poniedziałek, 24 listopada 2014

Chleb z mąki bezglutenowej

Ponieważ w swej kulinarnej karierze upiekłam wiele chlebów, które nawet mi wychodziły, pomyślałam, że może warto poeksperymentować z mąką bezglutenową i upiec chleb bezglutenowy. Poczytałam trochę o wypieku chleba bezglutenowego w Intenecie i zabrałam się do pracy. Mąki bezglutenowe nie są takie przyjazne jak te z glutenem. Chleb bezglutenowy bez mąki bezglutenowy z samych ziaren, pełnoziarnisty, z masą błonnika, kwasów, białka, tłuszczy!


Bezglutenowy, bez drożdży, zakwasu i środków spulchniających. Ten chleb jest po prostu przepyszny! Nie przypuszczałam, że chleb bezglutenowy może być tak dobry i tak prosty w przygotowaniu! Jego produkcja jest bardzo istotna, gdyż pieczywo jest jednym z kluczowych produktów w diecie Polaka.


Mąka bezglutenowa jest coraz bardziej popularna. Nic dziwnego, wyroby otrzymywane z użyciem mąki bez glutenu charakteryzują się większą kruchością, są mniej pulchne i często mają smak i zapach charakterystyczny dla mąki, z której są przygotowane. Wyroby otrzymywane z mąki bezglutenowej są smaczne i mają wyższą wartość odżywczą niż te z mąki pszennej i są doskonałym.


Chcecie upiec bezglutenowy chleb, który ma apetyczne kromki, jest miękki, nie kruszy się i bardzo przypomina glutenowe pieczywo? Zapewnianajlepszy chleb bezglutenowy istnieje, choć co innego oznacza dla dzieci z celiakią, a co innego dla dorosłych na diecie bezglutenowej #128578;. Na blogu od bardzo dawna jest chleb z kaszy gryczanej, który cieszy się wśród Was ogromną popularnością. Nie ma jednak przepisów idealnych.


O ile, jeśli mamy rękę do chleba, to wychodzi on pulchny i „suchy”, to są niestety czytelnicy tego zacnego bloga, którym za entym razem nie chce on wyjść. Od dawna chciałam zrobić domowy chleb bezglutenowy, zależało mi by choć trochę przypominał ten „normalny” z klasycznych mąk. Zainspirowałam się przepisem z bloga Dorotuś i wyszedł naprawdę fajny chleb zupełnie nie przypominający bezglutenowych „gąbek” sprzedawanych w sklapach ze zdrową żywnością. Bochenek, który wyjęłam z piekanika okazał się być mięciutkim w. Mąka kukurydziana – miałka, o żółtym kolorze. Dobrze sprawdza się przy ciastach ucieranych, naleśnikach.


Chleb z mąki bezglutenowej

Dobry dodatek do ciasta kruchego. Mąkę kukurydzianą warto mieszać w proporcji pół na pół z mąką ziemniaczaną, gdyż jeśli jest jej w wypieku zbyt dużo, to pozostawia uczucie ziarnistości. Chleb bez mąki, znany też jako chleb z ziaren albo chleb czystoziarnisty.


Bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga zakwasu ani drożdży. Mi zawsze wychodzi:) Możecie przygotować go wyłącznie z bezglutenowych ziaren. Chleby bezglutenowe to chleby z zaczynem drożdżowym, które nie zawierają glutenu, czyli białka wchodzącego w skład pszenicy, owsa, jęczmienia i żyta. Przepis na niskokaloryczny chleb z bezglutenowej mąki dyniowej. Chleb z mąki dyniowej smakuje specyficznie – bardzo dyniowo.


Do dużej miski wsypać mąkę bezglutenową, sól, mleko kokosowe, olej i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiać przez min. Na końcu dodać żółtko i wiórki kokosowe (odkładając łyżki na bok).


Jeśli używamy drożdży instant należy wymieszać je w misce z mąkami. Zakwas zrobiłam z bezglutenowej mąki ryżowej (pamiętaj, że nie każda mąka ryżowa jest bezglutenowa, sprawdzaj czy na opakowaniu jest znak przekreślonego kłosa). Zakwas należy hodować minimum dni dokarmiając go codziennie by nabierał mocy i podołał z wyrastaniem chleba ;) Lekko gazowana woda i sok z cytryny dodają mu smaku i mocy. Ja wybrałam mąkę kukurydzianą, mąkę jaglaną i mąkę gryczaną.


Chleb z mąki bezglutenowej

Do tego, aby podpłomyki nie były i zbite (co niestety się przy bezglutenowych eksperymentach zdarza), do ciasta dałam jeszcze siemię lniane. Nie potrzebujesz żadnego robota, żadnego glutenu, żadnych polepszaczy, aby zrobić banalnie prosty i pyszny wegański chleb bezglutenowy, którym wszyscy będą zachwyceni. Dla osób które nie jedzą glutenu mamy propozycję na chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej z książki, którą ostatnio recenzowaliśmy tj. Taki wypiek doskonale sprawdzi się nie tylko w diecie osób z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na gluten, ale również w przypadku alergii na białko jaja kurzego. Do zrobienia chleba bezglutenowego bez drożdży można wykorzystać mąkę.


Chleb z dodatkiem teff jest podobnie wilgotny i elastyczny, ale o delikatnym, neutralnym smaku. Trzeba uważać z dozowaniem tej mąki i dobrze zmiksować różne ich rodzaje, żeby nie uzyskać zakalca. Korzystając z mojego przepisu na pewno poczynicie udane pierwsze kroki. Lista przepisów na chleb z mąki bezglutenowej z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Jeśli wybierzesz chleb upieczony z „odpowiednich składników” to pomoże Ci on chronić Twoje zdrowie i być może uleczyć z męczących Cię dolegliwości. Pieczywo w diecie bezglutenowej to nie tylko chleb kukurydziany i ryżowy, ale także chleby wzbogacane innymi pełnowartościowymi mąkami bezglutenowymi jak np.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb bezglutenowy z mąki sojowej. Wyniki wyszukiwania dla chleby z maki bezglutenowej pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Pyszny chleb bezglutenowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty