środa, 5 listopada 2014

Chleb drożdżowy żytni

Często czytelnicy pytają o przepisy na żytni chleb drożdżowy. W takich sytuacjach odpowiadam, że nie jest to taka łatwa sprawa, dlatego takich przepisów brakuje w książkach o domowym chlebie, a nawet Internecie. Mąka żytnia najlepiej rozwija się w kwaśnym środowisku, dlatego zazwyczaj niezbędny jest do tego zakwas.


Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Z bardzo chruuupiącą skórką :-).

Da się jednak temu zaradzić, można mąkę żytnią jasną wymieszać z pszenną. Wychodzi z tego znakomity i lekki chleb o chrupiącej rumianej skórce. To naprawdę przyjemny i nieskomplikowany przepis, z którym powinien sobie poradzić każdy! Chef Titanium troche sie przy tym ciescie kiwal nie wiem czy to normalne w kazdym razie wszystko dobrze wymieszane. Nie wymaga on trudu, poświecenia i czasu.


Składniki: Składniki: W szklance cieplej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, dolewamy do miski z mąką, lnem i solą, mieszamy wszystko i ugniatamy na jednolitą masę. Przy odpowiedniej ilości płynu i wyrastaniu ciasta w formie, chleb żytni drożdżowy nie powinien się nawet kruszyć. Niech każdy piecze chleby takie jakie lubi i jakie potrafi.

Jeśli ktoś boi się zakwasu, to nie znaczy, że musi piec tylko chleby pszenne drożdżowe. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?


Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Ewa w kuchni. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Gdy chleb jest dobrze upieczony, podczas odparowywania jego spód się nie zapada, a podczas pukania w niego (w spód oczywiście) wydaje głuchy odgłos. Możecie wierzyć lub nie. Ten chleb jest naprawdę najłatwiejszy nie tylko z nazwy.


Witam serdecznie piekę chleby już kilka lat ale najlepiej mi smakują takie chleby z pękniętą skórką której nie mogę uzyskać choć nacinam ciasto w formie głęboko żyletką. Po nocnych bułeczkach pszennych i po przepisie na pszenny chleb nocny, nabrałam ochoty na kolejny wypiek wykorzystujący tę metodę. Chodzi w niej o krótki czas przygotowania, bo minut przed snem.

Ekspresowy i prosty chleb razowy pszenno-żytni, na drożdżach, z dużą ilością siemienia lnianego, słonecznika i otrąb. Jeśli tylko posiadacie składniki, to już za niecałe godziny możecie cieszyć się domowym, pachnącym chlebem! To całkowity czas przyrządzania, wyrastania oraz pieczenia. I na zakwasie, również żytnim.


Z nieciekawym wyglądem i konsystencją samego ciasta w trakcie wyrabiania i wyrastania. Nie doczytałam w komentarzach żeby nie piec z żytniej mąki. Wyszedł super- jest niski ale to w niczym nie przeszkadza.


Mała porada dla piekących chleby- miski lub formy w których chleb wyrasta przykrywać szczelnie folią spożywczą - wyrośnięcie murowane. Chleb na samej mące żytniej. Przepisy na chleb drożdżowy żytni w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na chleb drożdżowy żytni. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Czasami bywają dni, gdy wieczorem otwieram zamrażarkę, a tam chleba nie ma! Aby upiec chleb drożdżowy, potrzeba kilku godzin (zwykły, pszenny chleb wyrasta godziny, do tego minut w piecu), więc zaczynanie zabawy w piekarza o godzinie nie wchodzi w grę. Zmieniłam jedynie mąkę – dodałam mąki razowej i zmniejszyłam nieco proporcje, tak by dostosować je do formy keksówki, choć można go też upiec w formie bochenka.


No nie dziwię się, przecież mąka żytnia, pełnoziarnista ma inna gęstość, jest potrzebna inna ilość wody i drożdży. Dlatego napisałam, że to chleb pszenny. W komentarzach po wyżej jest napisane, ze można dodać trochę mąki żytniej. Witam, zrobiłam chleb wg przepisu na mące żytniej z dodatkiem płatków owsianych i zmielonych orzechów włoskich. Piekłam w 2stopniach w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem.


W dodatku ciasto opadło i pół formy pod spieczona skórką było puste. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty