FORSZMAK - NAJLEPSZY PRZEPIS - idealny sposób na wykorzystanie poświątecznych szynek, kiełbas i mięsa. Wykorzystanie resztek wędliny np po świętach. Kroki wykonania: Wędlinę kroimy w tzw słupki długości ok. Forszmak - tradycyjne danie przygotowywane po świętach lub uroczystościach rodzinnych, na weselach po północy i na poprawinach. Dodaje się też kiszonego ogórka i koncentrat pomidorowy.
Forszmak lubelski to samodzielne danie, które jest gulaszem zaprawionym koncentratem pomidorowym. Każdy poradzi sobie z jego przyrządzeniem - wystarczy wszystko podsmażyć wrzucić do gara i odstawić na ok. Charakterystyczną cechą forszmaku jest lekko kwaskowy smak, który nadają mu kiszone ogórki. To właśnie dodatek ogórków odróżnia forszmak od polskich wariacji na temat lecza. Ja uwielbiam przygotowywać go nie tylko w chłodne dni (bo jest sycący), ale też na większe imprezy (jest tani, smaczny i łatwo go odgrzać).
Wszystkie „gulaszowe” dania od razu wpadaj mi w oko : ) Przyznam, e dopiero niedawno usyszaam o tak popularnym na lubelszczynie daniu jak forszmak. Przepis bardzo prosty, szybki w przygotowaniu. Pommes à la cannelle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Pommes à la cannelle. Przysmażyć na patelni na oleju i włożyć do garnka , zalać rosołem , na reszcie tłuszczu przysmażyć cebulę i dodać do garnka.
Sycący forszmak lubelski gotujemy na Rosole drobiowym WINIARY, a także z dodatkiem aromatycznych przypraw – ziela angielskiego, liści laurowych i przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Do całości dodajemy też ogórki kiszone i konserwowe, przecier pomidorowy, a na końcu gulasz zabielamy śmietaną. Danie przypomina w smaku i konsystencji sycący gulasz. Znajduje się w nim wieprzowina, kiełbasa, papryka, cebula, ogórki kiszone oraz przyprawy. Całość należy doprawić w ten sposób, aby potrawa była dość pikantna i wyrazista w smaku.
Forszmak najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem świeżego pieczywa lub ugotowanej kaszy bądź. Jak zrobić forszmak - lokalny gulasz wieprzowy? Przesmaż mięso na patelni, używając smalcu. W międzyczasie pokój cebulę i czerwoną paprykę.
Usmażone mięso przełóż do garnka i dopraw solą. Następnie przesmaż na patelni kiełbasę z cebulą i przełóż do garnka. Tak samo zrób z papryką.
Dzięki szwagierce, w drugi dzień świąt udało mi się wyhaczyć piękne pieczarki. A warto domowy forszmak zrobić, bo naprawdę przepis jest łatwy. Kto do tej pory forszmak na weselach tylko próbował, ma szansę sprawdzić, jak można łatwo zrobić forszmak w domu:) Na początek musimy pokroić nasz mięsny wkład. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.
Ciebie newslettera przepisy. Zarejestruj się lub zaloguj na naszej stronie 2. Zapraszam Was na pyszny forszmak lubelski, na który przepis poznałam podczas testowania rodzinnych udogodnień w Fordzie Kuga. Jest to tradycyjna potrawa regionalna. To właśnie przygotowany przeze mnie forszmak brał udział w konkurencji, w której lubelscy przechodnie oceniali smak potrawy. Forszmak - danie, które gdzieś tam kiedyś obiło mi się o uszy, a którego nigdy nie jadłam.
W wyniku poszukiwań w różnych źródłach okazało się, że pod tą nazwą kryją się dwie różne potrawy. Ten proponowany przeze mnie jest na bazie filetów śledziowych. Zapiekane w piekarniku z dodatkami są naprawdę smaczne. Z pół roku temu My był z kumplem w delegacji w Lublinie. Panowie wylądowali między innymi przy potrawie o nazwie forszmak.
Zupa „forszmak” nawiązuje do dania jednogarnkowego z Lubelszczyzny. Zupa á la forszmak to świetny sposób na zagospodarowanie resztek jedzenia. Nim jednak zaczniesz eksperymenty, wypróbuj klasyczny przepis na zupę w stylu chłopskim. Wszystkie “gulaszowe” dania od razu wpadają mi w oko : ) Robią się prawie same, pysznie smakują i są fajną opcją, jeśli gotujemy obiad na dwa dni (drugiego smakują nawet lepiej! : ) Przyznam, że dopiero niedawno usłyszałam o tak popularnym na lubelszczyźnie daniu jak forszmak.
Można także dodać więcej warzyw. W większym garnku o grubym dnie rozgrzać łyżki oleju. Schab umyć , osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą i pieprzem usmażyć na mocno rumiany kolor na oleju.
Przełożyć do miseczki i na tym samym tłuszczu usmażyć kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Rewelacyjne danie jednogarnkowe – forszmak, a dokładniej forszmak dragomirowski, czyli forszmak wzbogacony o ziemniaki, dzięki czemu zyskujecie pełne, sycące danie i nie musicie się martwić, z czym je podać. Nie oszukujmy się, forszmak to nie jest najlżejsza kuchnia, ale na pewno jest to kuchnia przesycona aromatami.
Zobacz, jak przygotować sycące danie jednogarnkowe wypełnione po brzegi aromatyczna wędliną i mięsem. Takie danie warto przygotować, gdy pozostaną ścinki i resztki ze świąt, które zamienią się w soczyste danie! Z udek oraz oczyszczonej i drobno posiekanej włoszczyzny gotujemy rosół. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła lub oleju i podsmażamy pokrojoną w paski paprykę oraz ogórki konserwowe.
Oddzielnie smażymy pokrojone w cienkie paski pieczarki– aż płyn odparuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.