piątek, 21 listopada 2014

Chrupiące gofry z masłem

Właśnie te Twoje gofry są nie z tej ziemi! Skoro podobno robię „najlepsze gofry na świecie”, które są dodatkowo „nie z tej ziemi”, to koniecznie muszę się z Wami podzielić przepisem. Testowałam wiele przepisów, ale ten jest zdecydowanie najlepszy.


Chrupiące gofry z masłem

Gofry są kruche i chrupiące. Antek i Leon polecają z całego serca. Poprzednie gofry były z jaj i mąki, a te są wegańskie z pysznym masłem orzechowym :) Jedyna między nimi różnica to taka, że te są mniej chrupiące.


Białka ubijamy mikserem z cukrami i dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę z dodatkami i wszystko delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo mleko i rozpuszczone przestudzone masło. Dzięki temu ostatniemu nasze gofry będą chrupiące.


Chrupiące gofry z masłem

Gotową masę wylewamy łyżką wazową na gofrownicę i pieczemy pyszne. Są zrobione ze składników, które używamy codziennie do obiadów czy pieczenia ciast, dlatego też można je wykonać praktycznie od razu bez potrzeby poszukiwania składników w sklepie. Przedstawiam przepis, z którego ja często korzystam.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry z maslem. Jako że gofry podaję najczęściej na słodko, np. Przepisów na gofry jest bardzo dużo, robiłam je na wiele sposobów, muszę przyznać żaden przepis jeszcze nie został spisany.


Postaram się w miarę możliwości nadrobić zaległości. Dziś zapraszam na pierwszy przepis z które najczęściej robię gofry. Przepisy będą na słodko z różnymi dodatkami, wytrawnie.


Jednak gofry nie wychodzą chrupiące NIGDY. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka.


Dziś korzystając z wolnej niedzieli postanowiłam więc zaszaleć i zrobić po raz pierwszy gofry. Do tej pory jestem w szoku zrobiłam ciasta półtorej porcji a zdążyłam spróbować tylko jeden mały kwadracik. Chrupiące z wierzchu miękkie w środku. Nawet po wyciągnięciu z gofrownicy zachowują. Z podanej porcji wyjdzie Wam około gofrów.


Pamiętajcie, aby dobrze rozgrzać gofrownicę, bo od tego zależy chrupkość gofrów. W wieku XI wzbogacono przepis na gofry o wodę z kwiatów pomarańczy. Ciasto na gofry ma konsystencje ciasta naleśnikowego, trochę gęstszego. Gofrownicę rozgrzewamy, przed pierwszym pieczeniem smarujemy oliwą, nakładamy porcję ciasta i pieczemy około 4-minut, do uzyskania złotego koloru.


Masło rozpuszczam w rondelku na małym ogniu. Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem. Wszystko dokładnie miksuję. Do masy dodaję rozpuszczone masło i ponownie miksuję.


Mój przepis na chrupiące gofry jest prosty, ale trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. Jedna z nich jest taka, że nie wolno zaglądać do gofrów w trakcie pieczenia. Jest to kluczowe przy przepisie na ciasto na gofry chrupiące. Inaczej gofry zaczynają się pocić a temperatura w grzałkach spadać.


Chrupiące gofry z masłem

Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Masło orzechowe. Lekkie i chrupiące gofry to punkt obowiązkowy w naszym menu : ) Są bardzo szybkie i proste do przygotowania. Udany przepis to połowa sukcesu, ale do chrupiących gofrów niezbędna jest również dobra gofrownica. Każdego lata próbujesz dociec, co takiego zawierają przepisy na ciasto na gofry, sprzedawane w budkach turystom - i wciąż nie udaje ci się poznać ich sekretu.


Jeśli marzą ci się złociste, chrupiące gofry, wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na ciasto na gofry. Poznaj słodką tajemnicę. Często używam do upieczenia gofrów gofrownicy, ale zdarza mi się je upiec w foremce w piekarniku (są bardzo dobre i wychodzą jak gofry z budki).


PRZEPIS NA GOFRY LEKKIE I CHRUPIĄCE. Jak zrobić gofry - przepis i film.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty