środa, 30 maja 2018

Dobre ciasto pod sernik

Ja nie wałkuję spodu na sernik. Wszystkie najlepsze przepisy na serniki w jednym miejscu. Zobacz sprawdzone przepisy na pyszne serniki na kruchym spodzie, na herbatnikach lub bez ciasta.


Upiecz wyśmienity sernik z rosą, z kratką, wiedeński, migdałowy, z jabłkami lub jagodami. Placek owocowy z malinami, bardzo pyszny.

Jest to puszyste ciasto, które nie opada po upieczeniu. Oryginalny przepis na sernik wiedeński uwzględnia użycie sera twarogowego mielonego, masła, jajek i rodzynek. Przepis na oszukany sernik na kruchym cieście znalazłam w sieci, a dokładnie tutaj. Dziękuję serdecznie za niego, ponieważ ciacho wyszło genialnie i smakowało każdemu, kto próbował Jedynie co zmieniła Zobacz więcej. Ja przygotowuję kruche ciasto wcześniej, ale go nie piekę tylko dziele na równe porcje i zamrażam surowe.


Swój przepis na taki sernik ma niemal każda gospodyni. Takiego ciasta nie może zabraknąć z okazji Świąt, imienin lub rodzinnych spotkań. Idealne sernik na kruchym spodzie powinien być aksamitny i wilgotny.

Na Moich Wypiekach znajdziecie już sernik bardzo puszysty z dodatkiem sporej ilości mleka, sernik z rosą z dodatkiem mleka i oleju (przemianowany na sernik pod kokosową pierzynką z powodów czysto technicznych ;-) oraz sernik wykwintny, który musi skosztować KAŻDY. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na najlepszy kruchy spód do sernika. Ten sernik jest prosty, szybki, bardzo łatwy, a jego sekret polega na tym, że nie używamy miksera przy jego robieniu, a do zrobienia używamy najlepszych składników – bardzo dobrego sera, świetnego masła i wiejskich jajek.


Najlepszy sernik na świecie – podano do stołu! Upieczony sernik wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Gotowy sernik możemy udekorować świeżymi owocami. Jeśli wybieramy drobniejsze owoce, jak maliny czy jagody wierzch sernika możemy posmarować jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną, żeby lepiej trzymały się na wierzchu ciasta. Największe plusy sernika to smak - nie jest słodki, tylko po prostu fajny serowy, druga sprawa to łatwość i szybkość wykonania sernika - każdy jest w stanie go upiec i nie ma opcji by się nie udał.


Przed pieczeniem ( po wylepieniu formy ) nakłuwamy ciasto widelcem – zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasta w trakcie pieczenia. Jeżeli pieczemy kruche ciasto jako blaty pod sernik czy inne ciasto z masą to podpiekamy je wcześniej ok. Zanim zaczniesz szykować ciasto polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów w przepisie.


Przepisów jest wiele, jednak jeśli szukacie czegoś super prostego, sprawdzonego i chcecie mieć pewność. Pierwszy sernik z nim nawet jakoś wyszedł, ale wyciekala z ciasta woda podczas pieczenia. Tak samo było z drugim innym sernikiem.


Smak też nie do końca dobry. Do tego sernika postanowiłam kupić moje kiełbaski, ale ich akurat nie było i znów kupiłam Wieluń.

Zdradzamy przepis na sernik na kruchym cieście, który (prawie) zawsze się udaje. Szarlotka z całych jabłek z koglem-moglem jak w Gospodzie pod Rumianym Jabłkiem (Kuchenne Rewolucje). Idealny sernik – wysoki, bez nierówności czy bąbli. Nigdy za szybko nie wyrasta, nie pęka i nie opada.


Ma konsystencję „Ptasiego mleczka”. Zresztą na moim blogu pojawił się już kiedyś przepis na to ciasto. Jednak dokonałam kilku modyfikacji i stworzyłam sernik o trzech smakach: czekoladowo- toffi-śmietankowym. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki i oznaczony tagami budy.


Mi też nie ale jest bardzo dobry #128513;. Ciasto wykańczamy, posypując cukrem pudrem. Inna propozycja przygotowania.


W masie serowej zatopione są kawałki brzoskwiń z puszki, które pokrywa warstwa bezowa. Skorzystałam z przepisu Siostry Leonilli, podwajając ilość masy serowej (poza ilością masła) i wprowadzając drobne zmiany. Z białek ubiłam piane i dodałam do sera lekko mieszając szpatułką. Warstwę serową wyłożyłam na podpieczony spód ciasta, na górę starłam druga część pozostawionego, schłodzonego ciasta. Po upieczeniu sernik pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia.


Sernik studzić przy uchylonym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty