piątek, 11 maja 2018

Szybki domowy chleb

Piekłem już dwa razy ten chlebek w temp 200ºC przez godz ale po min mi się góra chleba przypalała to nakryłem folią aluminowąi piekłem do końca. Po wyjęciu z formy chleb nie jakiś mokry jakby był surowy. Szybki i prosty przepis na chleb. Podpatrzony u teściowej, więc siłą rzeczy – musi być dobry :) Całe wykonanie jest naprawdę łatwe i nie wymaga od nas posiadania żadnych zaawansowanych sprzętów kuchennych.


Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie.

Pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne. Prosty domowy chleb dla poczatkujacych:) 1. Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie chleba nie jest trudne. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Kto raz upiekł chleb w domu ten wie, że domowy jest bez porównania lepszy od sklepowego. Oczywiście to jest przepis podstawowy a możemy z nim kombinować na różne sposoby.


Najbardziej spodobał mi się przepis na blogu Veggieola na “szybki chlebek włoski, który uda się każdemu” i to zdanie przesądziło sprawę. Chleb faktycznie udał mi się za pierwszym razem, do tej pory pamiętam, jak skakałam z radości, a było to ponad lata temu.

Oto przepis na chleb, który robi się niemal sam. Nawet można zrobić na wakacjach! Nie planowałam piec chlebów podczas naszej miesięcznej podróży, ale gdy dojechaliśmy wieczorem do Splitu to po prostu w piekarni już nie było pieczywa. Potrzebuję porady odnośnie tego chlebka. Ogólnie wychodzi fajny, w smaku rewelacyjny, jednak mam problem z jego zwartością.


O ile przy brzegach jest fajny zwarty, o tyle im bliżej środka, tym bardziej się kruszy, do tego stopnia, że ciężko ukroić standardowej grubości kromkę, żeby środek w ogóle się utrzymał w całości. Marzył mi się domowy chleb. Chciałam upiec taki na zakwasie, jednak okazało się, że mam pecha i nie mogę znaleźć nigdzie mąki razowej. Wykombinowałam więc przepis na drożdżach i occie. Przyznam, że to Zobacz więcej.


Chrupiący, świeży, domowy chleb… marzenie, prawda? A gdyby tak można było upiec przepyszne bochenki i mieć go zawsze pod ręką? Z tym przepisem to naprawdę możliwe:) Przygotowanie tego chleba zajmuje nie więcej niż godziny, z czego “czystej pracy” jakieś minut, reszta to czekanie na wyrośnięcie ciasta oraz pieczenia. Przepis na szybki chleb pszenny, bardzo przypominający pieczywo, jakie na co dzień kupujemy w sklepie – oczywiście tylko z wyglądu, bo w smaku chleb jest o niebo lepszy i dłużej zachowuje świeżość. Jeśli wahacie się czy taki chlebuś zrobić, powinno Was przekonać, że rośnie tylko minut!


Jest bardzo smaczny i wyjątkowo prosty.

Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.


Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Sorry for the interruption. We have been receiving a large volume of requests from your network. To continue with your experience, please fill out the form below. Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym.


Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Ciasto po dodaniu aktywnego (czyli dokarmionego) zakwasu potrzebuje jedynie h, aby wyrosnąć, więc nie dość, że jest to prosty w przygotowaniu chleb, to jeszcze jak na wypieki zakwasowe całkiem szybki. Prawdziwy chleb z mąki żytniej jasnej będzie miał kolor szaro-brązowy, ponieważ taką barwą charakteryzuje się właśnie ta mąka. Najprostszy przepis na chleb pszenny na drożdżach suchych. To super szybki przepis na chleb, który zawsze się udaje.


Chlebek jest prosty do zrobienia i smakuje jak wiejski chleb z pieca. Poznaj przepisy na pyszne i zdrowe pieczywo! Zanim jednak weźmiesz się za pieczenie, przeczytaj o tym, jak spożywanie chleba wpływa na ludzkie ciało i jakie pieczywo będzie dla Ciebie najlepsze.


Nie chciałbym tu raczej publikować przepisów, ale dla tego zrobię wyjątek, bo jest wyjątkowo przydatny i bardzo ułatwia zdrowe odżywianie. Zanim upiekłem pierwszy chleb, myślałem, że to trudne i czasochłonne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty