czwartek, 17 maja 2018

Ciasto na naleśniki gessler

Naleśniki smażyć z obu stron na rumiano. Z podanych wyżej składników uzyskałam naleśników o średnicy cm. Każdy ma swój sprawdzony przepis na naleśniki, jednak czasem nachodzi nas ochota, by wypróbować inną recepturę. Czym różni się przepis na naleśniki Magdy Gessler od innych? Tym, że do ciasta nie dodaje się oleju, zwykłą wodę wymienia się na gazowaną, a całość smaży na klarowanym maśle, rozpuszczonym na patelni.


Na samym początku należy ubić jajka, dodając do nich odrobinę soli.

Następnie należy dodać mąkę, wlać odmierzoną ilość wody i mleka. W czym tkwi sekret naleśników Magdy Gessler? Takie ciasto na naleśniki miksujemy. Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę.


Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Mamy i babcie przekazują z pokolenia na pokolenie przepis na. I znów powracam do smaków dzieciństwa choć troszkę zmodyfikowanym.


Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Każdy lubi naleśniki, czy to zwinięte w rulonik, czy złożone w rożek, smakują z każdym nadzieniem. Warto kupić specjalną patelnię do smażenia naleśników, taka patelnia jest niższa, co bardzo ułatwia smażenie. Pamiętajcie, że ciasto na amerykańskie pankejki musi odstać, najlepiej całą noc. Wtedy naleśniki będą idealnie puszyste. Aby amerykańskie pankejki były jeszcze bardziej puszyste, Gessler poradziła, by do ciasta zamiast części mleka dodać kwaśną śmietanę lub maślankę.


Dodane przez gosiaw: Tylko o kuchni. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na idealne ciasto na naleśniki. Mąka, mleko, jajka to składniki podstawowe. Magda Gessler robi naleśniki według przepisu: szklanki mleka, szklanki wody, jajka, szklanki mąki, szczypta soli. I tu wskazówka: sekretnym składnikiem jest woda gazowana (zamiast zwykłej) - dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze, a. Powinny być cienkie, złociste i lekko chrupiące na brzegu.


Jeśli wolicie naleśniki cienkie dodajcie więcej wody, jeśli jesteście fanami tych grubszych, nie szczędźcie mąki. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne. Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe. Jak zrobić takie naleśniki? Ulubiony przepis czytelników!


Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników.

Prawidłowo usmażony naleśnik powinien być elastyczny, miękki i smaczny! Smażąc obracamy je aby zazłociły się równomiernie po obu stronach. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki, rózgi, miksera lub blendera. Mieszaj składniki do momentu aż znikną grudki.


Na rozgrzaną patelnię wlewaj łyżką do zupy ciasto naleśnikowe. Często bowiem zna ona jakiś ciekawy trik, dzięki czemu potrawy, które znamy są jeszcze lepsze. Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis na idealne ciasot na naleśniki według przepisu Pani Magdy Gessler. Przepis na naleśniki wg Magdy Gessler.


Cały sekret tkwi w grubości ciasta oraz jego elastyczności. Im ciasto cieńsze i bardziej podatne na wygięcia, tym dla niego lepiej. Pomimo tego warunku, przygotowanie ciasta naleśnikowego to czynność o tyle banalna, co posmarowanie bułki masłem. Wystarczy dopilnować tylko odpowiedniej konsystencji zmieszanej. Przygotowane wcześniej czekoladowe ciasto wyciskamy na patelnię bezpośrednio z woreczka.


Ja zdecydowałam się na prosty wzór buzi misia. Kiedy ciasto się zetnie wylewamy na nie jasne ciasto naleśnikowe i smażymy jak wcześniej. Moje dzisiejsze naleśniki podawałam ze słodkim twarożkiem i truskawkami.


Trochę różnią się w przygotowaniu od tych klasycznych, przede wszystkim tym, że do ciasta nie dodajemy tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty