środa, 30 maja 2018

Cukinia leczo

Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.


Można przygotowywać je przez cały rok.

W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania.


To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. U mnie leczo z cukinii i placki. Podstawą każdego lecza jest papryka. Nic dziwnego w końcu leczo to węgierski wynalazek.


Złagodzisz nieco jego pikantny wyraz dodając do niego cukinię. Jeszcze cebula, pomidory, zioła i masz gotowe danie w wersji wegetariańskiej.

Jeśli jednak brakuje ci tu mięsnego pierwiastka dodaj kiełbasę, lub podsmażoną pierś z kurczaka. Moje leczo z cukinia znika w godzinę, więc uwierzcie mi, że gotuję je dość często. Jeśli ciekawi Cię mój przepis na leczo z cukinią, to gorąco zapraszam do gotowania razem ze mną. Leczo z cukinią, papryką i kiełbasą. Gdy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną cukinię - wielkość zależy od gustu - jeśli chcemy by była chrupiąca, kroimy na większe części, a jeśli chcemy by się rozpadła, kroimy na małe cząstki.


Wszystkie składniki staram się kroić na niezbyt małe kawałki i dodawać do garnka w odpowiednim momencie. Dzięki temu w gotowym leczo wszystkie warzywa są „w sam raz”. Zobacz, jak zrobić leczo. Dlatego w moim leczo cukinia, papryka i inne warzywa są chrupiące i zarazem miękkie.


Niektórzy lubią dodać do lecza. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo.


Gotujemy aż do miękkości cukini i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pyszne leczo z mielonym mięsem. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Całość zalej passatą, gotuj około minut.


Podawaj z kromką dobrego chleba. Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało.

Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. ZAWSZE robi bez cukinii. Nie tylko cukinia, papryka, cebula, pomidory i wędlina lub mięso znajdują się w leczo.


Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz. Ta potrawa przecież występuje w niejednej wersji. Nasze leczo z cukinią i bakłażanem przypomina nieco wegetariańskie ratatouille z Prowansji, które zawiera przede wszystkim cukinię i bakłażana. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw.


Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody.


Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię. Dusimy leczo do momentu, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana, ok. Warzywa puszczą sok, ale jeśli leczo było by za i gęste możemy dolać jeszcze wody.


Osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo. Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, zeszklić cebulę.


Następnie wrzucić mięso, doprawić solą i pieprzem, przemieszać i smażyć do czasu odparowania nadmiaru płynów. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Bardzo lubię cukinię, dlatego publikuję kolejny sposób na jej pyszne przyrządzenie.


Tym razem skosztujcie dietetycznego leczo z cukinią! Już nie raz o tym wspominałam, że cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, ponieważ prawie nie ma kalorii, a świetnie pasuje do wielu dań. Kamilo - możesz nie mieć obaw, jeszcze mi się nie zdarzyło, aby to leczo się zepsuło. Spokojnie nada się do tego duża przerośnięta cukinia - ładnie zmięknie kiedy będzie nasolona. Pamiętaj tylko, aby wkładać gorące leczo od razu do słoików i dobrze zakręć wieczka.


Naprawdę nie trzeba nic więcej! Powodzenia i pozdrawiam! Dodajemy cukinię i mieszając co jakiś czas, dusimy warzywa, aż cukinia zacznie robić się szklista. Dodajemy pomidory i na małym ogniu gotujemy tak długo, aż leczo zacznie gęstnieć, a sos straci przeźroczystość (ok. minut). Gorące przekładamy do słoików.


Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury. W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty