Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.
Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.
Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Często czytelnicy pytają o przepisy na żytni chleb drożdżowy. W takich sytuacjach odpowiadam, że nie jest to taka łatwa sprawa, dlatego takich przepisów brakuje w książkach o domowym chlebie, a nawet Internecie.
Mąka żytnia najlepiej rozwija się w kwaśnym środowisku, dlatego zazwyczaj niezbędny jest do tego zakwas. A najbardziej docenia się go na obczyźnie. Irlandii nie może się równać z naszym, zwykłym, najprostszym – powszednim.
Szukałam przepisu, z którym poradzi sobie każda, nawet mniej wprawna w wypiekach gospodyni.
I znalazłam, na forum CINCIN - barbi– najłatwiejszy chleb drożdżowy. Jest to jedyny chleb, który piecze mój tata. Przepis z moimi zmianami.
Jest wilgotny, o sprężystym miąższu i długo zachowuje świeżość. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na najprostszy chleb drożdżowy. Tym razem nie bułeczki a chleb pszenny.
Chlebek wyszedł idealny,. Cudowny i pachnący domowy chlebek drożdżowy z chrupiącą skórką! Zobacz mój ulubiony przepis na przepis na chleb na drożdżach z ziarnami, które dodajesz na chlebek bezpośrednio przed pieczeniem. Najpierw chciałam wypróbować inny przepis na chleb pszenny, ale po obejrzeniu filmiku zdecydowałam się właśnie na niego. Bardzo dobry przepis , chleb przepyszny.
Ja jednak make pszenna mieszam z maka do pieczenia chleba, mozna kupic takie w sklepach, w stosunku: 4g maki pszennej i 1g maki chlebowej. Perfekcyjny drożdżowy chleb codzienny na mące pełnoziarnistej, napakowany zdrowymi nasionami. Z gęstym, ciężkim lecz mięciutkim miąższem i chrupiącą skórką. Ziarna podnoszą wartość odżywczą chleba i nadają mu charakteru.
Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez minut.
Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne - minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Zauważyłam, że wiele zależy od samego przepisu.
Są przepisy na chleby, których skórka jest twarda i chrupiąca, a są też takie, gdzie skórka jest miękka. Trzeba trochę poeksperymentować z recepturami , a także z temperaturą pieczenia. Czas robienia chlebów zajmuje ok.
Składniki: 2kg mąki pszennej 1kg mąki zytniej drozdze kostka olej w tym pieczeniu. Postanowiłam dołączyć kolejny w nieco innej wersji a mianowicie na samym kefirze. Placki są szybkie i bardzo proste do przygotowania.
Odrywany chlebek na słono. Mój odrywany chlebek drożdżowy ma formę sympatrycznych kulek do odrywania. Pachnie nieziemsko a smakuje jeszcze lepiej.
Lub chleb mleczny, chleb wiktoriański - prosty chleb z mąki pszennej, mleka i drożdży. Smakuje jak dobry polski chleb :) Najlepszy oczywiście świeży, zaraz po upieczeniu i ostudzeniu. Miękki w środku, z grubą, chrupiącą skórką. A z myślą o takich osobach powstał ten przepis. Przy odpowiedniej ilości płynu i wyrastaniu ciasta w formie, chleb żytni drożdżowy nie powinien się nawet kruszyć.
Niech każdy piecze chleby takie jakie lubi i jakie potrafi. Jeśli ktoś boi się zakwasu, to nie znaczy, że musi piec tylko chleby pszenne drożdżowe. Zrobiłem dzisiaj dwa podejścia do chlebka i informacja dla wszystkich, którym ciasto nie wyrosło: w przepisie jest błąd. Więc zaraz po wymieszaniu ciasta należy przełożyć go do formy, dać wyrosnąć i od razu piec.
Ten chleb z jakiegoś powodu wyrasta tylko jeden raz. Na filmiku jest to pokazane poprawnie – brak podwójnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.