czwartek, 19 listopada 2015

Chleb z ziarnami bez drożdży

Dodane przez kibiw: Tylko o kuchni. Moim zdaniem chleb z mieszanki nie umywa się do tego na zakwasie samodzielnie wyrobiony co tak naprawdę jest bardzo proste:). CHLEB Z ZIARNAMI – (bez mąki, drożdży, jajek).


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga coolinarny. Każdy ma swój ulubiony przepis na coś.

Ja mam swój ulubiony przepis na prosty chleb z ziarnami. Smakuje wszystkim, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę pyszny. Nie jest to chleb bezglutenowy, ale robię go często, bo jest naprawdę szybki w wykonaniu i smakuje moim znajomym, którzy na diecie bezglutenowej nie są. Rewelacyjny chleb z ziarnami na drożdżach, bez zakwasu. Mięciutki, z delikatnie chrupiącą skórką (koniecznie należy gorący chleb spryskać wodą od razu po upieczeniu).


Pięknie się kroi, nie krusząc i nie rozpadając. Jak dla mnie – wyszedł absolutnie fantastyczny, dokładnie tak jak chciałam.

Zdecydowanie do powtórzenia. Same ziarna, nasiona i orzechy sklejone… wodą. Brzmi dziwacznie, prawda? Ten chleb traktujcie specjalnie.


Nie da się z niego zrobić tostów, ani pokroić cieniutko. Kruszy się dość łatwo, ale moi mili, co za smak! W misce mieszamy obydwa rodzaje mąki.


Dodajemy sodę, sól, olej, ziarna sezamu i siemienia lnianego. Wszystko mieszamy, po czym do środka ciasta wlewamy jogurt wymieszany ze 1ml letniej wody. Mam pytanko który z pani przepisów na chleby na zakwasie jest podobny w składzie do tego chlebka na drożdżach. Rodzince bardzo smakował i szukam odpowiednika dla tego chlebka.


Upiekłam chleb prosty razowy ze strony przepis na chleb wyszedł rewelacyjnie. Czy już teraz mogę pięć wszystkie chleby na zakwasie czy zacząć od białych chlebów na zakwasie. Mój zakwas dniowy, wczoraj.


Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami.

Razowy i szybki chleb z mąki gryczanej. Zdrowy chleb wieloziarnist, pełnoziarniste pieczywo. Cześć Karolina #128578; Ten przepis jest z wykorzystaniem drożdży, a nie zakwasu, więc proporcje z zakwasem byłyby zupełnie inne. Postanowiłem zrobić dość nietypowy chleb.


Bez drożdży, za to z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Znalazłem gdzieś przepis więc postanowiłem podzielić się nim z wami. Przepis na chleb bezglutenowy z ogórkami pierwotnie opracowałam dla swojej mamy tak, aby mogła taki chleb piec w wypiekaczu, teraz sama często go przygotowuję. Mam dzisiaj dla was chleb bezglutenowy bez drożdży, bez zakwasu, bez jajek i bez skrobi.


Musi być strączkowa a to tylko od ciebie zależy, który smak wolisz. Chleb bezglutenowy z ogórkami. Dodaj do utworzonej masy wszystkie przyprawy, jakie zawiera nasz przepis na chleb bez drożdży. Wymieszaj przyprawione ciasto z ziarnami słonecznika, suszonymi owocami, siemieniem lnianym oraz rozgniecionym bananem.


Przełóż masę chlebową do foremki metalowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na blogu jest jeszcze przepis na chleb owsiany bez glutenu, jaj i drożdży #128578; Zajrzyj do działu Do chleba. Z racji tego, że miałam więcej czasu na stylizację, przebiegłam się po domu w poszukiwaniu dodatków do sesji. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb owsiany bez drożdży. Prosty i smaczny chleb z ziarnami, idealny na śniadanie.


Do takiego pieczywa pasuje wszystko, od wytrawnych dodatków, po słodkie, więc możecie śmiało na śniadanie. Zapałałam ostatnio miłością namiętną do chleba pieczonego w garnku żeliwnym! A raczej w naczyniu żaroodpornym, bo wspomnianego gara jeszcze się nie dorobiłam ;) Polecam tu do wglądu mój poprzedni wypiek w tym temacie: Najprostszy chleb z garnka. Przygotowanie dania chleb domowy na zakwasie z ziarnami. ETAP I Do dużej miski wsypać szklankę mąki żytniej razowej lub chlebowej.


Ekspresowy i prosty chleb razowy pszenno-żytni, na drożdżach, z dużą ilością siemienia lnianego, słonecznika i otrąb. Jeśli tylko posiadacie składniki, to już za niecałe godziny możecie cieszyć się domowym, pachnącym chlebem! Z góry posypać odłożonymi ziarnami. Piec w nagrzanym piekarniku ok. Jeśli będzie taka potrzeba, można pod koniec pieczenia przykryć z góry chleb folią aluminiową).


Po upieczeniu wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia. Ale wracając do przepisu, upiekłam chleb bezglutenowy bez drożdży i jaj, stosując dla urozmaicenia nowe mąki bez glutenu. Postawiłam na zieloną mąkę z pestek dyni, która nadała pieczywu ładny kolor oraz na zupełnie nową mąkę z sorgo. Korzystając z suchych drożdży instant rozczynu już się nie robi. Nie wiem dokładnie co Pani robiła w każdym etapie, aby wychwycić błą ale chleb ten udał się już wielu osobom, więc nie jest to kwestia proporcji drożdży, proszę mi wierzyć.


Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, a w pozostałych przypadkach po wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty