środa, 30 maja 2018

Ciasto na wodzie gazowanej

Pizza na cieście z wodą gazowaną ^^ 139. Domowa pizza na mące pszennej z nieco innym ciastem bo z dodatkiem wody gazowanej Puszystsza. Przepis na ciasto szkl, mąki pszenne Zobacz więcej. Wszystkie składniki wymieszać. Zimą wykorzystuję jabłka lub brzoskwinie z puszki.


Naleśniki lepsze gdy ciasto jest robione kilka godzin wcześniej.

Uwieńczeniem tego pysznego ciasta jest u mnie maślana kruszonka #128076;, którą uwielbiam! Nowością jest dla tutaj dodanie do ciasta oranżady (w oryginale) lub wody gazowanej (u mnie). Mimo, że czytałam o tym sposobie już wiele lat temu, jakoś nie było okazji, aby takie ciasto upiec. Ogórki te mają tę zaletę,że są gotowe o wiele szybciej jak nasze tradycyjne małosolne.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Ja, zamiast szklankę wody gazowanej dodaję dopiero co zagotowaną szklankę wody i powoli dodaję do miksowanego ciasta , a potem dodaję olej kujawski ciągle miksując ciasto. Potem odstawiam na 45` a następnie smażę.


Drożdże rozetrzeć z połową cukru, dodać kilka łyżek mąki pszennej (około łyżki) i razem wymieszać.

Przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto na naleśniki - Przepisy. Dodane przez Agathex1w: Tylko o kuchni. Czy ktoś ma dobry przepis na pizze?


Mój przepis na ciasto na pizze to: 40dkg mąki dkg drożdży łyżki oleju. Ulubiony przepis czytelników! Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Starając się urozmaicać naleśniki przygotowuję je - a to klasyczne na mące pszennej, z różnych mieszanek mąk, a to bezglutenowe, na mleku czy tak ja dzisiaj z dodatkiem wody gazowanej.


Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mleko, wodę, olej, wszystko miksujemy robotem, następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, teraz lekko mieszamy aż składniki się połączą. Jako że gofry podaję najczęściej na słodko, np. Do miski wsypujemy i wlewamy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto.


Wyrobione ciasto wykładamy na blachę, wcześniej posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy w 1stopniach przez minut. Upieczone ciasto z wierzchu smarujemy lukrem kokosowym.


Zostawiłam ciasto jeszcze na kilka minut pod pokrywą ale niestety bez poprawy.

Niestety nie polecam szczególnie na słabsze gofrownice. Gofry robię na wodzie gazowanej zamiast mleka, wg mnie wtedy są lepsze, bardziej chrupiace. Pyszne, lekko wilgotne ciasto podpatrzone na bloguAni. CIASTO NA NALEŚNIKI – NAJLEPSZY PRZEPIS – przepis na idealne naleśniki,.


Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii ciasto naleśnikowe z wodą gazowaną. Ja robię potrawy klasycznie polskie, ale przecież można próbować i pożyczać od innych, prawda?


Dlatego tym razem naleśniki są na wodzie gazowanej właśnie. Oczywiście są bardzo smaczne i niewiele różną się od tych, przygotowywanych na mleku, ale z pewnością będą doskonałe dla wszystkich alergików uczulonych na laktozę. Woda gazowana do naleśników to jest to! Kiedyś robiłam naleśniki tylko na mleku sojowym, ale z dodatkiem wody gazowanej są o niebo lepsze! Lżejsze, bardziej elastyczne, mięciutkie i bardzo smaczne.


Przypadkiem wyszedł przepis na naleśniki dla osób na diecie bezmlecznej. Może zaciekawiło Was, co to jest ekspres do. Mam nadzieję, że przepis okaże się przydatny, koniecznie dajcie znać jeśli go wypróbujecie. W trakcie miksowania powoli dolewamy wodę gazowaną.


Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki ładnie się połączą i otrzymamy jednolite ciasto naleśnikowe. Na dobrze rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem wylewamy chochelką małe porcje ciasta. W dużej misce mikserem ubij aquafabę na sztywną pianę (4-min).


Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Wlewać na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym (lub nakładać, na przemian, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta). Piec w nagrzanym piekarniku ok.


Uwaga: szklanka= 250ml.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty