piątek, 11 maja 2018

Ciasto na krokiety z woda gazowana

Wymieszać składniki na ciasto by było dośc gęste. Naleśniki smażyć na rumiany kolor. Kapustę pokroić drobno, gotować z odrobiną wody by zmiękła , a woda wyparowała.


Wszystkie składniki wymieszać. Na patelnię dodać kapustę i całość chwilkę razem poddusić.

Dania główne Krokiety z jajem na oleju kokosowym. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na krokiety z woda gazowana. Krokiety mogą być podawane jako danie główne, mogą być dodatkiem do czerwonego barszczu, krokiety można przygotować na wiele sposobów. Przepisy, jak zrobić - Smaker.


Jednak podstawą każdego rodzaju krokieta jest właściwe ciasto. Przedstawiam świetny przepis na naleśniki na krokiety. Ciasto odstawiamy na minut, mąka ładnie napęcznieje.


Moje składniki na ciasto naleśnikowe: szkl.

Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Często z niego korzystam bo naleśniki wychodzą bardzo puszyste, miękkie i lekkie. Krokiety to tak naprawdę zapiekane naleśniki nadziewane farszem.


Odstaw ciasto na minut. Niewielkie porcje ciasta nalewaj na patelnię. Możesz użyć do tego chochli do zupy. Podana ilość składników wystarcza na około naleśników. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojone w kostkę grzyby (namoczyć dzień wcześniej) i kapustę.


Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Jeżeli farsz jest zbyt suchy, podlać wodą z grzybów. Uwaga: nie dodawać wody z kapusty, bo jest gorzka. Na usmażone ciasto nałożyć farsz, złożyć krokiety, obtoczyć w. Lista przepisów na ciasto na nalesniki z woda gazowana z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Starając się urozmaicać naleśniki przygotowuję je - a to klasyczne na mące pszennej, z różnych mieszanek mąk, a to bezglutenowe, na mleku czy tak ja dzisiaj z dodatkiem wody gazowanej.

Woda gazowana do naleśników to jest to! Kiedyś robiłam naleśniki tylko na mleku sojowym, ale z dodatkiem wody gazowanej są o niebo lepsze! Lżejsze, bardziej elastyczne, mięciutkie i bardzo smaczne. Przypadkiem wyszedł przepis na naleśniki dla osób na diecie bezmlecznej. Może zaciekawiło Was, co to jest ekspres do.


Pizza na cieście z wodą gazowaną ^^ 1Domowa pizza na mące pszennej z nieco innym ciastem bo z dodatkiem wody gazowanej Puszystsza. Większość osób które robi krokiety ma ten sam problem, a mianowicie że placki podczas zwijania pękają. Metodą prób i błędów, oraz zbierania różnych opinii wśród znajomych i chyba udało mi się zrobić ciasto na krokiety, które nie pęka przy zwijaniu.


Dzielę się przepisem na krokiety, w zasadzie na ciasto naleśnikowe. Jakie byśmy nie usmażyli ,cienkie czy grube placki zawsze wychodzą idealnie elastyczne. Nie pękają przy zawijaniu i nie rozpadają się po zawinięciu. Każdy krokiet obtaczamy w rozkłóconym, posolonym i popieprzonym jajku, a następnie w bułce tartej. Panierowane krokiety smażmy na złoty kolor na oleju lub maśle, serwujemy gorące np.


Po odpoczynku ciasto lekko zgęstnieje. Do ciasta naleśnikowego dodaję olej i mieszam ponownie bardzo dokładnie do czasu, aż połączy się z ciastem. W razie potrzeby dolewam wodę, ciasto potrafi gęstnieć w trakcie stania. Mocno rozgrzewam patelnię. Pierwszego naleśnika smażę na odrobinie oleju tak, aby łatwo odszedł od patelni.


Wodę gazowaną można samemu przygotować w domu. Nie jesteśmy zdani na noszenie zgrzewek z wodą w butelkach PET 1. Na rynku są dostępne dwa urządzenia, które umożliwiają szybkie przygotowanie wody sodowej – syfon i saturator. Syfon to butla z grubymi ściankami, do której podłącza się naboje z gazem spożywczym.


Miksujemy jaja na puch z cukrem waniliowym. Masa podwoi się , wtedy dodamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy olej i mieszamy.


Teraz wstawiamy patelnie ( gorącą nacieram słoninką , wtedy się nie przypali naleśnik ). Dobry przepis dla kogoś komu nie wychodzą naleśniki. Ja osobiście robię je już od kilku lat i właściwie robię je całkowicie na oko… dodaję trochę wody, trochę mleka, soli i innych przypraw na jakie akurat mam chęć. Parę razy użyłem też wody gazowanej wtedy ciasto było bardziej … pulchne, choć nie aż tak bardzo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty