wtorek, 25 listopada 2014

Prosty sernik wiedeński

SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony. Sernik wiedeński jest ciastem bez spodu. Jest to mój ulubiony sernik, ponieważ jest wilgotny i szlachetny.


Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera. Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka pomarańczowa.

Ja jednak pozostawiłam go w nieskazitelnej. Idealnie wypadnie też na przyjęciu, udekorowany sezonowymi, świeżymi owocami. Pierwszy przepis na sernik wiedeński przywędrował do Polski prawdopodobnie wraz z Janem III Sobieskim, powracającym ze zwycięskiej bitwy pod Wiedniem. Tradycyjnie szykuje się go bez spodu. Mój sernik wiedeński bardzo pięknie wyrasta i prawie nie opada.


To prosty sernik wiedeński. W sumie wg mojego przepisu.

Co prawda poszukałem wcześniej jakiś przepisów, ale w sumie efekt, składniki to mój eksperyment. Do tego poczyniłem na potrzeby tego sernika zakup, który wypominam sobie już kilka godzin. Ekstrakt wanilii z Madagaskaru.


Możliwości wykonania sernika jest właściwie nieskończenie wiele i ogranicza nasz tylko wyobraźnia. Często sama eksperymentuje i powstają wtedy takie przepisy jak np. Oreo, sernik na kakaowym spodzie z truskawkami czy sernik na zimno z owocami.


Szybki i łatwy sernik to ciasto, które uda się każdemu i zawsze będzie smakować. Pięknie prezentuje się podczas rodzinnych uroczystości czy na świątecznym stole. Wystarczy posypać go cukrem pudrem, choć świetnym dodatkiem może się też okazać sos czekoladowy. Przepis na puszysty sernik bez spodu.


Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat. Kładłam na wystudzony sernik , ucierałam bardzo długo , ale zawsze kończyło się tak samo.


Dziś zapraszam Was na sernik wiedeński.

Można by rzec, że ilu ludzi tyle właściwych przepisów. Jedne są bez spodu, drugie na kruchym cieście a jeszcze inne na ciastaczkach. Twaróg mielimy krotnie.


Masło ucieramy z cukrem pudrem dodajemy po żółtku wciąż ucierając. Do twarogu dodajemy utarte mas. Sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową.


Polecam piec sernik w kąpieli wodnej, aby pozostał równy, ale nie jest to konieczne. Jeśli chcemy upiec sernik bezglutenowy to należy zrezygnować z likieru. Jeśli sernik wyszedł to z pewnością nie był tak puszysty.


Masę serową na sernik szykuje się super szybko, więc możesz zacząć nagrzewać piekarnik. Jest delikatny i wilgotny, o doskonałej konsystencji. Wiele zależy jednak od użytego twarogu – powinien być wysokiej jakości i dobrze zmielony. Sprawdź, jak sprawnie i szybko przyrządzić ten pyszny deser!


To już drugi przepis na pieczony sernik Raffaello na Kwestii Smaku. Pierwszy od wielu lat jest jednym z bardziej popularnych przepisów na serniki. Jeżeli szukasz przepisu na sernik z wiaderka, to polecam wypróbować ten przepis, sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, puszysty i delikatny.


Prosty, pyszny, delikatny i puszysty. Bez spodu, bez zbędnych dodatków (jeżeli nie lubicie rodzynek, również można je pominąć), a nawet zupełnie przypadkiem bez glutenu. Największe plusy sernika to smak - nie jest słodki, tylko po prostu fajny serowy, druga sprawa to łatwość i szybkość wykonania sernika - każdy jest w stanie go upiec i nie ma opcji by się nie udał.


Nie wiem ile może mieć tłuszczu ale do tej pory serniki wychodziły na nim jak trzeba ( a trochę już ich upiekłam bo to ulubione ciasto mojej rodziny). Mimo iż jestem zawiedziona wyglądem i konsystencją to pocieszam się że jest smaczny i że się nie zmarnuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty