wtorek, 18 listopada 2014

Chleb z mąki razowej na drożdżach

Dotychczas piekłam tylko chleby na pszennej mące – tym razem spróbowałam z dodatkiem żytniej i wyszedł taki typowy, swojski chlebek, doskonały do domowego smalcu i kiszonych ogórków. I jeszcze prośba- czy można prosić o przepis na chleb w 1 na mące razowej żytniej na drożdżach? Ją częściej stosuje się jako dodatek, a nie podstawową mąkę. Chleb orkiszowy razowy na drożdżach.


Chleb z mąki razowej na drożdżach

Do chleba można dodać dowolne ziarna. Ciasto jest łatwe do wyrobienia, a przede wszystkim bardzo szybko rośnie. O zaletach mąki orkiszowej chyba już nie ma co wspominać :). Domowy chleb orkiszowy na zakwasie i drożdżach piekę bardzo często.


To wyjątkowo pyszny, wilgotny i zdrowy chleb orkiszowy razowy. Mąka orkiszowa razowa otrzymywana jest z pełnego przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Piękny, chrupiący chleb na drożdżach.


Na blacie kładziemy dużą miskę, w której mieszamy ciepłą wodę z drożdżami i solą. Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Ekspresowy i prosty chleb razowy pszenno-żytni, na drożdżach, z dużą ilością siemienia lnianego, słonecznika i otrąb.


Jeśli tylko posiadacie składniki, to już za niecałe godziny możecie cieszyć się domowym, pachnącym chlebem! To całkowity czas przyrządzania, wyrastania oraz pieczenia. Mirror Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Lustrzana kuchnia. Dodaj szklankę mąki pszennej 5i odstaw na minut. Dodaj mąkę razową oraz wodę, sól, oliwę i miód.


Dokładnie wyrób ciasto, aż stanie się elastyczne i nie będzie przyklejać się do dłoni. Uformuj bochenek i odstaw jeszcze na minut do wyrośnięcia. Natnij chleb, by nie pękał podczas pieczenia.


Z chlebem razowym postępujemy tak jak ze zwykłym chlebem, wieczorem mieszamy mąkę, wodę, drożdże i sól, a rano następnego dnia pieczemy chleb. Teraz wyrabiamy ciasto ostatni raz i wkładamy do formy od babki prostokątnej i maczamy ręce w wodzie i wygładzamy chleb. Posypujemy słonecznikiem i przyciskamy do ciasta by się przykleiło do niego. Nacinamy nożem w poprzek na skos.


Do pieca wkładamy czarną blaszkę z wodą i nastawiamy piec na 2stopni góra i dół. Twierdzę jednak, że w domowych warunkach, jeśli ktoś nie potrafi piec na zakwasie, można upiec chleb na mące żytniej 7jedynie z dodatkiem drożdży. A z myślą o takich osobach powstał ten przepis. Przy odpowiedniej ilości płynu i wyrastaniu ciasta w formie, chleb żytni drożdżowy nie powinien się nawet kruszyć. Zapewniam, że to jest szybki przepis na chleb pszenny do pieczenia na co dzień.


Przepis na chleb wiejski. Ważne jest, by nie dawać za dużo drożdży oraz użyć zamiast mąki pszennej tortowej czy też mąki pszennej do pizzy, właśnie mąkę pszenną chlebową. Najprostszy domowy chleb na drożdżach. Chce się więcej i więcej.


Wielu z nas lubi smaczny, świeży, chrupiący chleb. W takim razie zamiast konserwować się jak mumie egipskie zjadając kolejne konserwanty, ulepszacze itp. Wystarczy na to poświęcić jeden wieczór w tygodniu a korzyści dla zdrowia będą duże.


Z dużą ilością ziaren oraz z mąką razową pszenną i żytnią. Bardzo sycący, bogaty w błonnik, pozostaje świeży do dni, ma chrupiącą skórkę, nie jest to chlebek pompowany, tylko taki raczej mięsisty. To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D! Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P Zatem rozpoczynam experyment – swój własny chleb ! Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Jeden i drugi rodzaj zboża jest dla nas bardziej wartościowy w porównaniu do pozostałych typów. Szybki chleb bez zagniatania! I co ważne, zgodnie z Waszą prośbą taki zdrowszy, bo z dodatkiem mąki żytniej razowej, ale nadal na drożdżach, czyli wymarzony chleb dla wszystkich początkujących, niecierpliwców lub po prostu zabieganych. Ja ten chleb pszenno-żytni robię dość często ostatnio, bo przygotowanie zajmuje niewiele czasu, bochenek wychodzi spory i starcza na kilka dni.


Upieczony chleb studzić na kratce. Na moim blogu jest jeszcze kilka przepisów na chleby domowego wypieku. Szczególnie polecam Ci: prosty przepis na chleb bezglutenowy – ten przepis na chleb robi furorę na blogu.


Jest pyszny i długo zachowuje świeżość. Pyszny chleb z chrupiącą skórką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty