środa, 2 maja 2018

Ciasto naleśników

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować, pozostawić ciasto na minut, żeby dojrzało. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnię (najlepiej taką przeznaczoną do smażenia naleśników, z niskimi brzegami) rozgrzać. Posmarować cienko olejem – używając do tego silikonowego pędzelka.


Ciasto na naleśniki - Przepisy. Wbrew pozorom usmażenie idealnie maślanych, pysznych naleśników wcale nie jest proste.

Klucz tkwi w dobrej jakości składnikach i specjalnej patelni – z niskimi. Mam patelnie specjalnie do naleśników Tefal, nową, ciasto wg przepisu i porozwalały mi się. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników.


Do naleśników deserowych można dodać łyżkę cukru. Powinny być cienkie, złociste i lekko chrupiące na brzegu. Jeśli wolicie naleśniki cienkie dodajcie więcej wody, jeśli jesteście fanami tych grubszych, nie szczędźcie mąki. Mój uniwersalny przepis na naleśniki możesz wykorzystać do naleśników na słodko i naleśników na słono.


Uwielbiam to ciasto naleśnikowe, ponieważ ma idealną konsystencję oraz najlepiej dobrane składniki. Naleśniki wychodzą elastycznie i cieniutkie.

Jeśli tylko masz ochotę na odrobinę grubsze naleśniki to wystarczy, że. Co kilka dni dostaję pytanie o ciasto na naleśniki. Widzę, że trudno jest niektórym zrobić dobre ciasto na naleśniki, takie, które łatwo odkleja się z patelni i nie tworzy jakiś specjalnych problemów. Każde ciasto na naleśniki można zrobić w wersji pszennej oraz bez glutenowej. Wystarczy zaledwie kwadrans, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem naleśników!


Przepis na naleśniki znano już w starożytnej Grecji. Pierwsze wzmianki znajdują się, chociażby w dziełach starożytnego komediopisarza Kratinosa. Najlepsze ciasto czekoladowe – niebiański smak i przepis na sukces.


Więc chodź, upiecz mi ciasto. Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje. Potwierdzam, że mam ukończone 16. Jednak sekret smacznych naleśników tkwi w odpowiednich proporcjach.


Na samym początku należy ubić jajka, dodając do nich odrobinę soli. Następnie należy dodać mąkę, wlać odmierzoną ilość wody i mleka. Dobrze wykonane ciasto na naleśniki musi mieć odpowiednią konsystencję, po usmażeniu naleśnik powinien być cienki, nie może się rozpadać ani ociekać tłuszczem.


Warto też dodać że sam przepis na ciasto naleśnikowe charakteryzują się dużą różnorodnością. Normalnie do ciasta naleśnikowego dodaje się jajka, które wpływają na elastyczność naleśników.

Tutaj ich nie ma, więc ciasto musi być gęstsze. W przepisie pisałam również, że ostatecznie dałam więcej wody, aby naleśniki były cieńsze. Nie można tylko przesadzić z ilością dodawanych płynów, bo naleśniki będą się rwać.


Cienkie i delikatne naleśniki to pomysł na obia który będzie smakował każdemu! Ich sekret tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w tym, aby ciasto na naleśniki było idealne. Słodki farsz do naleśników. Wypróbujcie również rosyjski patent i podajcie naleśniki prosto z patelni z tłustą śmietaną, konfiturą brzoskwiniową i topionym masłem. Dzisiejszy wpis nie tyle dotyczy pomysłu na posiłek ile jest wskazówką jak zrobić ciasto na krokiety, które nie pęka przy zwijaniu.


Większość osób które robi krokiety ma ten sam problem, a mianowicie że placki podczas zwijania pękają. Tort z klasycznych i kakaowych naleśników. Przełożony jest lekkim kremem z serka mascarpone i śmietany.


Obłożony czekoladową polewą i udekorowany świeżymi owocami i startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty