Jednodniowy chleb na zakwasie - bez wyrabiania. Same Day Sourdough - Cindy Hall Chleb jest naprawdę świetny i bardzo prosty do zrobienia! Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Na początek należy przygotować wysokie szklane naczynie, np.
Wcześniej było pytanie czy można chleb na zakwasie wypiekać w maszynie – otóż tak, można:) Zaczynam wszystko najlepiej wieczorem.
Ustawiam program na krótki – czyli taki co to miesza i od razu piecze. Daję zakwas, wodę, sól, cukier, mąkę i oczywiście ziarna, maszyna miesza przez – minut po czym wyłączam maszynę i. Oba robi się z mąki żytniej i wody, ale sposób przygotowania jest inny. Po wymieszaniu mąki i wody odstawia się go i nie dokarmia codziennie. Nie ma w nim tylu bakterii kwasu mlekowego i. Pamiętam swoje przemyślenia odnośnie zakwasu, zanim poznałam tajniki jego hodowli.
Zrobienie domowego zakwasu wydawało mi się czymś nieprawdopodobnie trudnym i skomplikowanym. Uważałam, że jego wykonanie jest niczym mitologiczne syzyfowe prace, przynoszące jedynie wysiłek.
Od jakiś m-cy chleb z tym zakwasem nie wytasta. Z tej masy odkladam 4Łyżki jako zakwas na moj następny chleb. Zakwas ciągle pachnie tak jak powinien. Czasem może pachnieć nawet acetonem ale nie jest to oznaką zepsucia. Trzeciego dnia zakwas pracuje już w miarę stabilnie i według niektórych już można piec na nim chleb.
Ja sugeruję jednak poczekać do lub dnia – zakwas będzie już wtedy na pewno dojrzały i chleb powinien się udać bez problemu. Podobny chleb piekłam dość niedawno,ale jest tak smaczny i łatwy do zrobienia, że znów upiekłam. Już śpieszę z wyjaśnieniem. Określenie chleb jednodniowy jest zupełnie nieprofesjonalne i określa po prostu chleb, który nie wymaga przygotowania zacieru i dojrzewania nocą.
Czyli w przeciwieństwie do chlebów tradycyjnie pieczonych na zakwasie, ten można upiec po powrocie z pracy do domu. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Tym razem dodalam wiecej ziaren -siemie, zloty len i babke plesznik. Chleb z ziarnami na jednodniowym zakwasie - Durszlak.
Nastepnym razem bede kombinowac z dodatkiem innych mak. Ciasto:kg maki pszennej typ 650. Chleby na zakwasie pieke regularnie raz w tygodniu od ponad pol roku, czyli moj zakwas jest coraz lepszy i silniejszy.
Najczesciej sa to chleby mieszane, na zakwasie zytnim.
Nie formuje bochenkow, tylko ciasto wkladam do foremki ceramicznej, takiej keksowki. W smaku sa bardzo dobre, tylko jaki popelniam bla ze po rozkrojeniu cala skorka odstaje? Kiedy po tych dniach robię chleby to cierpliwie czekam ze dwie godziny aż się zakwas ogrzeje i dopiero wyrabiam masę na chleby. Na razie upiekłam chleby na zakwasie w automacie z przepisów na chleby które miały być pieczone w piekarniku i stwierdziłam że w automacie wychodzą lepiej, nic się nie rozlewa, w smaku są bardzo dobre, a że ich kształt jest jaki jest to już trudno, mnie osobiście już to nie przeszkadza, najważniejsze że chleby są smaczne.
Moj przepis na chleb to wyrobiona masa ktora dojrzewa sobie w spokoju przez całą nic juz w foremkach. Chleb na zakwasie to coś, przed czym wzbraniałem się baaardzo długo – głównie ze względu na niechęć do przepisów, których wykonanie zajmuje wiele godzin. Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego, piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?
Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.
Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.