowe. Okazało się ,że są one robione z gotowego proszku (gofry w proszku) tak jak lody włoskie w lodziarni- też z proszku. Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry. To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki.


Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry. Jak przygotować chrupiące gofry jak z budki? Ważne by trzymać się pewnych zasad: Składniki na nasz wypiek powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka zawsze ubijamy osobno na sztywno ze szczyptą soli i na koniec dodajemy je do ciasta delikatnie mieszając. Ciasto mieszamy tylko do połączenia składników, nie za długo. Gofry zawsze pieczemy w gofrownicy rozgrzanej do maksymalnej.


Przepis na gofry jak z budki? Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry miały być serwowane rano w pracy, a tam nie ma żadnych sprzętów kuchennych, dlatego by nie brać ze sobą miksera, misek i składników rozważałam możliwość przygotowania ciasta w domu wcześniej. Gofry belgijskie to pyszny, lekki wypiek zrobiony z rzadkiego ciasta drożdżowego bez cukru. Popularne są szczególnie w Belgii (stąd nazwa), gdzie sprzedaje się je w budkach na ulicach miast, ale chętnie jedzone są także poza jej granicami.


Zrobienie gofrów belgijskich jest na tyle proste, że bez problemu można zrobić je samodzielnie we własnej kuchni. Zobacz mój sprawdzony przepis na chrupiące gofry jak z budki! W tym przepisie podpowiadam, jak zrobić chrupiące gofry jak z budki w domowy i pyszny sposób.


Przecież nic nie smakuje lepiej niż domowe chrupiące gofry jak z budki przygotowane samemu. Domowe gofry jak z budki to zdecydowanie smak lata! Jak w prosty sposób zrobić pyszne gofry w wersji na słodko – z bitą śmietaną i owocami? A jak wersji na słono – z warzywami, szynką, serem, a nawet sadzonym jajkiem?


Wypróbowywałam wszelkie przepisy (w tym te z dopiskami „najlepsze”, „jak z budki”) i za nic w świecie gofry nie chciały wyjść idealnie chrupiące, takie jakie znałam z domu czy z nadmorskich kawiarni, a z racji tego, że mój rodzinny dom znajduje się nieopodal takich miejscowości jak Mielno czy Kołobrzeg, to w sprawach. Gofry to popularny deser, który podawać można na wiele różnych sposobów. Aby uzyskać gofry chrupiące, a zarazem lekkie, ciasto na nie powinno być nieco gęstsze od tego na naleśniki. Najlepiej w pozycji stojącej.


Gofry po upieczeniu powinny chwilę ostygnąć. Trzeba mieć na uwadze, że gofry (nawet te z budki) mają zawsze swoją ładniejszą i brzydszą stronę. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry jak z budki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty