środa, 23 maja 2018

Spód do pizzy

Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp it ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w. Marzy ci się domowa pizza? Znalazłaś świetny przepis na ciasto, ale zastanawiasz się co położyć na wierzch? Przecier pomidorowy to kiepski pomysł.


Na przykład jednym z dwóch zaprezentowanych poniżej. Do wyboru klasyczny czerwony sos do pizzy i biały sos czosnkowo-pietruszkowy. Blachę do pizzy wysmarować oliwą (dodatkową). Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią.


Podzielić na równe części. Uformować z nich spody na pizzę, bezpośrednio na blaszce, pozostawiając nieco grubsze brzegi. Na spód z ciasta wyłożyć sos pomidorowy, następnie nasze ulubione dodatki.


Składniki ciasta do pizzy. Przygotowanie ciasta do pizzy nie wymaga bardzo skrupulatnego trzymania się proporcji składników, dlatego przedstawiam dwie wersje listy – dla dokładnych i dla lubiących improwizację ;) Ja przyzwyczaiłem się już do pilnowania proporcji, bo bardzo ułatwia mi to plastykowy dzbanuszek z miarkami pozwalającymi szybko i łatwo odmierzyć dokładne ilości. My znaleźliśmy jeden taki spód – marki Bezgluten.


Margaryny zawierają sporo dodatków, w tym oleje utwardzone, mogące być źródłem izomerów trans kwasów tłuszczowych. Sos pomidorowy z pomidorów z puszki lub z passaty jest idealny nie tylko do pizzy, ale i do makaronu, czy zupy pomidorowej. Najlepszy przepis na włoski sos do pizzy.


Durszlak - spód do pizzy z biedronki. I jeszcze jedna rzecz: margaryna w spodzie do pizzy powinna od razu zapalić w Waszych głowach czerwoną lampkę. To sprawdzony i szybki sos na spód pizzy. Ciasto posmarować sosem pomidorowym i posypać tartym serem np. Następnie udekorować według własnej kompozycji.


To przepis na pizzę, do którego powracam chyba najczęściej ze względu na szybkość przygotowania. Choć bardzo lubię pizzę z ciasta wyrastającego w lodówce (link) to domowe realia są często takie, że pizza ma być na już. Jak zrobić ciasto na pizze. Koncentrat pomidorowy (ja dałem taką małą puszeczkę całą, jeśli macie słoiczek, to pół słoiczka a jeśli chcecie nim później polewać pizzę, to dajcie cały słoiczek) - czosnek.


Spód do pizzy

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. Szybki sos do pizzy – Wykonanie: Czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Do miseczki wrzucić łyżki koncentratu (ja dałam Madero – należy do tych łagodniejszych w smaku), dodać łyżkę oliwy z oliwek, 50ml wody, czosnek oraz zioła. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu oraz dopasowywania treści reklamowych do Twoich preferencji my oraz nasi zaufani partnerzy mogą przechowywać w Twojej przeglądarce pliki cookies oraz przetwarzać zawarte w nich dane osobowe w celach analitycznych oraz marketingowych. Tym razem przygotowaliśmy dla Was kompilacje z przepisami, w których możecie wykorzystać ciasto na pizzę.


Szczerze nie polecam pizzy na impreze, caly czas siedzi sie w kuchni zamiast z goscmi oO. Oregano i bazylię drobno posiekać. Dobrym rozwiązaniem są także blachy do pizzy, które wystarczy odpowiednio natłuścić, by ciasto nie przywierało do blaszki.


Pizza powinna równomiernie przypiekać się na całej powierzchni, by spód był chrupiący na zewnątrz, ale i wypieczony w środku. Ja tak raz zrobilam i ciagle latalam do kuchni i pikarnika zeby sprawdzic czy juz jest ok, a ze do piekarnika wchodza dwie pizze to dlugo to trwalo. Spód do pizzy drożdżowy, dość gruby. Nie podpiekłam, posmarowałam sosem pomidorowym, nałożyłam farsz mocno wilgotny (podduszone - cebula, kiełbasa pieczarki), sypnęłam startym serem i wsadziłam do piekarnika. Lubię jeść i gotować, a kuchnię włoską wprost uwielbiam, nie było, więc wyjścia, musiałam zastąpić spód drożdżowy innym.


Padło na ziemniaki i to był strzał w dziesiątkę. Upiekły się jedynie brzegi. Próbowałem wielu idealnych przepisów na spód do pizzy , ale wszystkie miały ten sam problem - wychodził blady, niedopieczony spó O mało nie zmieniłem piekarnika, na szczęście odkryłem w czym problem. Ja też płakałam, że nie zjem już nigdy pizzy.


Spód do pizzy

Jedynym utrudnieniem w tym przepisie jest konieczność posiada blaszek do pizzy, które nadadzą spodowi pożądany kształt i chrupkość. Tak jak innym razem do brownie zamiast jajek dodałam… wody. Ktoś powiedział – wiara czyni cuda.


Jako kompletny amator, ładnych kilka lat wstecz, usiłowałam stworzyć drożdżowe z mąki… ziemniaczanej. W kuchni oprócz szczypty wyobraźni przydaje się jednak kilka sztywnych. Po przeczytaniu tego artykułu bez problemu przygotujesz ciasto na pyszne i chrupiące pizze. Prosty i sprawdzony przepis na ciasto na pizzę. Nigdy nie kupowałam gotowców, nie wiem, czy warto.


Spód do pizzy

Poznaj też innych sosów do pizzy. Czas wypieku uzależniony jest od. Z przecieru pomidorowego, jogurtu, zgniecionych ząbków czosnku, soli, pieprzu, bazylii i oregano zrób sos do pizzy – ważne, aby solidnie go doprawić:) Posmaruj ciasto sosem. Na koniec połóż kawałki mozzarelli.


Na wierzch wyłóż pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki pomidora, oraz pokrojoną szynkę. Pozwólmy mu odparować na bardzo wolnym ogniu. Przy robieniu sosu do pizzy ważny jest czas jego przyrządzania – trzeba mu dać ok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty