piątek, 26 maja 2017

Jak zrobić dobry biszkopt

Jak zrobić dobry biszkopt na tort? Każdy z nas uwielbia ciasta szykowane na wyjątkowe uroczystości – urodziny, wesela, rocznice. Kolorowe kremy, świeże bądź kandyzowane owoce, adekwatne do okazji dekoracje nadają wypiekom odświętny charakter. Wiedza, jak zrobić biszkopt, jest w wielu rodzinach przekazywana z pokolenia na pokolenie. Dla innych jednak to wiedza tajemna, a upieczenie tego rodzaju ciasta to spore wyzwanie.


Rady, jak zrobić dobry biszkopt , dotyczą także posmarowania tortownicy.

Natłuścić należy jedynie dno blaszki, a boki pozostawić. Po upieczeniu przychodzi najważniejszy moment: blaszkę z biszkoptem z wysokości kolan rzucamy prosto na ziemię. Najlepiej nie wyjmować go od razu - przez około minut powinien pozostać w otwartym piekarniku. W przypadku biszkoptu rzucanego zrób podobnie.


Do całkowitego ostygnięcia najlepiej odłożyć na całą noc. Dodane przez olejek w: Tylko o kuchni. Chciałam jeszcze powiedzieć, że od kiedy znalazłam przepis na ten biszkopt częściej piekę ciasto z truskawkami i galaretką właśnie na tym biszkopcie.


Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej właśnie taki jest!

Zaczynam od przepisu na biszkopt idealny, a w innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu. Powinien zrobić się jasny, puszysty krem (jak kogel-mogel)i dopiero wtedy dodajemy pomału mąkę - robię tak w robocie kuchennym i zwykłym mikserem - nie robię tego ręcznie - więc może tutaj jest problem. Biszkopt robiłam kilka razy i zawsze się udaje. Teraz mam wyzwanie ponieważ syn poprosił o biszkopciki. Jak Pani myśli - jeśli ciasto wycisnę w formie ciasteczek (planuje użyć woreczka z obciętym rogiem) to jest szansa ze się udadzą?


Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy dokładnie razem w miseczce i przesiewamy. Jajka wyciągamy z lodówki – dobrze, żeby miały temperaturę pokojową, wtedy łatwiej je ubić. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik nastawiamy na 1stopni. Tak jak obiecałam w postanowieniach noworocznych, ruszam z cyklem poradników kulinarnych, przeznaczonych dla początkujących.


Dziś prześwietlę jeden z podstawowych wypieków – biszkopt. To stały bywalec na imprezach urodzinowych #128578; Co zrobić, by nie opadł? Jakich składników używać?


Prawdziwy polski biszkopt, bez proszku do pieczenia, tłuszczu czy octu. Najlepszy przepis od kilkudziesięciu lat. To najdelikatniejsze i lekkie ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nigdy nie opada.


Wypróbuj sprawdzony przepis na biszkopt. Zobacz, jak krok po kroku możes.

Jak upiec idealny biszkopt żeby nie opadł? Robi się go z utartych na puch z cukrem żółtek, mąki i sztywnej piany. Poza tym wychodzi jasny, prawie biały. Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł #128578;.


Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć. Chcąc zrobić dobry biszkopt należy pamiętać, że cała sztuka polega na tym, by wprowadzić do masy jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Powietrze wprowadzane jest do ciasta w czasie ubijania masy jajowo-cukrowej, a także przy przesiewaniu mąki. Aby zrobić biszkopt w innym kolorze, np. Przepis na dobry biszkopt.


Wówczas bardzo często dodaje się również szczyptę proszku do pieczenia. Najczęściej szykujemy duże torty. Pewnie każdy ma swoje „tajemnice” jak go upiec i co zrobić by wyszedł puszysty i pięknie wyrósł. Dobrze, jeśli jego góra jest równa – wtedy łatwo można pokroić go na warstwy. Moja mama mówiła, że proszku do pieczenia dodaje do biszkoptu ten, co nie umie go upiec.


Idealny biszkopt powinien być lekki i delikatny. Wypieka się je z niewielu składników, a do tego jest lekkostrawne. Podajemy przepis krok po kroku. Jak pokroić biszkopt na blaty do tortu za pomocą nitki. Najlepiej kroi się biszkopt następnego dnia po upieczeniu, ale spokojnie można to również zrobić tego samego dnia poniższą techniką, oczywiście gdy biszkopt wystygnie.


Nie potrzeba żadnego specjalnego urządzenia, a blaty nie pokruszą się, nie rozpadną i będą równe. A z ilu jajek trzeba zrobić żeby starczyło na fi20? Jedne z najczęściej zadawanych pytań na grupach tortowych, to z jakiej ilości jajek zrobić biszkopt na dany rozmiar rozmiar tortownicy.


W poniższej tabelce Marlena podaje wam swój sprawdzony przelicznik. Dzień dobry, robiłam kakaowy oraz klasyczny biszkopt z tego przepisu nie raz i zawsze wychodził idealnie. Dziś masa jajeczna wyszła mi lejąca i szukam przyczyny.


Czy może nią być to, że do białek przy oddzielaniu wpadła mi odrobina żółtka? Nie udało mi się go wyjąć całego i ubijałam z nim. Aby było ono puszyste, musimy przestrzegać kilku zasad.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty