czwartek, 13 sierpnia 2015

Sernik polski

Klasyczny przepis na polski sernik ze zmielonego twarogu, z utartym masłem i żółtkami. Pieczony do zrumienienia się wierzchu i posypany po upieczeniu cukrem pudrem. Możecie zrobić go w wersji waniliowej lub pomarańczowej czy cytrynowej (dodając wanilię lub skórkę z pomarańczy czy cytryny).


Sernik tradycyjny, to polski sernik, który kiedyś piekło się tylko z tych najbardziej podstawowych składników. Był to oczywiście tłusty twaróg, jajka, skrobia z odrobiną mąki pszennej i cukier.

Ponieważ piecze się go w odrobinę wyższej niż zazwyczaj temperaturze, to zarówno spó jak i. Już od listopada zastanawiałam się, jaki sernik upiec na święta i muszę przyznać - nie była to łatwa decyzja. Po powrocie z Polski już wiedziałam. Będzie to tradycyjny polski sernik, na którego przepis znalazłam w niedużym, co najmniej pięćdziesięcioletnim notatniku mojego Dziadka.


Sernik wiedeński bez spodu w Polsce znany jest od ponad 3lat. Jest to puszyste ciasto, które nie opada po upieczeniu. Oryginalny przepis na sernik wiedeński uwzględnia użycie sera twarogowego mielonego, masła, jajek i rodzynek.


Idealnie wypadnie też na przyjęciu, udekorowany sezonowymi, świeżymi owocami.

SERNIK KRÓLEWSKI - najsmaczniejszy, tradycyjny, polski sernik. Jest ciężki, wilgotny i intensywny w smaku. To idealny sernik na święta. Sernik królewski (zwany także sernikiem lubelskim) to smak, który wiele osób pamięta z dzieciństwa.


Jeśli chcesz, do masy serowej możesz dodać skórkę startą z pomarańczy lub cytryny, a także 2-łyżki miękkich rodzynek. Wszystkie najlepsze przepisy na serniki w jednym miejscu. Zobacz sprawdzone przepisy na pyszne serniki na kruchym spodzie, na herbatnikach lub bez ciasta. Upiecz wyśmienity sernik z rosą, z kratką, wiedeński, migdałowy, z jabłkami lub jagodami.


SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony. Jest to mój ulubiony sernik, ponieważ jest wilgotny i szlachetny. Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera.


Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka pomarańczowa. Ja jednak pozostawiłam go w nieskazitelnej. Sernik krakowski to tradycyjny polski sernik pieczony w prostokątnej formie, składający się z gęstej, twarogowej masy serowej z bakaliami (rodzynki i skórka pomarańczowa) oraz ciasta kruchego na spodzie i wierzchu (w postaci kratki).


Sernik to tradycyjny polski deser obecny na rodzimych stołach od wieków. Jego zrobienie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Tradycyjny sernik nie jest trudny do przygotowania.

Podstawowy przepis można dowolnie urozmaicać, np. Przepis na sernik królewski nie jest trudny, a jego przygotowanie dość szybkie. Szybki i łatwy sernik to ciasto, które uda się każdemu i zawsze będzie smakować. Aby sernik nie p opękał w czasie pieczenia niektórzy proponują umie szczenie dużego naczynia (większej brytfanny od tej, w której piecze się ciasto) z wrzątkiem na półce pod sernikiem. Przepis na tradycyjny sernik na kruchym spodzie, puszysty, z rodzynkami i skórką pomarańczy to już klasyka wielkanocnego menu.


Sprawdź, jak zrobić doskonały sernik według tradycyjnej receptury, który zachwyci domowników. Oto sposób przygotowania. Sernik jest upieczony, gdy po dotknięciu lekko patyczkiem, środek sprężynuje. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Sernik to uniwersalna propozycja wypieku, który świetnie sprawdzi się na codzienny deser.


Zainspiruj się tym przepisem i przyrządź go na cieście kruchym. Aby spód wypieku wyszedł złocisty, osobno utrzyj żółta z kostką do pieczenia, a następnie połącz je z mąką, białka natomiast ubij na sztywną pianę. To najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam - i uwierz mi, że nie ma w tym stwierdzeniu cienia przesady. Delikatny, puszysty, kremowy - po prostu wspaniały! Przepis wymaga poświęcenia sporej ilości czasu, trochę pracy i uwagi, ale rezultat rekompensuje wszystko z nawiązką!


Ciasto być może nie wygląda powalająco, ale smakuje wybitnie! Polecane przepisy: recept na polski sernik Zobacz więcej. Pyszny, wilgotny sernik. Lubię serniki w różnych wersjach. Często piekę te delikatniejsze w kąpieli wodnej, wymagają one jednak czasu.


Tym razem postawiłam na klasykę, możecie ten sernik zrobić z rodzynkami lub bez, to zależy od tego co lubicie. Jeszcze w dodatku z biedronkowego sera z wiaderka. Pierwszy raz w życiu piekłem sernik. Choć nie zabrzmi to zbyt skromnie, to muszę to napisać- sernik wyszedł rewelacyjny, jeden z lepszych, jakie dane mi było spożywać:-), lekki, delikatny, puszysty. A jestem miłośnikiem serników.


Puszysty sernik na białkach, z pysznym kruchym ciastem. Do upieczenia ciasta potrzebować będziecie ogromnej ilości białek! Przepis doskonały do wykorzystania po Tłustym Czwartku, kiedy smażymy pączki i faworki i zostają nam białka. Lista przepisów na sernik tradycyjny z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Chciałabym podziękować Paniom za przepis na pyszny sernik i przekazać każdemu, kto ma wątpliwości co do swoich umiejętności w pieczeniu ciast- tak jak ja, że naprawdę warto spróbować. Przepis bardzo czytelny, a i wykonanie według wskazówek nie sprawia żadnych problemów.


Upiekłam dzisiaj pierwszy raz w życiu sernik- REWELACJA.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty