czwartek, 3 maja 2018

Sernik tradycyjny puszysty

Rozpływający się w ustach sernik jest wypiekiem ponadczasowym, zachwycającym w swej prostocie. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Przepis na puszysty sernik bez spodu.


Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat. SPOD Zagniesc skladniki ciasta kruchego.

MASA SEROWA Oddzielic bialka od zoltek. Dalej miksowac do uzyskania gestej masy. Ser z zoltkami, budyniami waniliowymi i cukrami waniliowymi.


Puszysty sernik tradycyjny To jest najlepszy sernik tradycyjny jaki kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest cudnie puszysty i kremowy. Nie jadam serników i ich nie lubię, bo zawsze są twarde i zbite. Tym co mają podobnie jak ja, gwarantuję, że będziecie tym przepisem zachwyceni!


Domowy sernik wiedeński czy królewski powinien być odpowiednio puszysty i mokry. Jak zatem upiec pyszny sernik, żeby nie opadł, nie popękał, miał odpowiednią konsystencję i smak?

Pieczenie sernika wymaga trochę wprawy, a nasze porady pozwolą przygotować doskonały sernik, nawet taki pieczony w kąpieli wodnej! Sernik tradycyjny, to polski sernik, który kiedyś piekło się tylko z tych najbardziej podstawowych składników. Był to oczywiście tłusty twaróg, jajka, skrobia z odrobiną mąki pszennej i cukier. Ponieważ piecze się go w odrobinę wyższej niż zazwyczaj temperaturze, to. Moj sernik piecze sie w tradycyjny sposob, redukujac temperature w trakcie pieczenia.


Pieknie wyrasta dzieki ubitym bialkom, ale niestety peka, po czym nierowno opada. Ratuje go zawsze scianajac nierowne krawedzie i polewam polewa czekoladowa. Dzisiaj trafiłam na Twoją strone,bo sernik,który piekę wychodzi też puszysty i dobry,ale przy krojeniu bardzo się kruszy,i to mnie bardzo denerwuje. Napisz mi proszę,co byś poprawiła w moim wykonaniu:Ser Piatnica lub Ulubiony wykładam do dużego garnka i dodaje do.


To sernik, który zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Polecam nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. Forum - sernik tradycyjny puszysty (857) Odp. Dodane przez mufinka w: Tylko o kuchni. Faktycznie, złota rosa to rodzaj sernika, który raczej nie opada.


Kiedyś często piekłam ten sernik ( wg podobnego przepisu ). Z nim, faktycznie, nie ma problemu. Bardzo puszysty sernik waniliowy – idealny jeśli ktoś lubi puchate, delikatne, wyrośnięte serniki. Warunkiem koniecznym by nie opadł, jest upieczenie go w kąpieli wodnej (to nic trudnego) i niewielkie pomanipulowanie w trakcie pieczenia temperaturą, sprawdziłam to wielokrotnie.

Kliknijcie w galerie i wybierzcie idealny sernik dla siebie. Idealny sernik – wysoki, bez nierówności czy bąbli. Nigdy za szybko nie wyrasta, nie pęka i nie opada. Sernik idealny ma kremową konsystencję bez grudek lub jest puszysty jak gąbka, zawsze o pięknym, jasnym wierzchu, choć osobiście znam wielu zwolenników serników z przypieczoną skórką, którą, według własnych upodobań, można zrumienić, ustawiając ciasto pod koniec. Sernik wiedeński - puszysty, duży i wyrośnięty.


Pięknie prezentuje się podczas rodzinnych uroczystości czy na świątecznym stole. Wystarczy posypać go cukrem pudrem, choć świetnym dodatkiem może się też okazać sos czekoladowy. Mnie ten serniczek już się trochę, jednak, znudził ( on jest taki lekki, bardzo puszysty ), i teraz wolę cięższe, tradycyjne serniki.


Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem, nie wysypujemy bułką tartą. Piana Białka miksujemy na sztywno z szczyptą soli.


Sernik ten robimy z białego, zwykłego twarogu, nie używamy do tego ciasta twarogu w wiaderkach. Na wstępie nastawiamy piekarnik na temperaturę 1stopni C aby się nagrzał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty