poniedziałek, 2 listopada 2015

Chleb żytni razowy bez zakwasu

Jak na razie na blogu pojawiają się przepisy z użyciem drożdży. Nie mam jeszcze odwagi, żeby sięgnąć po zakwas, choć coraz bardziej zaczynam się przekonywać do tego, że on wcale taki straszny nie jest. Przeczytałam o nim wiele i wiem, co z nim robić i, jak go.


Prawda jest taka, że oprócz tego, że chleb żytni jest zdrowy, to przede wszystkim jest smaczny #128578; Dzisiejszy przepis na chleb żytni na bazie drożdży jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Już wkrótce na stronie pojawi się także przepis na chleb żytni na zakwasie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na prosty chleb żytni bez zakwasu.

Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Znajdziesz tu proste przepisy na chleb na drożdżach - pszenny, żytni, mieszany, z dodatkami lub bez. Skorzystaj z przepisu na chleb razowy lub jasny.


Bardzo zdrowy chleb razowy z dodatkiem wielu ziaren takich jak pestki z dyni, słonecznika, siemienia lnianego i płatków owsianych. To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D! Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P Zatem rozpoczynam experyment – swój własny chleb ! Na przygotowanie zakwasu potrzeba ok. Zazwyczaj dnia można już bez obaw upiec pierwszy chleb.


Domowy chleb żytni razowy dla wielbicieli ciemnego pieczywa z mąki żytniej razowej i żytniej chlebowej.

Z racji, iż mąka żytnia razowa jest ciężka potrzebuje użycia większej ilości zakwasu. Ten chleb wbrew pozorom wychodzi puszysty, wilgotny, o regularnym miąższu, lekko lepki, z pysznie chrupiącą skórką! Pyszny, żytni razowy chleb, bez dodatku innej mąki, tylko pełnoziarnista żytnia, czyli żytnia razowa. Zachowuje długo świeżość, ma miękki, lekko wilgotno-lepki miąższ i pyszną skórkę.


U nas znika bardzo szybko. Ten rodzaj chleba powstaje z mąki mielonej tylko raz. Pieczywo razowe wypiekane jest z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej. Biorąc pod uwagę to, co napisano powyżej, nietrudno się domyślić, że najlepiej wybrać chleb z mąki żytniej.


Mieleniu zostają poddane całe ziarna wraz z ich bogatą w składniki odżywcze okrywą. Czasem najprostsze jest najlepsze, reguła ta potwierdza się często w temacie chleba. Uwielbiam eksperymentować z chrupiącymi wypiekami, a niektóre szaleństwa chętnie powtarzam, ale czasem lubię upiec najzwyklejszy chleb bez dodatków. Tak jak ten prosty chleb żytni na zakwasie.


Jego składniki stanowią jedynie: mąka, woda i sól. Można dodać jednak tą żytnią, ale w mniejszej domieszce, np. Mąka chlebowa pszenna jest dobra.


Dodaj 5g mąki żytniej razowej i 5ml przegotowanej, ciepłej wody. Całość wymieszaj i przykryj bawełnianą lub papierową serwetką, a następnie odstaw w ciepłym miejscu. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana.


Do zakwasu dodaj 1ml przegotowanej wody i łyżeczki soli.

Na zaczyn potrzebujemy kolejne dnia Łatwo się tym zniechęcić, ale spokojnie - są możliwości pójścia na skróty - wybierz przepis, w którym mąkę zakwasza się dużą ilością zakwasu. Przygotowanie zakwasu rozpoczęłam wieczorem. Dzień pierwszyDo dużego słoika (l) wsypałam1g mąki i zalałam ją 1ml wody w temperaturze ok 37° C. Pomieszałam drewnianą łyżką, przykryłam gazą, obwiązałam troczkami i odłożyłam w okolicę kaloryfera.


Chleb pełnoziarnisty mieszanka – skład. Jak upiec chleb zdrowy i smaczny wiele osób zadaje takie pytanie. Nie trzeba maszyn ani zakwasu, chleb bez zakwasu jest smaczny i zdrowy. Pieczony w foremkach w piecach opalanych drewnem. Polecany dla osób które nie tolerują glutenu w dużej ilości.


Ciemny z dużą ilością otrąb żytnich. Nie zakręcać słoika, przykryć go folią spożywczą i zrobić w niej kilka dziurek. Słoik umieścić w ciepłym miejscu np na lodówce lub w piekarniku z włączona lampką (bez uruchamiania temperatury). Prawdziwy żytni razowy chleb, bez dodatków innych mąk, tylko żytnia razowa i pieczony tylko na zakwasie, bez dodatku drożdży.


Taki chlebek lubię chyba najbardziej. Lekko wilgotny i lepki w środku, ze wspaniałą skórką. Bardzo mało pracochłonny, bo wystarczy ciasto wymieszać łyżką, ale za to baaardzo leniwy jeśli chodzi o. Pszenno-razowy chlebek bez zakwasu przepis.


Przepis na żytni chleb razowy na zakwasie. U mnie był krótszy czas wyrastania ciasta. Już po 6h, ciasto było wyrośnięte i miało ładną gąbczastą strukturę. Składniki Zakwas g startera zakwasu ( dałam aktywny zakwas) 2g.


Czy do tego typu mąki muszę zastosować już inną gramaturę składników ? Dziś coraz częściej piecze się chleby na drożdżach - to łatwiejsze i mniej czasochłonne, ale… chleb jest zupełnie inny. Poza tym bez zakwasu nie upieczesz dobrego chleba żytniego. Potrzebujemy mąkę i wodę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty