Skoro podobno robię „najlepsze gofry na świecie”, które są dodatkowo „nie z tej ziemi”, to koniecznie muszę się z Wami podzielić przepisem. Testowałam wiele przepisów, ale ten jest zdecydowanie najlepszy. Gofry są kruche i chrupiące. Antek i Leon polecają z całego serca. Najwredniejsza matka również… Chrupiące gofry na.
GOFRY Z MASŁEM ORZECHOWYM – PRZEPYSZNY PRZEPIS – te gofry są tak pyszne, że nie można powstrzymać się przed zjedzeniem wszystkich #128578; Polecam!
Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym. Lub podawać z ulubionymi dodatkami np. Ciasto na gofry z nutką wanilii. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, gofrownicę posmarować oliwą wlać ciasto i piec aż złociste.
Przepisy, jak zrobić - Smaker. Gdy dzieciaki nachodzi ochota na coś słodkiego, to pojawia się od razu przepis na gofry. Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania.
Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. Mieszam powoli, zostawiam na minut. Przed nalewaniem na gofrownicę przemieszam raz i nalewam. Na zewnątrz chrupkie w środku miękkie, nie gumowate, lekkie.
Chrupiące gofry belgijskie są mniejsze niż tradycyjne gofry, zdrowsze, bo na drożdżach oraz mają ciekawszą strukturę - ich brzegi są chrupiące, a środek mniej miękki niż tradycyjnych gofrów na proszku. Generalnie nie przepadam za kanapkami i zawsze mam problem z kolacją lub śniadaniem, dlatego przepis na gofry z palonym masłem i truskawkami zawsze ratuje mnie w takich momentach. Z żółtek, margaryny, cynamonu, mąki zmieszanej z proszku do pieczenia, cukru i mleka zrobić ciasto. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta. Jabłko utrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubite białka mieszamy z ciastem odstawiamy na pół godziny. Z tym co kto lubi, pyszne są bez niczego. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry na maśle. Szukasz sprawdzonego przepisu na gofry?
Należy dobrze ubić pianę z białek i stopniowo dodawać przesiane składniki. Użyj mąki pszennej, jak i pełnoziarnistej czy kokosowej! Sprawdź nasze przepisy na Polki.
Tradycyjne gofry, które można kupić w co drugiej budce nad morzem, produkowane są z mąki, cukru, soli, żółtek jaj, mleka i oleju lub masła. Najczęściej jako dodatek dodawane są bita śmietana, owoce lub polewy. Z kolei gofry brukselskie, nazywane również belgijskimi, wytwarzane są z drożdżowego ciasta bez dodatku cukru.
Na koniec piana z białek, którą delikatnie łączymy z ciastem. Po około minutach otwieramy gofrownicę i przekładamy na drugą srtonę- gofry tracą nadmiar wody i stają sie chrupiące. Dopiekamy na złoty kolor.
Najlepiej smakują z dżemem, bitą śmietaną i sezonowymi owocami. Popularne są szczególnie w Belgii (stąd nazwa), gdzie sprzedaje się je w budkach na ulicach miast, ale chętnie jedzone są także poza jej granicami. Zrobienie gofrów belgijskich jest na tyle proste, że bez problemu można zrobić je samodzielnie we własnej kuchni.
Są zrobione ze składników, które używamy codziennie do obiadów czy pieczenia ciast, dlatego też można je wykonać praktycznie od razu bez potrzeby poszukiwania składników w sklepie. Przedstawiam przepis, z którego ja często korzystam. Upieczone gofry lubię układać na kratce do studzenia ciasta, żeby pozostały chrupiące. Oczywiście jest to opcja jeśli robicie większy zapas, a nie zjadacie ciepłego prosto z gofrownicy :) Jeszcze tylko dekoracja i gotowe! W sezonie na owoce jagodowe, nie wyobrażam sobie gofrów bez malin, truskawek czy borówek.
Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować masłem, przy pomocy silikonowego pędzelka. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardziej chrupiące. Do miski z żółtkami, cukrem i masłem dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.
Na sam koniec możemy dodać alkohol. Ponieważ dzieciaki uwielbiają gofry i dżem, są więc one naturalnie dobrym połączeniem na wesołe, letnie, niebanalne i smaczne śniadania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.