Mój przepis jest na spody do pizzy, więc jeśli to dla Was dużo, to polecam też takie rozwiązanie: przygotować i wyrobić ciasto, a następnie połowę zostawić do zwykłego wyrastania w cieple i upiec sobie pizze tego samego dnia, natomiast połowę zaraz po wyrobieniu umieścić w lodówce na długie wyrastanie i kolejnego dnia. Uwielbiam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie, ale rozumiem, że nie każdy chce czekać do następnego dnia, aż ciasto wyrośnie. Mam jeszcze jedno pytania, czy jezeli chcem zostawić ciasto na następny dzień to robię cały przepis, włącznie z wyrastaniem ciasta, czy tylko zagniatam składniki i wkładam do lodówki i ono wyrośnie sobie w lodówce. Jutro chciałabym zrobić pizze na obia ale dzisiaj chciałabym już sobie wieczorem zrobić ciasto żebym po powrocie.
Idealne i cienkie ciasto na pizzę, z małą ilością drożdży, z klasycznymi grubszymi brzegami, lekko chrupiącymi, ale miękkimi. To ciasto nie ma sobie równych! Formujemy kule, rozpłaszczamy je i rozciągamy ciasto (najlepiej bez użycia wałka) na cienkie, okrągłe placki (wielkości około cm.). Układamy na specjalnych (lub zwykłych) blaszkach, które lekko spryskujemy oliwą. Zostawiamy delikatnie grubszy rant.
Sos dzielmy na części i smarujemy nasze pizze - pozostawiając wolne ranty. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Jak widać na zdjęciu – układam luźno obok siebie niewielkie porcje wędliny, sera mozarella, sera żółtego, piórka cebuli, plastry pomidorów i całe oliwki.
Ciasto najpierw smaruję niewielką ilością sosu pomidorowego. Podpowiadamy przepis na włoskie ciasto na pizzę. Ciasto układamy na okrągłej lub kwadratowej blaszce tak i rozwałkowujemy tak, żeby było cieniutkie. Jeżeli jest za grube, można odłożyć połowę na kolejną pizzę.
Z podanych proporcji zrobimy ciasto na pizze. Trzymamy porcje ciasta w obu dłoniach i ściągamy z niego wierzchnią warstwę, podklejając ją pod spodem. Tak utworzymy piłeczki. Pamiętajcie, aby nie rozerwać struktury ciasta!
Poniżej znajduje się receptura, którą zdobyłam w trakcie mojej kulinarnej podróży po Toskanii. Zgadzam się z tym ciastem. Wszystkie odwiedzone przez Nas pizzerie czy to polskie czy włoskie ciasto zawsze było trzymane poporcjowane i później wyciągane z lodówki. Może coś w tym jest ze niska temperatura powoduje ze ciasto jest o niebo lepsze i lepiej się wyrabia.
Z okazji , że już jutro obchodzimy międzynarodowy dzień pizzy , prezentuje Wam oryginalny przepis na włoskie ciasto na pizzę oraz przedstawię Wam kilka bardzo ważnych porad i trików jak dobrze przygotować pizzę niczym jak z włoskiej pizzerii. Rolę główną w pizzy odgrywa dobre ciasto oraz sos. Włoskie ciasto na pizze przygotowuję tak: Najpierw bardzo powoli wsypuję drożdże do wody i mieszam do czasu rozpuszczenia się ich, aż woda uzyska jednolity kolor, a drożdże całkowicie się rozpuszczą. Odstawiam pojemnik z wodą i zabieram się za ciasto. W pierwszej kolejności przesiewam mąkę typu Farina.
Mimo ze uwielbiam domową pizzę na grubym cieście, która jest szybsza i prostsza w wykonaniu, to kiedy mam ochotę na prawdziwie włoskie smaki, zawsze sięgam po ten przepis. Ja niestety nie mam jeszcze kamienia do pieczenia pizzy, ale na blaszce również wychodzi smaczna. Pizza to włoskie danie znane i uwielbiane przez wszystkich! Każdy miłośnik tego przysmaku powinien wiedzieć jak zrobić dobre ciasto na pizzę, które jest jej prawdziwą podstawą. Może być cienkie i chrupiące lub grube i puszyste.
Dowiedz się jak wyrobić ciasto do pizzy, a także właściwie je rozwałkować i wypiec. Poradnik Jak zrobić ciasto na włoską pizz. Włoskie Ciasto Na Pizze - informacje, zdjęcia, materiały video. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos.
Ręcznie masakra - robiłem. Wszystko wyrabiam robotem planetarnym z hakiem. Oprócz tego przepis na ciasto, sos do pizzy i poradnik pieczenia w piekarniku elektrycznym.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, na stolicy usypać kopczyk i zrobić w nim wgłębienie. Do wgłębienia wlać wodę, oliwę oraz wbić jajko. Na koniec dodajemy mąkę, mieszamy i zagniatamy ręcznie elastyczne, gładkie ciasto przez ok. Na wierzchu ułożyć ulubione składniki. W razie potrzeby dodajemy mąki, aby ciasto nie kleiło się do rąk.
Wygniatamy ciasto ręcznie na stolnicy lub czystym blacie przez kilka min. Wkładamy je z powrotem do miski, robimy nożem. Pizza wyszła przepyszna! Kiedyś, parę lat temu robiłam ciasto na pizze ale wyszło okropne i się zraziłam i od tamtej chwili kupowałam gotowe spody, które nie zachwycały smakiem. Przepis na pizze genialny!
Oryginalne włoskie ciasto na pizzę. Inne przepisy z Rozpustne gotowanie. Wyrabiamy ciasto aż wchłonie ono masło.
Gdy ciasto jest gładkie i elastyczne dodajemy rodzynki i obydwie skórki (muszą być dobrze wyciśnięte), wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. Następnie dodajemy ubitą masę jajeczną i wyrabiamy ciasto ok. Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Gdzieś wyczytałam, że prawdziwe ciasto na włoską pizzę powinno dojrzewać w niskiej temperaturze przez dobę.
Postanowiłam to sprawdzić. Już nigdy nie zrobię innego ciasta do pizzy. Mega cienkie, chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.