piątek, 7 listopada 2014

Dobry ser na sernik

Często pytacie, jaki ser wybrać na sernik lub jaki ja wybrałam. Najlepiej zmielić twaróg, ale nie oszukujmy się, wszyscy sięgamy też po sery z kubełka, a te są bardzo różne. Sernik to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych ciast.


Pieczemy go nie tylko na święta, ale także tak zupełnie na co dzień. Równie popularny jest sernik na zimno z sezonowymi owocami, serwowany latem. Ale czy wiesz, jaki ser do sernika jest najlepszy?

Czy inny ser powinniśmy wybrać do tradycyjnego sernika, a inny do ciasta na zimno? Sernik wiedeński bez spodu w Polsce znany jest od ponad 3lat. Oryginalny przepis na sernik wiedeński uwzględnia użycie sera twarogowego mielonego, masła, jajek i rodzynek.


Pani Doroto, szybkie pytanie mam-czy ser na sernik można zamrozić? Jestem fanką mrożenia ale sera na sernik nie mroziłam i zastanawiam się jaki będzie efekt. Zamrozić w wiaderka czy przełożyć do czegoś? Piaski są dobre, mają też dobry ser na wagę.


Wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 160°C przez około godz (czasem nawet dłużej, do godziny).

Sernik jest upieczony, gdy po dotknięciu lekko patyczkiem, środek sprężynuje. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. W przepisie napisane dobrej jakości. Bardzo dużo dobrych serników, do wyboru, do koloru (typowo polskie, w wilgotne serniki nowojorskie, z różnymi dodatkami, na zimno) masz na stronie www mojewypieki com.


SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony. Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera. Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka pomarańczowa. Ja jednak pozostawiłam go w nieskazitelnej. Wszystkie najlepsze przepisy na serniki w jednym miejscu.


Upiecz wyśmienity sernik z rosą, z kratką, wiedeński, migdałowy, z jabłkami lub jagodami. Przepis na prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka. Masę serową na sernik szykuje się super szybko, więc możesz zacząć nagrzewać piekarnik. Czy jesli po upieczeniu wyciagnelabym go z kapieli wodnej i dodala piane z bialek na wierzch i postepowala jak z sernikiem z rosa to bylby to dobry pomysl?


Przepraszam,ze tak kombinuje,ale pieklam sernik z rosa na swieta i bylam taka zadowolona,bo rosa wyszla pierwszorzedna do momentu rozkrojenia - sernik okazal sie twardy i suchy. Na koniec bonus – przepis na najlepszy tradycyjny sernik na świecie – prosto od mojej babci Lud! Tradycyjny sernik to jedno z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast. Moja babcia sama mieliła twaróg na sernik, ja kupuję już taki zmielony.


Pozwala to zaoszczędzić trochę czasu :) Czym się kieruję wybierając twaróg na sernik? Na sernik potrzebny nam będzie dobry tłusty ser, najlepiej potrójnie zmielony.

Koniecznie świeży, by nie był kwaskowaty. Udany sernik to nie tylko kombinacja dobrze dobranych składników i umiejętność dekoracji ciast, ale również kilka prostych sztuczek i patentów kuchennych, które zagwarantują, że i Wam od dziś będą wychodzić najlepsze serniki. Ten sernik jest prosty, szybki, bardzo łatwy, a jego sekret polega na tym, że nie używamy miksera przy jego robieniu, a do zrobienia używamy najlepszych składników – bardzo dobrego sera, świetnego masła i wiejskich jajek. Zobacz też: Przepisy na najlepsze serniki. Najlepszy sernik na świecie – podano do stołu!


Upieczony sernik wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Gotowy sernik możemy udekorować świeżymi owocami. Jeśli wybieramy drobniejsze owoce, jak maliny czy jagody wierzch sernika możemy posmarować jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną, żeby lepiej trzymały się na wierzchu ciasta. W serniku najważniejszym składnikiem jest ser - zadbajmy, aby był dobrej jakości. Równie ważne jest, aby był to właściwy rodzaj sera.


Do klasycznych ciężkich pieczonych serników używamy tłustego, zmielonego twarogu, do lżejszych lepsze będą serki kremowe, do serników na zimno używamy zazwyczaj serków homogenizowanych. Bardzo dobry sernik, ale gdy pierwszy raz go piekłam to ciasto było częściowo surowe, więc kolejny raz podpiekłam je i wyszło ok. Dzisiaj robię sernik po raz kolejny, użyłam sera president gdyż jest to bardzo dobry ser pod warunkiem, że nie jest z promocji.


Ja użyłam waniliowego z wanilią. Miałam ogromne obawy bo ser był dość rzadki, ale wyszedł mega delikatny i puszysty. Jest to sernik na serze z wiaderka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty