wtorek, 4 sierpnia 2015

Chleb drożdżowy przepis

Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.

Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Często czytelnicy pytają o przepisy na żytni chleb drożdżowy. W takich sytuacjach odpowiadam, że nie jest to taka łatwa sprawa, dlatego takich przepisów brakuje w książkach o domowym chlebie, a nawet Internecie.


Mąka żytnia najlepiej rozwija się w kwaśnym środowisku, dlatego zazwyczaj niezbędny jest do tego zakwas. A najbardziej docenia się go na obczyźnie. Irlandii nie może się równać z naszym, zwykłym, najprostszym – powszednim.


Szukałam przepisu, z którym poradzi sobie każda, nawet mniej wprawna w wypiekach gospodyni.

I znalazłam, na forum CINCIN - barbi– najłatwiejszy chleb drożdżowy. Jest to jedyny chleb, który piecze mój tata. Przepis z moimi zmianami.


Jest wilgotny, o sprężystym miąższu i długo zachowuje świeżość. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na najprostszy chleb drożdżowy. Tym razem nie bułeczki a chleb pszenny.


Chlebek wyszedł idealny,. Cudowny i pachnący domowy chlebek drożdżowy z chrupiącą skórką! Zobacz mój ulubiony przepis na przepis na chleb na drożdżach z ziarnami, które dodajesz na chlebek bezpośrednio przed pieczeniem. Najpierw chciałam wypróbować inny przepis na chleb pszenny, ale po obejrzeniu filmiku zdecydowałam się właśnie na niego. Bardzo dobry przepis , chleb przepyszny.


Ja jednak make pszenna mieszam z maka do pieczenia chleba, mozna kupic takie w sklepach, w stosunku: 4g maki pszennej i 1g maki chlebowej. Perfekcyjny drożdżowy chleb codzienny na mące pełnoziarnistej, napakowany zdrowymi nasionami. Z gęstym, ciężkim lecz mięciutkim miąższem i chrupiącą skórką. Ziarna podnoszą wartość odżywczą chleba i nadają mu charakteru.


Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez minut.

Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne - minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Zauważyłam, że wiele zależy od samego przepisu.


Są przepisy na chleby, których skórka jest twarda i chrupiąca, a są też takie, gdzie skórka jest miękka. Trzeba trochę poeksperymentować z recepturami , a także z temperaturą pieczenia. Czas robienia chlebów zajmuje ok.


Składniki: 2kg mąki pszennej 1kg mąki zytniej drozdze kostka olej w tym pieczeniu. Postanowiłam dołączyć kolejny w nieco innej wersji a mianowicie na samym kefirze. Placki są szybkie i bardzo proste do przygotowania.


Odrywany chlebek na słono. Mój odrywany chlebek drożdżowy ma formę sympatrycznych kulek do odrywania. Pachnie nieziemsko a smakuje jeszcze lepiej.


Lub chleb mleczny, chleb wiktoriański - prosty chleb z mąki pszennej, mleka i drożdży. Smakuje jak dobry polski chleb :) Najlepszy oczywiście świeży, zaraz po upieczeniu i ostudzeniu. Miękki w środku, z grubą, chrupiącą skórką. A z myślą o takich osobach powstał ten przepis. Przy odpowiedniej ilości płynu i wyrastaniu ciasta w formie, chleb żytni drożdżowy nie powinien się nawet kruszyć.


Niech każdy piecze chleby takie jakie lubi i jakie potrafi. Jeśli ktoś boi się zakwasu, to nie znaczy, że musi piec tylko chleby pszenne drożdżowe. Zrobiłem dzisiaj dwa podejścia do chlebka i informacja dla wszystkich, którym ciasto nie wyrosło: w przepisie jest błąd. Więc zaraz po wymieszaniu ciasta należy przełożyć go do formy, dać wyrosnąć i od razu piec.


Ten chleb z jakiegoś powodu wyrasta tylko jeden raz. Na filmiku jest to pokazane poprawnie – brak podwójnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty