wtorek, 19 sierpnia 2014

Chleb żytni drożdżowy

Często czytelnicy pytają o przepisy na żytni chleb drożdżowy. W takich sytuacjach odpowiadam, że nie jest to taka łatwa sprawa, dlatego takich przepisów brakuje w książkach o domowym chlebie, a nawet Internecie. Mąka żytnia najlepiej rozwija się w kwaśnym środowisku, dlatego zazwyczaj niezbędny jest do tego zakwas.


Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Przy odpowiedniej ilości płynu i wyrastaniu ciasta w formie, chleb żytni drożdżowy nie powinien się nawet kruszyć. Niech każdy piecze chleby takie jakie lubi i jakie potrafi.

Jeśli ktoś boi się zakwasu, to nie znaczy, że musi piec tylko chleby pszenne drożdżowe. Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Gdy chleb jest dobrze upieczony, podczas odparowywania jego spód się nie zapada, a podczas pukania w niego (w spód oczywiście) wydaje głuchy odgłos. Możecie wierzyć lub nie.


Ten chleb jest naprawdę najłatwiejszy nie tylko z nazwy. Nie wymaga on trudu, poświecenia i czasu. Składniki: Składniki: W szklance cieplej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, dolewamy do miski z mąką, lnem i solą, mieszamy wszystko i ugniatamy na jednolitą masę.


Da się jednak temu zaradzić, można mąkę żytnią jasną wymieszać z pszenną.

Wychodzi z tego znakomity i lekki chleb o chrupiącej rumianej skórce. To naprawdę przyjemny i nieskomplikowany przepis, z którym powinien sobie poradzić każdy! Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?


Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.


Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Ewa w kuchni. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Taki drożdżowy chleb pszenno-żytni wcześniej piekłam kilka razy. Przedstawiałam go upieczonego na kamieniu po wyrastaniu w koszyczku rozrostowym. Czasami bywają dni, gdy wieczorem otwieram zamrażarkę, a tam chleba nie ma!


Aby upiec chleb drożdżowy, potrzeba kilku godzin (zwykły, pszenny chleb wyrasta godziny, do tego minut w piecu), więc zaczynanie zabawy w piekarza o godzinie nie wchodzi w grę. Po nocnych bułeczkach pszennych i po przepisie na pszenny chleb nocny, nabrałam ochoty na kolejny wypiek wykorzystujący tę metodę. Chodzi w niej o krótki czas przygotowania, bo minut przed snem.


I na zakwasie, również żytnim.

Z nieciekawym wyglądem i konsystencją samego ciasta w trakcie wyrabiania i wyrastania. Szybki chleb pszenno-żytni. Prosty chleb pszenny, na żytnim zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży – dzięki czemu chleb znacznie szybciej rośnie i nie wymaga wielogodzinnego wyrastania, a wciąż zachowuje smak chleba na zakwasie. No nie dziwię się, przecież mąka żytnia, pełnoziarnista ma inna gęstość, jest potrzebna inna ilość wody i drożdży. Dlatego napisałam, że to chleb pszenny.


Chleb na samej mące żytniej. W komentarzach po wyżej jest napisane, ze można dodać trochę mąki żytniej. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Jest to jedyny chleb, który piecze mój tata. Drożdżowy chleb żytni razowy. Jest wilgotny, o sprężystym miąższu i długo zachowuje świeżość.


Cudowny i pachnący domowy chlebek drożdżowy z chrupiącą skórką! Zobacz mój ulubiony przepis na przepis na chleb na drożdżach z ziarnami, które dodajesz na chlebek bezpośrednio przed pieczeniem. Witam, zrobiłam chleb wg przepisu na mące żytniej z dodatkiem płatków owsianych i zmielonych orzechów włoskich. Piekłam w 2stopniach w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem. W dodatku ciasto opadło i pół formy pod spieczona skórką było puste.


Nie doczytałam w komentarzach żeby nie piec z żytniej mąki. Wyszedł super- jest niski ale to w niczym nie przeszkadza. Mała porada dla piekących chleby- miski lub formy w których chleb wyrasta przykrywać szczelnie folią spożywczą - wyrośnięcie murowane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty