środa, 19 listopada 2014

Gofry belgijskie moje wypieki

Najbardziej popularne są gofry brukselskie (gaufres de Bruxelles) oraz gofry z Liège (gaufres de Liège). Gofry z Liège - uzależniające gofry belgijskie, chyba najczęściej kojarzone z Belgią i tak popularne na brukselskich ulicach :-). Gęste drożdżowe ciasto z dodatkiem dużych kryształków perłowego cukru, który w trakcie pieczenia się karmelizuje, pozostawiając gofry chrupiące, mocno słodkie, o smaku karmelu.


Muszę przyznać, że gofry belgijskie do najlepsze gofry jakie jadłam #128578; Nie za duże, chrupiące, karmelowo-cynamonowe, a do tego bardzo sycące (najadłam się dwoma i nawet mój „głodek” nie nakłonił mnie na trzeciego ;)). Zacznij od przygotowania ciasta na gofry. Mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj pół łyżeczki cukru.

Następnie wsyp pozostała mąkę. Jak się jednak okazało wybór odpowiedniej nie był wcale prosty. Zależało mi na tradycyjnym kształcie wafli, odpowiedniej głębokości formy, jak i na dużej mocy urządzenia oraz. Stylowa Kuchnia do Gofry.


Dodaj do swojej kolekcji Edytuj Lubię to Ustaw jako okładkę kolekcji Komentuj. Healthier Chocolate Banana Waffles - Domestic Gothess. Zresztą uwielbiam każde gofry za ich konsystencję, smak, zapach i za to, że są goframi :D.


Spędzając wakacje u babci jako maluszek nie obserwowałam, jak babcia na starym opalanym drewnem piecu kładła żeliwną patelnię i nalewała gęstą masę na gorące krateczki.

Gofry kojarzą mi się ze słonecznym niedzielnym leniwym porankiem. Gofry belgijskie albo zwyczajnie gofry na sodzie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry belgijskie.


Te, które jadłam w belgijskich miasteczkach były niezapomniane. Cynamonowe, z bitą śmietaną. Jedzone w deszczu, z dzieckiem za rękę.


A z ciasta przygotowanego wieczorem można rano upiec smaczne gofry. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka.


Są one przygotowywane na drożdżach i dodaje się do nich cukier perlisty, który jest większy niż ten zwykle używany. W trakcie pieczenia cukier rozpuszcza się, a następnie krystalizuje dzięki czemu nadaje waflom belgijskim specyficzny karmelowy smak. Te gofry zawierają dość dużo kalorii, dodajemy do nich.


Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry. To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki. Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry.


Nakładaj łyżką stołową porcje ciasta na środek gofrownicy – nie rozprowadzaj ciasta po całej gofrownicy – gofry mają mieć nieregularny kształt.

Lekko dociśnij górną klapę i piecz gofry aż będą ładnie rumiane. A wy macie swój ulubiony przepis na ciasto na gofry? Jeśli zawsze wychodzi to się podzielcie nim ze mną #128578; chętnie spróbuję #128512; Może zainteresują was również te przepisy: Ryżowe gofry bezglutenowe. Królestwo za prawdziwe belgijskie gofry! Złotobrązowe wypieki przygotowywane w tym małym kraju w Europie zachodniej ukazują pasję tego narodu do pysznego jedzenia.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Wypieki Beaty. Gofry biszkoptowe to nic innego jak biszkopt z gofrownicy. Ciasto biszkoptowe jest bardzo puszyste i delikatne, a gofry wychodzą mocno chrupiące. Zaraz po usmażeniu są delikatne, ale pozostawione na chwilę na kratce kuchennej robią się bardzo chrupiące. CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki.


Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Domowe gofry – jak je zrobić?


Uwielbiam drożdżowe gofry belgijskie! Domowe gofry to ulubiony deser wielu osób, można go komponować na różne sposoby, dodawać do niego różnorodne elementy i cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem. Warto zrobić je na deser dla dzieci i dorosłych.


Mąż uwielbia te gofry w wersji amerykańskiej - polane syropem klonowym i posypane odrobiną cynamonu, koniecznie z kubkiem Americano ;-) Ja preferuję z dodatkami - dużą ilością świeżych owoców sezonowych. Idealnie sprawdzą się na niedzielne śniadanie. Ciasto przygotowujemy w sobotę wieczorem i wstawiamy do lodówki, a w niedzielę zaraz po wyciągnięciu smażymy pyszne gofry i cieszymy sie ich smakiem.


Maślane, bardzo słodkie i takie pyszne, że ciężko poprzestać na jednym. Belgijskie Gofry z Liège z cukrem perlistym. Karmelowo- maślana rozkosz!


Gofry wyszły wspaniałe w smaku, naprawdę pyszne. Pozostały chrupiące, ponieważ zostawiłam je na kratce a nie ułożyłam na talerzu. Potem schowałam je do pojemnika plastikowego i zamknęłam, na drugi dzień były mniej chrupiące, ale nie zrobiły się gumowate.


Strona główna ciacha i desery gofry gofry belgijskie. Samych przepisów na ten nietuzinkowy przysmak jest wiele, ale ich belgijska wersja jest warta zachodu. Z goframi belgijskimi jest więcej pracy niż tylko zamieszanie składników mikserem.


Używamy drożdży także cały proces zajmuje około godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty