piątek, 28 sierpnia 2015

Idealne gofry przepis

CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Dzisiaj spróbowaliśmy znowu i bingo.


Sama robię gofry na kilka sposobów.

Czasem dodaję do nich jogurt naturalny, czy też maślankę, jednak najczęściej wracam i sięgam po mój podstawowy przepis na gofry. Jeśli szukasz przepisu na chrupiące gofry, które wychodzą za każdym razem. Zmiksuj tak, aby ciasto na gofry nie miało grudek. Delikatnie wmieszaj je do ciasta na gofry belgijskie, odstaw na minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. I pewnie żyłabym tak dalej kupując swoje idealne gofry tylko przy okazji zakupów w pobliskim markecie, gdyby nie współpraca, którą niedawno nawiązałam ze sklepem internetowym redcoon.


Pierogi są jednym z najpopularniejszych dań w Polsce i ciężko temu zaprzeczyć #128578; Każda gospodyni ma swój przepis zarówno na ciasto jak i farsz. Przepis na idealne ciasto na pierogi.

Chrupiące, domowe gofry można jeść nie tylko z bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem, ale z całą masą innych dodatków. To idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser. Jaki jest przepis na gofry?


Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Jak zrobić idealne gofry (bezglutenowe).


W pierwszej części wpisu kilka słów o tym, jak zrobić idealne gofry na mące bez glutenu. A w drugiej – przepis na wspaniałe lekkie gofry na mleku kokosowym, z korzenną żurawiną i chrupkimi pistacjami (całość bez dodatku cukru). Nie ma chyba lepszego połączenia niż chrupiące gofry, bita śmietana i truskawki.


Po tym czasie możesz smażyć gofry! Ilość ciasta na jednego gofra to ok. Rozgrzej swoją gofrownicę. Idealne ciasto na pierogi wcale nie jest takie trudne do zrobienia. Najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji i dobre jego wyrobienie.


Dla mnie idealne ciasto, to takie, które nie rozgotowuje się podczas gotowania i takie które zachowuje swój kształt.

W smaku idealne ciasto na pierogi jest delikatne. W dotyku ciasto jest miękkie. Już jakiś czas temu (przygotowując przepis na wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem- LINK TU) zdradziłam Wam mój sposób na uzyskanie idealnie chrupiących gofrów. Tym magicznym trikiem jest połączenie klasycznie używanej do wypieku gofrów mąki pszennej z … mąką z ciecierzycy.


Cały sekret idealnego ciasta drożdżowego tkwi w odpowiednim przygotowaniu rozczynu, dokładnym wyrobieniu wszystkich składników oraz odstawieniu na sugerowany w przepisie czas w ciepłe miejsce. Te gofry owsiane to już któryś z kolei przepis na gofry, który wypróbowuje. Mam półtoraroczne dziecko i kombinuje ze zdrowymi przepisami. Może pomogłoby nieznacznie ubicie na sztywno białek. Gofry są ciężkie, zbite.


Robiłam wszystko jak w przepisie. Dziecko zjadło, ja zjadłam, mąż zjadł, ale nie jest to super pyszne. Marta, te gofry to przepis, którego długo szukałam. Testowałam mnóstwo przepisów na idealne gofry ale one zawsze wychodziły gumiaste – nawet po dodaniu do ciasta tłuszczu.


Dziękuję za ten przepis! Sekretem dobrych gofrów jest przepis na ciasto, a zatePanie i Panowie przedstawiamy gofry idealne. Podstawą ciasta na gofry są jajka, mąka, cukier, mleko i tłuszcz. Nie jest to zestaw superdietetyczny, więc z miłością do gofrów nie należy przesadzać. Wprawdzie na sucho gofry mają porównywalną ilość.


Gdy byłam dzieckiem co roku jeździłam na 3-tygodniową kolonię nad morze do Łukęcina. Małe miasteczko, nad samym brzegiem morza, wypełnione letniskowymi domkami, pocztą, sklepami z pamiątkami, no i oczywiście budkami z goframi. Wyniki wyszukiwania dla idealne gofry pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Zapraszam po parę wskazówek i przepis min łatwe tanie. Formy w serduszka są urocze, jednak gofry często będą wychodziły z nich gumowate.


Jeśli maszynę już mamy, czas zabrać się za gofry! Podaję najlepszy przepis klasyczny – wypróbowałam bardzo dużo przepisów, lecz z tego lubię je zdecydowanie najbardziej – są bardzo chrupiące, a w środku delikatne i lekkie. Nie wiem jak ten przepis może NIE WYJŚĆ, jest bardzo prosty.


To jest pierwszy przepis, z którego gofry wyszły mi, chrupiące na wierzchu i pysznie pulchne w środku, tylko trzeba nastawić gofrownicę na maksymalną temperaturę. Gofry piec przez 2-minut, aż staną się rumiane. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, więc bywa, że może to zająć jeszcze dłużej. Gofry należy studzić na kratce, najlepiej ułożone bokiem. Gofry świetnie smakować będą w towarzystwie bitej śmietany i owoców (malin, jagó borówek, truskawek, kiwi lub własnych owocowych wariacji), jak również z kolorową posypką czy cukrem pudrem.


Idealnie pasuje też dżem, sos czekoladowy lub toffi i wszelkiego rodzaju owocowe syropy. Ta opcja jest zdecydowanie mniej popularna, jednak. GOFRY BELGIJSKIE (GOFRY NA DROŻDŻACH) cytując mojego synka „są przepyszne” #128578; Do przygotowania tych gofrów najlepiej jest użyć grubego cukru perlistego, ale wychodzą równie smaczne z użyciem zwykłego cukru kryształu (przeważnie robię je z takim cukrem).


Ponieważ cukier dodaje się do wyrośniętego już ciasta, nie rozpuszcza się w nim, tylko karmelizuje w czasie. Dla nas połączenie idealne to gofry z bitą śmietaną i owocami, mniam! Z tego przepisu gofry smakują jak te z budki nad morzem.


Pamiętajcie, że podstawą upieczenia dobrych i chrupiących gofrów takich jak nad morzem jest dobry przepis ale również dobra gofrownica.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty