środa, 20 sierpnia 2014

Chleb domowej roboty na drożdżach

Chleb samodzielnie pieczony w domu do niedawna kojarzył mi się głównie z wypadami w góry do dalszych krewnych, gdzie z własnej roboty składników chleb przygotowywała najstarsza starowinka z całej rodziny ;) Gruba kroma swojskiego chleba z domowym masłem to jedno najfajniejszych wspomnień. Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Prosty domowy chleb na drożdżach (bochenki).


Koszyki należy obficie obsypać mąką, a foremki albo natłuścić i. Zanim zrobiłam swój zakwas chlebowy piekłam chleby na drożdżach.

Nadal czasem taki upiekę jak nie odświeżę odpowiednio wcześniej zakwasu, albo po prostu dla odmiany. Domowy chleb na drożdżach jest w porządku, o wiele lepszy niż z niejednej piekarni czy marketu. Jednak bardziej smakuje mi taki na zakwasie. Na koniec dodajemy do naszego chleba pszennego olej lub roztopione masło. Pozostawiamy ciasto na chleb pszenny do wyrośnięcia na 50–minut.


W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ale czy zastanawiamy się, co w tym chlebie jest? Wiele piekarni dodaje do chlebów polepszacze smaku, rakotwórczy karmel (ciemne chleby) lub konserwanty.


Polecane przepisy: szybki chleb z otrębami na drożdżach Zobacz więcej.

Przepisy, jak zrobić - Smaker. Ten przepis dostałam od mojej mamy, jest łatwy do zrobienia i szybki, można powiedzieć. Chleb pszenny z małą domieszką ciemnej mąki żytniej, z dodatkiem kminku. Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Chleb do wykonania w ciągu jednego dnia, na małej ilości drożdży ale z długim czasem fermentacji (godzin).


Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Dostaliśmy ten chleb i po spróbowaniu zdecydowałam się go upiec. Nasza wersja chleba ma jednak bardzo wyczuwalny smak drożdży.


Ten który dostalismy tego nie miał. Robiłam na drożdżach domowych Lalleman mąka typ 6i 4pół na pół, na wodzie z octem z dodatkiem płatków owsianych, otrębów pszennych, słonecznika i pestek z. Pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne. Mam większe dziury w chlebie niż u Ciebie na zdjęciu, ale albo to zalezy od tego, ze cisto było luźniejsze albo od tego ze bardzo je „klepałam”.

Ciasto na drożdżach krok po kroku. Wczoraj zachciało mi się domowego pieczywa. Poszperałam w sieci i znalazłam prosty przepis na chleb.


Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie.


Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże. Każdy ma swój ulubiony przepis na coś. Ja mam swój ulubiony przepis na prosty chleb z ziarnami. Smakuje wszystkim, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę pyszny.


Nie jest to chleb bezglutenowy, ale robię go często, bo jest naprawdę szybki w wykonaniu i smakuje moim znajomym, którzy na diecie bezglutenowej nie są.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty