Przepis podstawowy na muffiny. Bazowa receptura na muffiny, którą można wzbogacać o dodatkowe składniki i upiec muffinki z owocami, z bakaliami, polewą. Wspaniałe muffiny z jabłkami, cynamonem i orzechowo - cukrową posypką. Na drugie śniadanie lub podwieczorek, szybkie do przygotowania, długo zachowujące świeżość. Jeśli będziesz mieszać ciasto zbyt długo muffinki wyjdą zbite oraz ciężkie.
Najważniejsza zasada to mieszanie składników do połączenia, czyli tak, aby składniki były wilgotne.
Grudkami w cieście się nie przejmuj! Lżejsze” muffiny wychodzą z dodatkiem oleju, jeśli lubisz bardziej ciężkie, użyj w przepisie masła. Muffinki podstawowy przepis. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Wsypując je do miski, najlepiej zacząć od tych sypkich (mąka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia).
Ciasto rozlać do foremek na muffinki (ok łyżki do jednej). Proste, czekoladowe muffinki z dodatkiem maślanki i oleju. Są smaczne, wilgotne, czekoladowe i do tego szybkie i proste do przygotowania.
Jeśli chcecie, możecie posypać je z wierzchu kropelkami czekoladowymi lub kawałkami czekolady.
Będą wtedy jeszcze bardziej czekoladowe. Często pojawiało się w nich masło (a powinien olej), często pojawia się też soda - obok proszku do pieczenia. Na tym przepisie bazowym najczęściej są pieczone muffiny w moim domu. Proste babeczki waniliowe to najprostszy i zarazem jeden z moich ulubionych przepisów – widać to z resztą po tym, jak często znajdziecie go na stronie w najróżniejszych odsłonach (np. w wersji czekoladowej lub z budyniem).
W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z niego przygotować słodką przekąskę „na szybko” lub eleganckie babeczki na przyjęcie. Nie ma osoby, która ich nie lubi. Zresztą trudno się dziwić, bo te małe ciasteczka można złapać w dłoń niemal wszędzie, wygl Zobacz więcej.
Wystarczy sięgnąć po przepis Kuchni Lidla na „chlebowe” muffiny wytrawne lub wytrawne muffinki. Pierwszy z nich przewiduje użycie chleba zamiast mąki, która jest zazwyczaj bazowym składnikiem każdego rodzaju muffinek. Jeden z najbardziej podstawowych przepisów na muffinki.
Ja korzystam z przepisu Nigelli Lawson, jedyne co zmieniłam to zastosowałam odrobinę większe proporcje, aby wychodziła cała blacha muffinów. Bo przepis jest świetny. Jajko,mleko i olej dodajemy do suchych składników i mieszamy razem aż składniki się połączą. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami.
W ostatnim czasie możemy zaobserwować istny szał na muffinki, które rządzą wśród cukierniczych specjałów. Wydaje mi się, że moda na nie, która głównie dzięki telewizji przywędrowała do nas z zachodu, chyba. Babeczki, na które przepis prezentuję poniżej zawsze się udają, a składniki niezbędne do ich przygotowania są tak niewyszukane, że praktycznie zawsze mamy w kuchni.
Składniki na muffinki. Poniżej przedstawiam mój przepis podstawowy, którego używam jako bazy dla muffinek różnego typu. Z podanych składników wychodzi 12. Kruche Ciasteczka (doskonałe na święta) Zobacz wszystkie.
Podobne przepisy kanapka szybka i łatwa mmmmmm. Jasne tylko wysmaruj masłem :) Był tu gdzieś fajny przepis na muffinki z masą kokosową albo taki na waniliowo-kawowe. Podstawowy przepis na ciasto na muffinki wraz z sugestiami jakich składników używać, w czym piec i jakich dodatków można użyć. Bądź fit – przepisy na dietetyczne muffinki.
Wielu z Was zapewne nie uwierzy, że muffinki mogą być dietetyczne. Zazwyczaj w przepisie znajdują się podstawowe produkty, takie jak mąka pszenna czy cukier. Szybkie muffinki z owocami (bez miksera) - łatwe muffinki. Miesza się składniki z mokrymi i całość ląduje w piecu. Wystarczą takie najprostsze, bez dodatków, za to wilgotne i mięciutkie : ) Dla pozostałych gości przeważnie ozdabiam je bitą śmietaną lub delikatnym, mlecznym kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone i mleka w proszku, które dodaje pysznego posmaku.
Wyjątkowo prosty, idealnie nadający się dla początkujących przepis na pulchne domowe babeczki (muffinki). SKŁADNIKI (na sztuk babeczek): 2g. Najprostszy przepis na muffinki wymaga podstawowych produktów, które są w każdej kuchni: mąki, mleka, jajek i oleju.
Często pokazuję Wam dekorację muffinek, babeczek, cupcakes, ale żebyście nie musieli szukać, to dzisiaj najlepszy, bazowy przepis na muffiny. Jest jeszcze lepszy niż poprzedni, bo babeczki wychodzą mięciutkie i delikatne. Do środka możecie wrzucać ulubione dodatki, a nawet za jednym razem zrobić każdą babeczkę inną.
Podobnie jak w przypadku innych przepisów podstawowych również ten można wzbogacić kremem (jak np. babeczki cappuccino), nadzieniem z owoców, wymyślną dekoracją. Dodane przez andzikw: Tylko o kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.