poniedziałek, 9 listopada 2015

Ciasto na gofry w piekarniku

Tak, tak z piekarnika, przygotowane w foremkach, jak na ciasto. Fajna alternatywa dla tych, którzy nie chcą kupować gofrownicy za kilkadziesiąt złotych, ale mogą pozwolić sobie na nabycie formy za kilkanaście. Mieszam powoli, zostawiam na minut. Na zewnątrz chrupkie w środku miękkie, nie gumowate, lekkie. GOFRY Z PIEKARNIKA PIECZONE W FORMIE SILIKONOWEJ.


Piekarnik rozgrzać do 200C.

Delikatnie wmieszać pianę do masy powstałej przy połączeniu reszty składników. Do mąki dodaj mleko, olej, żółtka, proszek do pieczenia i szczyptę soli, zmiksuj na jednolite ciasto. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ją z ciastem. Przelać do form i piec ok.


Porcje ciasta nakładaj do gofrownicy i piecz 3-minuty na złoty kolor. Gofry można podawać z bitą śmietaną, owocami, dżemem lub cukrem pudrem. Pieczone gofry z piekarnika praaszczi Mam dziś dla Was propozycje gofrów, ale w nowym wydaniu!


A jak, w piekarniku #128578; Inny sposób, ale efekt bardzo podobny.

Również w nim można upiec gofry. Pomoże nam w tym specjalna silikonowa forma do pieczenia gofrów. Jest niedroga, zajmuje niewiele miejsca i można ją myć w zmywarce.


Wybór silikonowych foremek jest spory. Możemy w nich upiec gofry o różnych kształtach – klasyczne prostokątne, kwadratowe, okrągłe, a nawet w formie serca. Wracając jednak do gofrów. Jest wiele sposobów na to, by gofry wyszły świetne. Mój przepis na chrupiące gofry jest prosty, ale trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad.


Jedna z nich jest taka, że nie wolno zaglądać do gofrów w trakcie pieczenia. Jest to kluczowe przy przepisie na ciasto na gofry chrupiące. Ciasto przelać do foremki silikonowe w kształcie gofrów.


Po tym czasie wyjąć z pieca, wyłożyć gofry na papier do pieczenia i zapiekać jeszcze około minut. W ten sposób zarumienią się i będą chrupiące. Bitą śmietanę przygotować według przepisu na opakowaniu.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto na gofry pieczone w piekarniku. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! W końcu przepis na gofry, które wychodzą mi chrupiące!

Nawet te Michaela Roux nie chrupały w mojej gofrownicy. Tutaj po przeczytaniu komentarzy i bazując na tym przepisie zrobiłam z połowy przepisu (wyszło mi dużych), z czego szklanką płynu były pół na pół mleko z wodą gazowaną. Każdego lata próbujesz dociec, co takiego zawierają przepisy na ciasto na gofry, sprzedawane w budkach turystom - i wciąż nie udaje ci się poznać ich sekretu.


Jeśli marzą ci się złociste, chrupiące gofry, wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na ciasto na gofry. Poznaj słodką tajemnicę. Upieczone gofry lubię układać na kratce do studzenia ciasta, żeby pozostały chrupiące. Oczywiście jest to opcja jeśli robicie większy zapas, a nie zjadacie ciepłego prosto z gofrownicy :) Jeszcze tylko dekoracja i gotowe!


W sezonie na owoce jagodowe, nie wyobrażam sobie gofrów bez malin, truskawek czy borówek. Składniki na pieczone gofry: W jednym naczyniu łączymy mąkę, proszek, cukier, cynamon i sól. Dodajemy jajko, masło, mleko. Całość miksujemy na niskich obrotach, żeby nie było grudek.


Pianę delikatnie połączyć z ciastem przy pomocy kopystki. Nakładać na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia. Aby gofry były chrupiące należy po upieczniu układać je na kratce do przestygnięcia.


Foremki kupiłam w netto. Czy mozna piec je w piekarniku w silikonowych. Masę wykładamy do foremek na gofry, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 2stopni przez około minut. Ciastka ciasto czekolada czosnek deser dla dzieci drożdze jajka kolacja kukurydza kurczak majonez makaron marchewka masło miód mięso mleko obiad orzechy owoce papryka pieczarki pierś z kurczaka.


Woda sprawia, że gofry wychodzą bardziej chrupiące, więc nie polecam zamieniać jej na mleko. Polecam nie tylko alergikom! Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około minut), ale nie jest to konieczne. Gofry piec przez około - minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.


Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty