piątek, 14 sierpnia 2015

Ciasto naleśnikowe z wodą gazowaną

Naleśniki z wodą gazowaną. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki ładnie się połączą i otrzymamy jednolite ciasto naleśnikowe. Odstaw ciasto na minut. Niewielkie porcje ciasta nalewaj na patelnię.


Możesz użyć do tego chochli do zupy.

Podana ilość składników wystarcza na około naleśników. Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki.


Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Ulubiony przepis czytelników!


Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne.

Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Moje składniki na ciasto naleśnikowe: szkl. Na dobrze rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem wylewamy chochelką małe porcje ciasta. Propozycja na zdrowe, smaczne i aromatyczne ciasto naleśnikowe z nutą wanilii i kokosa. Tak przygotowane naleśniki są delikatne i puszyste.


Dodane przez labtec1w: Tylko o kuchni. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Przeważnie robimy naleśniki z mlekiem i wodą.


Ale czasami, gdy w domu zabraknie mleka to przygotowuję ciasto naleśnikowe na wodzie. Pizza na cieście z wodą gazowaną ^^ 139. Polecam też przepis na Zobacz więcej.


Co kilka dni dostaję pytanie o ciasto na naleśniki. Widzę, że trudno jest niektórym zrobić dobre ciasto na naleśniki, takie, które łatwo odkleja się z patelni i nie tworzy jakiś specjalnych problemów. Przepis z bloga Moje mniam.


Każde ciasto na naleśniki można zrobić w wersji pszennej oraz bez glutenowej.

Ruloniki naleśnikowe z farszem po chińsku. Do miski wlewamy mleko, wodę gazowaną, dodajemy jajka, przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera, tak aby ciasto było gładkie i bez grudek.


Warto zatem po bardzo dokładnym wymieszaniu wszystkich składników odstawić gotowe ciasto, by mąka połączyła się z płynami. Przed samym smażeniem warto raz jeszcze zamieszać ciasto i sprawdzić jego konsystencję. Można dodać odrobinę wody i mniej mleka. Dobre ciasto amerykańskie musi być grubsze i bardziej puszyste niż francuskie. Ciasto można połączyć z wodą gazowaną.


W Polsce nazwalibyśmy to raczej racuchami niż naleśnikami. Stopień trudności Łatwy Czas wykonania. Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej, budynie (proszek), mleko, wodę gazowaną, mąkę. Całość miksujemy dosłownie sekund aby jedynie składniki się połączyły. Smażymy z dwóch stron na odrobinie oleju.


Podajemy z ulubionym dżemem, konfiturą, nutellą. Zamiast mleka można dodać do naleśników piwo, a wodę zwykłą zastąpić gazowaną - naleśniki wyjdą wtedy. Powinna Ci powstać gładkie, lejące ciasto bez grudek. Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika.


Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni na grubość do mm. Aleksandra Bratuszewska. Jogurt naturalny zmieszaj z wodą. Do jajek dodaj na zmianę mąkę z jogurtem z wodą - każdorazowo krótko zmiksuj.


Gotowe ciasto odstaw na około minut. Po tym czasie, ciasto zamieszaj łyżką i smaż naleśniki. Podawaj z ulubionymi dodatkami.


Można również naleśniki bez mleka zrobić z dowolnym sokiem owocowym, lub nawet zwykłą wodą gazowaną. Smakują świetnie, są może nieco inne w smaku niż typowe klasyczne mleczne ale zdecydowanie smaczne! A ty, jak robisz naleśniki – klasycznie z mlekiem krowim, czy bez mleka?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty