czwartek, 6 listopada 2014

Chleb żytni pełnoziarnisty na drożdżach

Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże. Dzisiejszy przepis na chleb żytni na bazie drożdży jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba.


Już wkrótce na stronie pojawi się także przepis na chleb żytni na zakwasie. Chce się więcej i więcej.

Zdecydowanie lepiej dla naszego zdrowia, żeby chleb był przygotowany na zakwasie (żytnim albo pszennym), a nie na drożdżach. Ten wspaniały, pełnoziarnisty chleb nie wymaga ani minuty zagniatania. Składniki wystarczy pomieszać łyżką a natura zrobi swoje. Do tego brak zagniatania świetnie wpływa na jego konsystencję.


Mąka pełnoziarnista bywa ciężka na etapie zagniatania, a chleb zwykle jest bardzo zbity i ciężki. W tym wypadku wprost przeciwnie! Jeśli jednak nie wyczerpałam tematu śmiało pytaj w komentarzach. W kategorii chleby natomiast znajdziesz przepisy na inne moje chlebki.


Dzisiaj wersja przygotowana na drożdżach, zachęcam do.

Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Ekspresowy i prosty chleb razowy pszenno-żytni, na drożdżach, z dużą ilością siemienia lnianego, słonecznika i otrąb. Jeśli tylko posiadacie składniki, to już za niecałe godziny możecie cieszyć się domowym, pachnącym chlebem! To całkowity czas przyrządzania, wyrastania oraz pieczenia.


Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! YTNI, na zakwasie bez drożdży EKO 450. Certyfikat Rolnictwo Ekologiczne, Ekologiczny.


CHLEB ŻYTNI FITNESS PEŁNOZIARNISTY Z PŁAT OWS 500g. Jest o wiele zdrowszy niż jasne pieczywo pszenne, a niestety znacznie rzadziej gości na naszych stołach. Dlaczego warto jeść chleb żytni? Jaki jest jego skład i dlaczego jest lepszy od chleba pszennego? W zakwasie znajdują się bakterie mlekowe, które pozostają w harmonijnym współdziałaniu z drożdżami i tworząc kwas mlekowy, przyczyniają się do uzyskania prozdrowotnych właściwości chleba żytniego.


Ja pamiętam zapach pieczonego chleba u mojej Babci – to jest ze mną od dzieciństwa. U mnie ze słonecznikiem i siemieniem lnianym, ale ziarna można wybrać w zasadzie dowolne i wszystko, co pasuje do chleba tutaj także się odnajdzie. Domowy i pyszny pełnoziarnisty chleb razowy.


Aż 3 chleba składa się z krojonego ziarna żyta, natomiast stanowi mąka żytnia razowa. Robiąc i następnie jedząc ten wilgotny , żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie , zawsze zastanawiam się jak bardzo w przeciągu zaledwie 1-pokoleń uległy zmianie gusta statystycznego konsumenta pieczywa , jak delikatne stały się nasze podniebienia.

Takiego chleba już raczej nie piecze się w dużych piekarniach. Tym razem zrobiłam chleb pełnoziarnisty na drożdżach z czosnkiem niedźwiedzim, bazylią i pietruszką. Jest bardzo aromatyczny, a jego intensywność zależy od ilości użytych ziół. Do wypieku użyłam pszennej mąki pełnoziarnistej, dlatego chleb wyszedł ciemny – doskonale sprawdzi się też mąka żytnia.


Jako, że wkrótce zabieram się za regularne pieczenie pieczywa na zakwasie chciałabym przemycić Wam jeszcze przepis na prosty, pszenny chleb pełnoziarnisty, który robiłam ostatnio jako podstawowe, codzienne pieczywo. Chlebek jest nieskomplikowany, na suszonych drożdżach. CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA DROŻDŻACH – ŁATWY PRZEPIS jest wilgotny, miękki i świetnie smakuje nawet dwa dni po upieczeniu (myślę, że wytrzyma dużej, ale nie dane mi było jeszcze się przekonać, bo szybko go zjadamy). Bardzo wilgotny, mocno kwaskowaty, z rześkim aromatem kolendry – smakuje wyśmienicie z miękkim masłem i świeżymi warzywami. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby.


Poznaj przepisy na pyszne i zdrowe pieczywo! Zanim jednak weźmiesz się za pieczenie, przeczytaj o tym, jak spożywanie chleba wpływa na ludzkie ciało i jakie pieczywo będzie dla Ciebie najlepsze. Tym razem upiekłam chleb pszenny pełnoziarnisty na zakwasie Jeffreya Hamelmana znaleziony na blogu Lutza. Do chleba można dodać dowolne ziarna.


Ciasto jest łatwe do wyrobienia, a przede wszystkim bardzo szybko rośnie. O zaletach mąki orkiszowej chyba już nie ma co wspominać :). Chleb orkiszowy razowy na drożdżach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty