środa, 11 listopada 2015

Leczo z kiełbasą

Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Nasze leczo z kiełbasą to niezwykle kolorowa potrawa – użyj do niej aż trzech rodzajów słodkiej papryki.


Jeśli lubisz bardziej wyraziste dania – dodaj także dowolny rodzaj papryczki ostrej, chili lub jalapeno. Gotowe danie powinno być wodniste, tak by dało jeść się łyżką do zupy – dodaj więc esencjonalny bulion warzywny i.

W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem.


Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem.

Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury.


To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Można je jeść jako samodzielne danie, albo dodatek do dania. Możecie zmodyfikować przepis, dodając np. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania.


Kusi aromatem, cieszy oczy ferią. Leczo z cukinią i kiełbasą. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Jeśli zdecydujecie się na jej dodanie, wystarczy ją obrać, pokroić i dodać w tym samym momencie co paprykę.


Jest na Węgrzech tym, czym w Polsce bigos :) Smak leczo znam od dzieciństwa i od zawsze po prostu uwielbiam tą potrawę. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.

Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Potrawę tę podaje się tam jako dodatek do dań mięsnych.


W Polsce leczo najczęściej stanowi odrębne danie, bowiem często zawiera też kiełbasę czy boczek wędzony. Z pomidorów usuwamy skórkę (zalewamy pomidory wrzątkiem, a po chwili skórka z łatwością zejdzie) oraz zdrewniałą część i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półtalarki, podobnie robimy z pieczarkami.


Zobacz przepis na leczo z kiełbasą i warzywami! To danie najlepiej serwować z pieczywem, ryżem lub kaszą. Ja lubię jeść leczo również z ziemniakami.


Cebulę pokrój w paski, czosnek posiekaj, kiełbaskę pokrój w plasterki. Podstawowymi składnikami lecza są papryka, pomidory oraz cebula. Dodaj czosnek, smaż razem. Kiedy cebula się zeszkli, wrzuć. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo.


U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą. Przedstawiamy kilka przepisów na. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. W garnku rozgrzej olej i smaż na nim cebulę.


Tak samo pomidory pod wpływem smażenia wydzielają likopen, substancję uznawaną za pomocną w profilaktyce nowotworów. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Papryka to jedno z nielicznych warzyw, które nie traci swych korzystnych właściwości w obróbce termicznej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty