DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb na drożdżach instant. To mój ulubiony, super prosty przepis na chleb na drożdżach instant. Piekę go według przepisu na uniwersalne ciasto drożdżowe na pizzę.
Ten niezastąpiony przepis wykorzystuję tez do innych wypieków na słono.
Zauważyłam, że wiele zależy od samego przepisu. Są przepisy na chleby, których skórka jest twarda i chrupiąca, a są też takie, gdzie skórka jest miękka. Trzeba trochę poeksperymentować z recepturami , a także z temperaturą pieczenia.
Na drugi dzień po upieczeniu jest nadal miękki i świeży. Ciasta nie trzeba zagniatać, nie potrzebna jest maszyna, a zaledwie drewniana łyżka, a co najważniejsze na efekt wyrastania nie trzeba czekać godzinami :) Przygotowanie chleba trwa dosłownie minut, a samo wyrabianie min. Z bardzo chruuupiącą skórką :-).
Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia - z różnymi modyfikacjami - upiekłem ten chleb już trzy razy.
Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?
Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.
Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Przepisy na ciasto na drożdżach instant w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na ciasto na drożdżach instant. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Jeśli jednak nie wyczerpałam tematu śmiało pytaj w komentarzach.
Natomiast jeśli interesuje Cię przepis na chleb pełnoziarnisty na zakwasie to znajdziesz go w artykule Domowy chleb na zakwasie sprawdź, że łatwo zrobić da się! W kategorii chleby natomiast znajdziesz przepisy na inne moje chlebki. Każdy ma swój ulubiony przepis na coś.
Ja mam swój ulubiony przepis na prosty chleb z ziarnami.
Smakuje wszystkim, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę pyszny. Nie jest to chleb bezglutenowy, ale robię go często, bo jest naprawdę szybki w wykonaniu i smakuje moim znajomym, którzy na diecie bezglutenowej nie są. Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach.
Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący. Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie chleba nie jest trudne. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Pszenne chleby na drożdżach mają to do siebie, że wysychają dość szybko. A co do najlepszego to kwestia smaku i gustu.
Ja średnio lubię chleby na zakwasie. I nawet nie jestem wyjątkiem, jest sporo osób, które preferuje pszenne pieczywo na drożdżach. Poniższy przepis zawiera kompletny sposób przygotowania chleba na drożdżach.
Jeżeli planujesz zrobić chlebek na zakwasie, polecam przepis na chleb na zakwasie i przepis na zakwas. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Upieczony chleb studzić na kratce. Na moim blogu jest jeszcze kilka przepisów na chleby domowego wypieku. Szczególnie polecam Ci: prosty przepis na chleb bezglutenowy – ten przepis na chleb robi furorę na blogu.
Jest pyszny i długo zachowuje świeżość. Jeśli nie macie dość siły w rękach do wyrabiania ciasta, można użyć robota kuchennego ze specjalnym hakiem na niskich obrotach. Pyszny chleb z chrupiącą skórką. Gdy upieczecie chleb raz, rozsmakujecie się w nim na zawsze.
Szybki chleb bez zagniatania! I co ważne, zgodnie z Waszą prośbą taki zdrowszy, bo z dodatkiem mąki żytniej razowej, ale nadal na drożdżach, czyli wymarzony chleb dla wszystkich początkujących, niecierpliwców lub po prostu zabieganych. Ja ten chleb pszenno-żytni robię dość często ostatnio, bo przygotowanie zajmuje niewiele czasu, bochenek wychodzi spory i starcza na kilka dni.
Nie zdążyłam kupić pieczywa na weekend a jutro wszystko zamknięte. Może ktoś podzieli się jakimś najprostszym przepisem na chleb na drożdżach instant, gdyż tylko takie posiadam. Ponadto mam mąkę przenną i orkiszową.
Najbardziej spodobał mi się przepis na blogu Veggieola na “szybki chlebek włoski, który uda się każdemu” i to zdanie przesądziło sprawę. Nie, nie jestem na diecie Dukana. Ale wiem, że wielu z Was tak.
Tagi: mąka razowa, drożdże, przepisy bez jajek, mąka żytnia, melasa, przepisy bezmleczne. Babciny chleb pszenny na maślance. Bardzo smaczny i szybki do wykonania chlebek, o zwartym.
Chleb otrębowy w diecie Dukana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.