O istnieniu wynalazku o nazwie „zakwas do chleba” wiedziałem już dawno, ale jakoś ciężko było mi się przemóc do jego zrobienia. Kiedy już przekonałem się do pieczenia chleba, przez dłuższy czas piekłem chleb na bazie drożdży, którego przygotowanie i pieczenie zajmowało bardzo mało czasu. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?
Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.
Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Pamiętam swoje przemyślenia odnośnie zakwasu, zanim poznałam tajniki jego hodowli.
Zrobienie domowego zakwasu wydawało mi się czymś nieprawdopodobnie trudnym i skomplikowanym. Uważałam, że jego wykonanie jest niczym mitologiczne syzyfowe prace, przynoszące jedynie wysiłek. Mega wdzięczna za twój przepis na zakwas i chleb!
Po nastawieniu zaczynu nie spodziewałam się że zakwas będzie mega aktywny i że będę musiała dodać trochę drożdży ale muszę przyznać że zaczyn podwoił swą objętość!
Zdecydowałam dodać pół łyżeczki drożdży żeby wspomóc bochenek. Jestem facetem i od lat robię tylko to ciasto. Nie wiem czy istnieją lepsze ciasta, ale jest ono tak niewiarygodnie świetne, że nie potrzebuję lepszego. Kiedy po tych dniach robię chleby to cierpliwie czekam ze dwie godziny aż się zakwas ogrzeje i dopiero wyrabiam masę na chleby. Z tej masy odkladam 4Łyżki jako zakwas na moj następny chleb.
Moj przepis na chleb to wyrobiona masa ktora dojrzewa sobie w spokoju przez całą nic juz w foremkach. Zakwas na chleb to nic innego, jak proste połączenie mąki i wody. Przeczytaj, jak krok po kroku, w domowej kuchni wyhodować prosty zakwas na chleb. Zrobiłam zakwas z Pani przepisu, ale dopiero dziś zorientowałam się, że zamiast mąki żytniej użyłam razowej pełnoziarnistej. Zakwas pięknie mi rošnie, ( to już trzeci dzień)ale przez popełnioną gafę nie mogę znaleźć przepisu na chleb bo wszystkie przepisy są na zakwasie żytnim.
Szybki chleb pszenno-żytni. Kiedy kilka dni temu wpadł mi w oko ten przepis postanowiłam go wypróbować. Robię to bardzo chętnie i staram się w miarę regularnie piec różne chleby, żeby nie popaść w zbytnią rutynę. Pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne. Przepis na chleb domowy na zakwasie.
Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie.
Domowe pieczywo na zakwasie. Moim zdaniem chleb z mieszanki nie umywa się do tego na zakwasie samodzielnie wyrobiony co tak naprawdę jest bardzo proste:). Prosty chleb pszenny, chleb orkiszowy, chleb 1 żytni, chleb wiejski, chleb powszedni, chleb wieloziarnisty. Bardzo dobry przepis, chleb przepyszny. Ja jednak make pszenna mieszam z maka do pieczenia chleba, mozna kupic takie w sklepach, w stosunku: 4g maki pszennej i 1g maki chlebowej.
Wiele razy pieklem chleb w maszynce do pieczenia chleba, w. Cały zaczyn przełożyć do dużej miski, dodać mąki, stopniowo wlewać wodę. Zagniatać (ręką albo mikserem z końcówkami haki) aż uzyskamy klejące ale nielejące się ciasto. Dodać sól i cukier, cebulę i słonecznik i wyrabiać jeszcze chwilę. Poza tym pozwala zachować cenne składniki, które są wrażliwe na wysoką temperaturę.
Uwierzcie lub nie, ale jest to przepis, który testowałem najdłużej ze wszystkich. Ponad rok piekę podobny chleb i zawsze coś mi nie pasowało. Chciałem podzielić się z wami superdopracowanym przepisem i oto jestem – rok później. Włóż chleb do nierozgrzanego piekarnika i nastaw na temperaturę 2stopni.
Piecz około godziny. Kiedy ciasto wyrośnie i powstanie chrupiąca skórka, wtedy będziesz mógł wyjąć chleb i posypać go sezamem, siemieniem lnianym oraz pestkami z dyni. Wyjmij gotowy chleb z piekarnika i wystaw za okno, aby mógł szybko przestygnąć. Aby nasz zakwas na chleb dobrze się rozwijał i rósł w siłę, to powinniśmy trzymać go w ciepłym miejscu.
Możemy postawić słoik blisko kaloryfera. Prosiliście mnie o chleb bezglutenowy na zakwasie. Mój domowy chleb bezglutenowy na zakwasie jest stosunkowo łatwy do zrobienia, no, o ile ma się pracujący zakwas oczywiście ale o tym za chwilę.
Chleb bezglutenowy na zakwasie. Mój chleb bezglutenowy wyrósł na zakwasie gryczano-ryżowym. Jeżeli jednak chciałbyś się dowiedzieć jak ja uczyłem się piec chleb i jakie błędy przy tym popełniłem, to zapraszam do lektury całego wpisu. Po pierwsze, przyrządza się go niezwykle szybko i bezproblemowo.
Jak na pierwszy zakwas i pierwszy chleb na zakwasie, to chyba nieźle ;) Zakwas czterodniowy, z mąki żytniej Melvit, ale nie pełnoziarnistej. Mąka pszenna chlebowa z piekarni. Bałam się nacinać, więc wygląda tak, jakby kot podrapał :D Jest apetyt na więcej!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.