czwartek, 11 maja 2017

Gofry z jednego jajka

Zaskakujący przepis na pyszne i chrupiące gofry- gdy w lodówce nie ma ani jednego jajka! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry z jednego jajka. Ten placek jest bardzo smaczny,a zarazem prosty do zrobienia. Desery Pączki i chruściki z jednego ciasta.


Zamknąć i lekko podpiec gofry. Wbić jajko i piec aż białko się zetnie.

Podać z masłem, syropem i pieprzem. Za burczenie w brzuchu nie odpowiadam! O pewnych swoich problemach potrafię teraz powiedzieć tylko jednej osobie.


I ta Osoba pewnie teraz do końca nie wie, że to o niej. Nie umiem o problemach mówić wprost i WIELKIMI literami. Tej Osobie wprost ich wyliczać nie mogę, mogę tylko pisać. Ciasto z jednego jajka - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Jako że gofry podaję najczęściej na słodko, np.

Dodane przez k_krysia w: Tylko o kuchni. Ja miałam taki sam problem z goframi - bardi=ziej przypominały racuchy niż gofry, ponieważ moja gofrownica miała tylko 7W mocy - do. Jak się okazało, wcale jajka konieczne nie są ani do ciasta na gofry, ani na naleśniki czy do ciast drożdżowych. To kwestia przyzwyczajenia. Dzisiaj spróbowaliśmy znowu i bingo.


Robiłam z mąki pszennej tortowej 4(szklanki) do tego dodałam mąkę krupczatkę (szklanki) - bo niestety nie miałam więcej pszennej tortowej, ale i tak wyszły idealnie. Ciasto na zielone gofry przygotowuję według mojego pradawnego przepisu na placki z bobu. Jajka, płatki owsiane i kasza jaglana jedzone w kółko potrafią zbrzydnąć.


Gofry z bobu z jajkiem po benedyktyńsku. Z tych składników można jednak przygotować śniadanie fit, na które nikt nie będzie narzekał. Czy gofry nadają się na dietetyczne śniadanie?


Przepis na gofry jest bardzo prosty. Chrupiące, domowe gofry można jeść nie tylko z bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem, ale z całą masą innych dodatków. To idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser. Jaki jest przepis na gofry? Czy też macie tak, że gdy zaczniecie czytać bardzo interesującą książkę, zachowujecie się jakbyście żyli w innym świecie?


Dziś o mało nie doprowadziło mnie to do utraty nogi, no ale to już inna histor Zobacz więcej.

Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania. Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone.


Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w gofrownicy na rumiano (kilka minut). Dziś gofry można kupić w każdej galerii handlowej, mnogość frużelin, posypek i innych chemicznych dodatków przyprawia o zawrót głowy, a same gofry jak wyznała mi pani na jednym z takich stoisk robione są z gotowych mieszanek.


W misce zmiksować mąkę z dodatkiem mleka, jednego jajka i przypraw. Dodać ugotowanego brokuła i ponownie zmiksować całość na jednolitą masę. Płyty dokładnie pokryć ciastem i piec zgodnie z zaleceniami na instrukcji obsługi gofrownicy. Puszyste gofry w połączeniu ze słodkim boczkiem i jajem sadzonym.


Dla jednych klasyk foodpornu, dla drugich (tych głupszych) oburzające wypaczenie. Jeśli więc masz ciężki poranek, lub. Ekspresowe w przygotowaniu ciasto z jednego jajka - wystarczy zmiksować składniki, wstawiać do piekarnika i ubić śmietankę.


Omlet z jednego jajka ETAP 1: Jajko wybić do miseczki. Wsypać dwie łyżki mąki pszennej tortowej. Dodać szczyptę soli i jedną łyżeczkę cukru waniliowego.


Wszystko rozmieszać widelcem lub łyżką albo trzepaczką, lub zmiksować do połączenia mikserem. Chodzi o to aby nie było grudek z mąki w. Gotujemy pod przykrywką do momentu aż białko całkowicie się zetnie. Gotowe gofry podajemy na świeżym szpinaku z pomidorkami koktajlowymi i sadzonym jajkiem. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku.


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślano- jajecznej i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.


Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty