środa, 16 maja 2018

Placek na pizze

Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. Choć bardzo lubię pizzę z ciasta wyrastającego w lodówce (link) to domowe realia są często takie, że pizza ma być na już. Myślę, że wiecie o czym mówię ;-) Warto zatem przypomnieć ten prosty przepis na ciasto, który nie wymaga zbyt wiele czasu na przygotowania a efekty są mimo tego znakomite. Najlepiej piec pizze na dołączonej do piekarnika metalowej półce. Możesz zrobić to ręką możesz wałkiem.


Do dużej miski wsypać mąkę, na nią skruszyć drożdże. Moje ulubione ciasto na pizze pieczone we wskazany prze zemnie sposób, jest idealne dla osób lubiących pizze na cienkim cieście. Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą.


Wbijamy jajko i dodajemy letnie mleko. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Pozostawiamy przykryte ściereczką na minut w tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto delikatnie rozciągamy lub wałkujemy na okrągły i cienki placek. Można także podzielić je na części i przygotować mniejsze i bardziej cienkie pizze. Tak przygotowane ciasto smarujemy ulubionym sosem i wykładamy składnikami. Większość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne.


Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i od tamtego dnia robię ciasto tylko z tego przepisu! Jedyną trudnością podczas robienia ciasto jest to zagniatanie, ponieważ potrzebuje dużo wysiłku, dlatego zawsze wyrabiam ciasto w robocie kuchennym. Jeśli uformowane placki na pizze będą grubsze, wtedy wyjdzie pizza na grubym cieście. Prosty i sprawdzony przepis na ciasto na pizzę. Po przeczytaniu tego artykułu bez problemu przygotujesz ciasto na pyszne i chrupiące pizze.


Na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej (folię koniecznie wysmarować tłuszczem, żeby pizza dobrze odeszła po upieczeniu) formuję z gotowego ciasta placki (koło, kwadrat -wg uznania). Ja lubię na cienkim cieście, ale z tego przepisu wyjdzie także świetna pizza na grubym spodzie. Po wyrobieniu kulę ciasta podzielić na dwie części. Z każdej rozciągnąć na dłoni w powietrzu albo wywałkować duży krążek o średnicy ok. Można zrobić placek o mniejszej średnicy, będzie wtedy pizza na grubym spodzie.


Spody ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Następnie przykryj ciasto folią i odstaw na min. W tym czasie ciasto powinno urosnąć.


Placek na pizze

Kiedy ciasto wyrośnie dwukrotnie nagrzej piekarnik do 2stopni C. Oprósz ciasto mąką, aby się nie kleiło i wałkuj aby nie było pęcherzyków powietrza. Uformuj placki o średnicy około cm. Dodaj ulubione dodatki i piecz około minut. CIASTO NA PIZZE To jest przepis na ciasto na pizze na grubym i na cienkim cieście.


Trzeba przyznać, że dobre ciasto na pizze, taką pizze włoską, tradycyjną, na cienkim lub grubym cieście wymaga dobrej jakościowo mąki. Sekretem udanej pizzy jest właśnie dobry przepis na ciasto. Co więcej – wcale nie trzeba być wprawnym kucharzem, żeby poradzić sobie ze stworzeniem takiego placka.


Placek na pizze

Podobnie jak nie trzeba umieć obracać nimi w powietrzu jak na filmach! Przygotowanie ciasta na pizzę zajmie ci nie więcej niż minut. Zacznij od przesiania mąki i. Dodane przez Agathex1w: Tylko o kuchni.


Czy ktoś ma dobry przepis na pizze? Ciasto na pizze bez drożdży to kolejny sposób na smaczną domową pizze. Jeżeli masz dosyć wyrabiania ciasta drożdżowego i czekania aż wyrośnie, ciasto bez drożdży to idealne rozwiązanie. Do przygotowania ciasta potrzebne musimy wyszperać w kuchni poniższe składniki.


On sam dodawał składniki robił placki z ciasta, sos do pizzy, tarkował i kroił składniki (pod moim nadzorem), a na końcu ozdabiał. Wyszły małe mini pizze w sporej ilości, jak kanapeczki. Bardzo chciał zrobić mini pizze-buźki i chyba wyszły :) Inspiracją była książeczka od babci Zuzia robi pizzę.


Mój przepis jest na spody do pizzy, więc jeśli to dla Was dużo, to polecam też takie rozwiązanie: przygotować i wyrobić ciasto, a następnie połowę zostawić do zwykłego wyrastania w cieple i upiec sobie pizze tego samego dnia, natomiast połowę zaraz po wyrobieniu umieścić w lodówce na długie wyrastanie i kolejnego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty