piątek, 27 listopada 2015

Przepis na krewetki koktajlowe

Krewetki z warzywami po chińsku. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy. Zupa orientalna z makaronem i krewetkami. Pięknie się prezentują i świetnie smakują.


No dobrze, po tym przydługim wstępie, czas na mój przepis na chrupiące krewetki koktajlowe z dipem czosnkowym.

Przygotowanie tej potrawy zajmie wam około minut. Przygotujcie wszystkie składniki wcześniej – to zdecydowanie ułatwi sprawę. Przepisy z kategorii krewetki koktajlowe smazone. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Nieoczyszczone krewetki naciąć lekko nożem wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito.


Tak przygotowane krewetki opłukać i dokładnie osuszyć. Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć drobno posiekany czosnek (i chili jeśli używamy) i smażyć przez pół minuty. Włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony.

Dodane przez LenaMS w: Tylko o kuchni. Ja najczęściej robię krewetki na szybko. Odlać wodę z krewetek, osuszyć na papierowym ręczniku.


Utrzeć w misce masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, dokładnie rozetrzeć. Przepis na krewetki koktajlowe podpatrzyłem w małej tawernie portowej w mieście Chania na zachodzie Krety. Jeśli będziecie w tym mieście polecam właśnie udać się do prawdziwego rybackiego portu a ominąć port główny gdzie zawsze jest masa turystów.


Muszę się przyznać, że smażone krewetki z patelni z czosnkiem i chili przygotowuję od lat. I dla nich właśnie przygotowałam ten przepis. Dodać zamrożone krewetki, przykryć i poddusić chwilkę aż się krewetki nie rozmrożą.


Dodać pokrojone pomidory, bulion, tymianek, bazylię ( jak mamy świeże to tym lepiej), sól, pieprz do smaku. Ja dałam suszone zioła, a bazylię na sam koniec rozkruszyłam z kostki smaku Knorra. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Można też kupować krewetki mrożone (koktajlowe) i w konserwie (w puszkach).


Oczywiście najbardziej cenione są świeże. Ponieważ jednak powinny być spożyte w ciągu godzin od złowienia, większość smakoszy zadowala się potrawami przyrządzanymi z krewetek mrożonych, zachowujących wszystkie walory smakowe. Przepis na smażone krewetki na klarowanym maśle z czosnkiem, z dodatkiem papryczki chili i rozmarynu.

Ile smażyć krewetki koktajlowe? Spośród ponad 3rodzajów krewetek najpopularniejszą odmianą w Polsce są krewetki koktajlowe. Ze względu na swój niewielki rozmiar nie wymagają długiego czasu smażenia. Ile piec krewetki w piekarniku? W diecie z powodzeniem mogą zastępować mięso, a choć zawierają stosunkowo dużo cholesterolu, wystarczy połączyć je z czosnkiem, cebulą i. Wedle uznania surówkę z marchewki możecie zastąpić jakąkolwiek inną surówką z warzywami o niskim indeksie glikemicznym – o ile oczywiście jesteście na diecie.


Na patelnię dodaj krewetki i smaż na większym ogniu przez około minutę, jeśli korzystasz z surowych krewetek, lub sekun jeśli korzystasz z obgotowanych owoców morza. Przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie. Do krewetek na patelni dodaj pomidorki koktajlowe. Jest kilka rodzajów owoców morza, jednym z nich są krewetki koktajlowe, których nie trzeba już obierać.


Są one małe i szybko się je przyrządza. Z dodatkiem białego wina i awokado powstaje pyszna sałatka z krewetkami koktajlowymi. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na krewetki koktajlowe na maśle. Rozgrzewamy olej roślinny. Następnie dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek (może być również posiekany).


Kiedy już poczujemy intensywny aromat czosnku (czyli po kilku sekundach) wrzucamy krewetki. Dusimy je 5-min (nie dłużej). Po upływie czasu dodajemy przyprawy (sól, pieprz), do smaku.


Zaczynamy od obowiązkowego standardu – krewetek w maśle i białym winie. To jedna z tych potraw, które je się prosto z patelni, a resztki wyjada za pomocą bułki – tu wszystko jest tak pyszne, że nic nie może się zmarnować. Po prosty przepis sięgnijcie na bloga DineDash. Dodaj przyprawę cajun i odstaw na minut. Smaż krewetki około minuty.


Umyj sałatę, porwij na mniejsze kawałki i umieść w dużej misce. Dodaj krewetki i skrop całość sokiem z cytryny. W przypadku krewetek mrożonych, waga obejmuje również glazurę, którą pokryte są krewetki. Im wyższa liczba oznaczenia, tym więcej krewetek przypada na jednostkę wagową i są malutkie.


Kupujcie w sprawdzonych sklepach. W takich właśnie okolicznościach postanowiłam ostatnio wykorzystać zachomikowane krewetki koktajlowe. Już od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem przygotowania z nich czegoś pysznego. Wyciągnęłam więc makaron, przeczesałam sieć w poszukiwaniu inspiracji… i oto jest. Każdy gość musi dostać talerz, nad którym będzie obierał krewetki, miseczkę na pancerzyki i kilka serwetek :) No i zielona sałata musi również naleźć się na stole, bo bez niej ani rusz.


Przepis idealnie nadaje się do szybkiego wykonania, gdy dowiadujemy się, że za kilka minut wpadną znajomi. Do sosu należy dodać czosnek, imbir i papryczkę chilli, dzięki temu smak potrawy jest genialny! Najlepszy przepis na krewetki w białym winie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty