wtorek, 3 listopada 2015

Składniki na ciasto do pizzy

Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy. Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby.


Składniki na ciasto do pizzy

Jakie mozna doć składniki do pizzy ? To najlepszy przepis, aby zrobić cienkie lub grube ciasto na pizze. Tego, jak zrobić ciasto na pizze nauczyłam się wiele lat temu. Często zadajecie mi różne pytania w komentarzach i mailach.


Do pizzy potrzebna jest mąka. Przygotowanie ciasta do pizzy nie wymaga bardzo skrupulatnego trzymania się proporcji składników, dlatego przedstawiam dwie wersje listy – dla dokładnych i dla lubiących improwizację ;) Ja przyzwyczaiłem się już do pilnowania proporcji, bo bardzo ułatwia mi to plastykowy dzbanuszek z miarkami pozwalającymi szybko i łatwo odmierzyć dokładne ilości. Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Składniki ciasta do pizzy.


Składniki na ciasto do pizzy

Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. Dobre ciasto na pizze wymaga dobrej mąki. Ja do swojego przepisu używam mąki tortowej – do pizzy nadaje się idealnie.


Maka najlepiej zeby byla typu 5(to nasz odpowiednik wloskiej maki typu uzywanej do robienia pizzy). Jesli nie mamy, nada sie typ 500. Dolewamy do tego oliwę i przygotowaną wodę z drożdżami. Zagniatamy na jednolite ciasto, wkładamy do dużej miski i przykrywamy materiałową ściereczką. Odstawiamy na około godzinę, żeby ciasto nam wyrosło.


W tym czasie możemy na spokojnie przygotować sobie sos do pizzy i składniki, które chcemy na nią wyłożyć. Podstawę stanowi ciasto, którego przygotowanie jest w rzeczywistości niezwykle proste. To jakie składniki znajdą się na wierzchu, zależy zaś wyłącznie od fantazji kucharza, choć istnieją oczywiście pewne kanony. Odstaw na minut do lodówki, po tym czasie wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na minut. Dopraw pieprzem do smaku.


Tym razem mamy dla Ciebie przepis na ciasto do pizzy, które wyjdzie idealne za każdym razem! Jeśli więc do tej pory próbowałaś zrobić ciasto jak z pizzerii, ale zazwyczaj wychodziła z tego mało kształtna masa, która po upieczeniu stawała się twarda i nie miała nic wspólnego z tym, co zamawiasz w ulubionym, włoskim lokalu, trafiłaś w odpowiednie miejsce. KROK – Przygotowujemy składniki na ciasto do pizzy. Aby robienie ciasta poszło łatwiej powinniśmy najpierw przygotować sobie wszystkie składniki, które będą nam do niego potrzebne.


Dzięki temu przy samym miksowaniu mamy wszystko pod ręką. Pamiętamy, że nasze składniki wypuszczą trochę wody podczas pieczenia, więc warto dawać ich z umiarem, dlatego że ta woda może wypłynąć poza ciasto albo spód do pizzy przemoknie i wtedy będziemy musieli się pomęczyć, aby oddzielić pizze od blaszki. Sprawdzony przepis na pizza domowa przepis, ciasto do pizzy , sos do pizzy od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Na spód pizzy zazwyczaj daję mój ulubiony sos do pizzy, którego używam również jako sosu do podania jej.


Jak sami widzicie, przepis na ciasto do pizzy to podstawa, a cała reszta to już Wasza inicjatywa. Pizza jest bardzo wdzięczna. Jak już nasze ulubione składniki poukładamy na posmarowanym pasta pomidorową cieście, delikatnie posypujemy serem żółtym.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 2stopni przez ok minut. To nasz ulubiony przepis na pizzę, jest dziecinnie prosty, tym razem w kuchni mój 4-latek robił prawie wszystko sam (pomogłam tylko trochę wyrabiać ciasto). On sam dodawał składniki robił placki z ciasta, sos do pizzy, tarkował i kroił składniki (pod moim nadzorem), a na końcu ozdabiał. Poznaj innych sosów do pizzy. Potrzebujesz puszkę pomidorów i jedną rzecz, która zmienia wszystko – świeżą bazylię.


Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy? Prócz tego kilka składników dostępnych w każdej kuchni i gotowe! Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.


Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta spody do pizzy w kształcie koła, rozciągając i rozpłaszczając ciasto na boki. Ja rozciągam ciasto mocno, aby uzyskać cienki spód). Boki najlepiej zrobić troszkę grubsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty