wtorek, 11 sierpnia 2015

Przepis na ciastko

Przepis łatwy ,a smak super ! Wuzetka to klasyczny wypiek, znany niemal w całej Polsce, jednak powstał on w wyniku konkursu na ciastko warszawskie, które miało stać się symbolem tego miasta. Jego nazwa prawdopodobnie pochodzi od trasy W-Z, przy której było ono kiedyś sprzedawane, jest jednak kilka innych teorii na ten temat. Wylewamy do tortownicy (u mnie o średnicy cm).


Mleko oraz mleczko kokosowe zagotować z cukrem, masłem, a następnie dodać wiórki kokosowe oraz na końcu budyń. Ulubione dania Ulubione ciasta Ostatnio dodane. Ciastko z kubka w wersji dyniowo-czekoladowej z nutą korzenną, też bez jajek i gotowe w kilka. Desery Oczy Carycy - krok po kroku.


Pizzę bardzo lubię i dlatego polecam wszystkim fanom pizzy ten przepis. Jest po prostu świetny :-) Pizza palce lizać. Ciasto „wuzetka” to ciasto najczęściej pieczone i kupowane w okresie PRL, kiedy było jednym z najpopularniejszych deserów w Polsce. Wasze ulubione ciasteczka z czekoladą w wersji gigant! Zamiast schładzać ciasto, formować ciasteczka i pilnować, by się nie rozpłynęły czy połączyły na blaszce pieczemy je od razu w formie, a dopiero po upieczeniu kroimy na kwadraty.


Przepis na ciastko

Na moim kanale na YouTubie znajdziecie proste przepisy na ciasteczka, żeby subskrybować kanał i nie przegapić nowych filmów, wystarczy kliknąć tutaj:PRZEPISY JOLI NA. CIASTECZKA – NAJLEPSZY PRZEPIS. Super przepis, moje dzieciaki się zajadają tym ciastem, jedynie na wierzchu musi obowiązkowo być polewa czekoladowa. Właśnie robię ciasto po raz kolejny, zmodyfikowałam troszkę przepis dając dużo mniej cukru, a część mąki zamieniłam na razową.


Siedzi właśnie w piekarniku, czekam na efekt. Polecam serdecznie przepis. Stworzyłam listę przepisów z najlepszymi, tradycyjnymi, domowymi ciastami. Oceń przepis aby doradzić innym!


Czekoladowe ciastko Brownie znane jest na całym świecie. Pochodzi z Ameryki, a nazwa nawiązuje do jego brązowego koloru. Intensywnie czekoladowe i wilgotne.


Robię je dość często bo jest łatwe w przygotowaniu, zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Ciasto jest smaczne, wilgotne, gęste i najlepiej smakuje na ciepło. Oryginalny przepis pochodzi ze strony thenovicehousewife. Przygotowanie dania szybkie ciastko biszkoptowe z jabłkami A więc szybko: mikserem ucieram całe jajka z cukrem na puchatą masę, aż stanie się biała całkiem i zwiększy swoją objętość razy w stosunku do pierwotnej (nie można podczas ubijania dodać cukru z prawdziwą wanilią, bo się jajka nie ubiją!). Dziś mam dla Was najprostszy i najszybszy przepis na ciasto jaki znam – przepis na zebrę.


Przepis na ciastko

Robię je często, bo po pierwsze jest szybkie, po drugie zawsze wychodzi, a po trzecie jest pyszne! Dwa blaty kakaowego ciasta przełożone dżemem oraz kakaowym kremem budyniowym z dodatkiem wspomnianych Michałków. Wierzch wykończony bitą śmietaną. Blaty koniecznie nasączane kawą z dodatkiem alkoholu (u mnie likier pomarańczowy). Pomysły na pyszne, łatwe i efektowne ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości!


Zebrałam tutaj najpopularniejsze na blogu ciast. Do każdej propozycji jest podlinkowany przepis, wystarczy kliknąć w słowo PRZEPIS TUTAJ lub w zdjęcie ciasta. Wszystkie te propozycje (a także wiele innych) są też oczywiście zamieszczone na blogu, w zakładce „ciasta, ciasteczka i inne słodkości”. Ale nie pisze jak długo trzeba je piec ciekawe jak wyjdom musimy spróbować. Zależy co będzie pieczone.


Na natłuszczoną blachę (lub wyłożoną papierem do pieczenia) wykładać ciasto (około łyżek na jedno ciastko, lub mniej), w bardzo dużych odstępach. Piec około - minut w temperaturze 180ºC, aż brzegi zaczną się rumienić. Ostudzić na kratce (dopiero wtedy ulotni się zapach amoniaku). Posmarować lukrem od płaskiej strony. Słyszałam wiele pozytywnych opinii na jego temat lecz żaden przepis mnie do końca nie przekonywał więc postanowiłam zrobić swoja własną wersję.


Prezentuję Wam przepis na pyszną kremówkę (napoleonkę). O nazwę tego ciastka sprzeczali się już niejedni ;-). Pochodzę z Małopolski i dla mnie będzie to zawsze kremówka.


Napoleonka natomiast to wysokie ciastko z dużą ilością różowej lub białej pianki w środku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty