poniedziałek, 16 listopada 2015

Jak upiec chleb żytni bez zakwasu

To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D! Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P Zatem rozpoczynam experyment – swój własny chleb ! Jak na razie na blogu pojawiają się przepisy z użyciem drożdży. Nie mam jeszcze odwagi, żeby sięgnąć po zakwas, choć coraz bardziej zaczynam się przekonywać do t. Miąższ jest mocny i chrupiący za sprawą słonecznika, którego uwielbiam w chlebie.

Dodatki Domowy chleb bez zakwasu. Kto piecze chleby ten wie, że upiec chleb w 1 żytni łatwo nie jest. Do tego bez dodatku drożdży a bazując jedynie na zakwasie. Można upiec piękny chleb na samej mące żytniej, a szczególnie jasnej typ 720.


Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury. Bardzo zdrowy chleb razowy z dodatkiem wielu ziaren takich jak pestki z dyni, słonecznika, siemienia lnianego i płatków owsianych.


Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie.

Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na prosty chleb żytni bez zakwasu. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie,dodajemy do mąki,wyrabiamy ciasto tak długo aż stanie się elastyczne jak plastelina.


Chleb żytnio-pełnoziarnisty bez zakwasu. Zajmuje mi to jakieś minut choć we wszystkich mądrych książkach piszą,aby ciasto na chleb wyrabiać nawet i minut. Najlepiej kroić kiedy już całkowicie ostygnie.


Białka rozdzielić od żółtek. Potrzebujemy l zakwasu w słoiku 2. Jak chcemy piec rano to powyższe dokarmianie OK. Jak wieczorem to zakwas dokarmiamy jeszcze rano.


Pyszny, żytni razowy chleb, bez dodatku innej mąki, tylko pełnoziarnista żytnia, czyli żytnia razowa.

Zachowuje długo świeżość, ma miękki, lekko wilgotno-lepki miąższ i pyszną skórkę. U nas znika bardzo szybko. Witam,taki chlebek pryzpomina mi lekkie ciasto jogurtowe,tylko nie jest slodki. Ten chleb jest dobry,ale sie kruszy,niewiem czemu.


Chcialam zapytac po jakim czasie juz po upieczeniu chleba drozdze. Rewelacyjny chleb z tego przepisu i oczywiście z uwag w komentarzach. Pyszny bo wreszcie naturalny bez polepszaczy pszenno żytni i bez ziaren, które zawsze mnie denerwowały. Jedyne czego nie doczytałem w komentarzach to fakt, że jest syty. Mniej się go je i jest się najedzonym – szok.


Dziękuję autorowi i doradcom w komentarzach. W niedzielny poranek, poszukując nowości postanowiłem upiec chleb żytni z dodatkiem kwasu chlebowego. Podczas przygotowania składników pojawiło się w mojej głowie przewrotne pytanie: czy naprawdę muszę dodawać zakwasu do mąki żytniej, skoro używam naturalnego kwasu. Zakwas chcę zrobić z tej mąki. Jak dotąd wszystko wychodziło mi super.


Próbowałem upiec już kilka razy , ale bez wyników (za twardy nie do ugryzienia , i wcale nie wyrośnięty ) i dlatego moje pytanie. Ile powinienem dać wody, zakwasu i soli. Przeżegnawszy się parę razy, przystąpiłam do stawiania zakwasu, sama, od początku. Ma piękne dzieci i wychodzą na nim świetne chleby. Ciężkie, miękkie i wilgotne w środku, z chrupiącą skórką, bez grama drożdży i cukru.


Jak upiec chleb na zakwasie żytnim. Postępuj dokładnie tak samo, jak przy pierwszym karmieniu również trzeciego dnia (zakwas starszy, bardziej żarłoczny, możesz dokarmiać nawet co godzin. Młodszy będzie potrzebował trochę więcej czasu, by dojrzeć).


Masz już dokarmiony zakwas. Teraz czas na pieczenie. Przepis na prosty chleb żytni.


Czy do tego typu mąki muszę zastosować już inną gramaturę składników ? Jestem zupełnie początkujaca jeśli chodzi o chleb, właśnie ustawiłam w ciepłym miejscu pierwszą porcję zakwasu wg. Pani przepisu, ale nurtuje mnie pare pytań, mianowicie: 1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty