czwartek, 20 sierpnia 2015

Chleb z drożdży

Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.


Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Piękny, chrupiący chleb na drożdżach. Na blacie kładziemy dużą miskę, w której mieszamy ciepłą wodę z drożdżami i solą. Z bardzo chruuupiącą skórką :-).


Dania główne Kotlet schabowy z kani. Smakują prawie identycznie jak kotlety schabowe - są mega soczyste i pyszne a skórka obłędnie chrupiąca! Mam dzisiaj dla was chleb bezglutenowy bez drożdży, bez zakwasu, bez jajek i bez skrobi. To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D!


Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P Zatem rozpoczynam experyment – swój własny chleb ! Chleb bezglutenowy bez drożdży. Cudowny i pachnący domowy chlebek drożdżowy z chrupiącą skórką! Zobacz mój ulubiony przepis na przepis na chleb na drożdżach z ziarnami, które dodajesz na chlebek bezpośrednio przed pieczeniem. Ten chleb na drożdżach instant szykuję z mojego przepisu na uniwersalne ciasto drożdżowe do pizzy. Postanowiłem zrobić dość nietypowy chleb.


Bez drożdży, za to z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Znalazłem gdzieś przepis więc postanowiłem podzielić się nim z wami. Co prawda nie byłem do tego pomysłu tak od razu przekonany.


W sumie przecież wiadomo, że jak chleb to i drożdże (ewentualnie zakwas). Który prezydent w latach 70. Przepis na chleb pszenny na drożdżach. XX wieku zainstalował na dachu Białego Domu panele słoneczne?


Jimmy Carter, Ronald Reagan, George W. Z takim pytaniem w Milionerach zmierzył się pan Paweł Jokiel z Ostrowa Wielkopolskiego. Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży.


Sama osobiście nie lubię zagmatwanych receptur chociaż według wielu z nich wychodzą fantastyczne potrawy. No dobra takie zostawiam sobie “od święta” jeśli mam więcej czasu i chęci do siedzenia w kuchni. Czasem się zdarza, że chleb rumieni się szybciej (nie pytajcie dlaczego, nie wiem), wówczas przykrywam go folią aluminiową by się nie spalił. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga coolinarny.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb z amarantusa bez drożdży i zakwasu. Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie.


Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże. Kolejny, udany, choć z jednej strony trochę mi opadł. Nie wyrósł tak pięknie jak poprzednie wypieki, nie rozpływał się w ustach, ale właśnie to do siebie ma chleb żytni. Teraz wyrabiamy ciasto ostatni raz i wkładamy do formy od babki prostokątnej i maczamy ręce w wodzie i wygładzamy chleb. Posypujemy słonecznikiem i przyciskamy do ciasta by się przykleiło do niego.


Nacinamy nożem w poprzek na skos. Do pieca wkładamy czarną blaszkę z wodą i nastawiamy piec na 2stopni góra i dół. Mało pracochłonny chleb o wyśmienitym smaku, chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu. Do jego przygotowania wystarczą zwykłe drożdże w. Banalnie prosty, wystarczy pomieszać składniki i dobrze ugnieść, by bochenek był zwarty po upieczeniu.


Drożdże rozpuścić w po,łowie szklanki wody. Mąkę przesiać do miski, wlać wodę, wsypać cukier, roztwór drożdży, dodatki. Wyrobić ręką do połączeia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Jest mocno zbity (zdecydowanie bardziej niż na zdjęciu), ale nie jest zakalcem. Myślę, że to wina całych ziarenek kaszy, które były za ciężkie i proces fermentacji nie był w stanie ich utrzymać.


Innym powodem może być zbyt luźne ciasto, czyli za dużo wody lub za krótki czas wyrastania. Chce się więcej i więcej. Podzielę się moim przepisem na chleb z automatu, który mam od pół roku. Przez ten czas coś nie wysżło, coś nie do końca smakowało, ale i tak lepszy niż szklepowy.


I wreszcie znalazłam swój smak, chlebek jest po prostu pyszny i bardzo prosty, nie wążę tylko wszystko na miarki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty