niedziela, 1 listopada 2015

Składniki do gofrów

Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka.


Zdjęcia Waszych Gofrów wykonanych według naszego przepisu. Dziękujemy za nadesłane zdjęcia i czekamy na więcej! Chwalicie nasz przepis, zajadacie się goframi i cieszy nas, że nasz wypróbowany przez lata przepis do dnia dzisiejszego cieszy się tak wielką popularnością.


Gofry wychodzą idealne :) Zawsze wychodziły mi gumowate, niesmaczne dlatego przez długi czas nie robiłam gofrów. Dzisiaj spróbowaliśmy znowu i bingo. Robiłam z mąki pszennej tortowej 4(szklanki) do tego dodałam mąkę krupczatkę (szklanki) - bo niestety nie miałam więcej pszennej tortowej, ale i tak wyszły idealnie. Dodatki do gofrów: cukier puder, konfitury, świeże owoce, krem czekoladowy, bita śmietana.


Składniki do gofrów

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około gofrów.


Dodaj do niej proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Sypkie składniki wymieszaj dokładnie. Białka ubij na sztywną pianę w osobnym naczyniu, dodaj do ciasta na. Ciasto na gofry, jak zrobić? Przesianą mąką umieścić w misce, podsypać solą, cukrem i proszkiem do pieczenia.


A tymczasem kulinarna masakra. Czuć mąkę, czuć proszek, tylko smaku pradzwdziwych gofrów nie czuć. Dodałam cukru, były trochę lepsze. Ze smakiem gofrów nie równa się żaden inny pixabay. Dodajemy jajko oraz masło i miksujemy.


Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. W innej misce mieszamy mikserem pozostałe składniki, na gładkie ciasto. Większość smakoszy gofrów kupuje gofrownice o małej mocy, stąd też wychodzą naleśniki.


Radzę zakupić gofrownice o dużej mocy, moja ma. Spodziewam się gości w sobotę i już wiem co podam. Wszystkie składniki mam, więc szybko przygotuję taki tort na moim dezalu.


Zawsze to jakaś odmiana od tradycyjnego ciasta, a nie znam osoby, która nie lubiłaby gofrów. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Sekret kruchych i delikatnych gofrów tkwi przede wszystkim w dobrze wyrobionym cieście. Niektórzy ograniczają się tylko do wymieszania składników zawartych w przepisie.


Warto jednak połączyć je w taki sposób, aby zachować puszystą i lekką konsystencję ciasta. Oto sprawdzony przepis na gofry z bitą śmietaną. Siła gofrów tkwi najprawdopodobniej w ich prostocie. Możliwość eksperymentowania z dodatkami to kolejna przyczyna popularności tego smakołyku. W oddzielnej misce mieszamy razem dokładnie pozostałe składniki a następnie dodajemy do nich ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.


Nagrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Można podawać z bitą śmietaną, cukrem pudrem lub innymi dodatkami. Przesiej razem wszystkie składniki.


Składniki do gofrów

Jajka ubij z maślanką, olejem i bananami, dodaj tę mieszankę do suchych składników i wymieszaj wszystko na gładką masę. Nabierz tyle ciasta, aby pokryć dobrze natłuszczoną, nagrzana gofrownicę. Piecz gofra, aż będzie rumiany i chrupiący z obu stron.


Sposób przygotowania gofrów: Na kg mieszanki dodać 2gram oleju oraz 9gram wody. Piec około minut do uzyskania złotego koloru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty