piątek, 15 sierpnia 2014

Leczo z kabaczka

Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Kabaczka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Pieczarki pokrój w plasterki. Lubie przygotowywać tzw.


Następnie dorzucamy pokrojoną kiełbasę, a po kilku minutach kolejno pokrojone warzywa: paprykę, pomidory, marchewkę, kabaczka ( obranego ze skórki). Całość zalewamy bulionem. Ilość bulionu zależy od tego, czy wolicie gęstsze czy rzadsze leczo. Polecane przepisy: przepis na leczo z kabaczka Zobacz więcej. Danie na lato,łatwe w przygotowaniu min średnie przystępne.


Dziś zajadam się pierwszym leczo w tym roku. To jedny z tych dań, które można jeść cały dzień. Moja ulubiona wersja to połączenie pomidorów, papryki, kabaczka i cukinii.


Jak dla mnie – nie musi być w nim mięsa. Wystarczą same warzywa, które o tej porze roku – są najlepsze ! Kiełbasę pokroić w pół plastry i przesmażyć na tłuszczu. Do kiełbasy dodać pokrojoną cebule paprykę oraz pomidory doprawić do smaku maggi, pieprzem, vegetą i odrobiną cukru. Lista przepisów na leczo z kabaczka do słoików z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Cebulę z kiełbasą przekładamy do większego garnka, dodajemy paprykę i chwilę dusimy pod przykryciem. W tym czasie kabaczka jeśli jest duży obieramy, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal.


Leczo z kabaczka

Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na patelni, na oleju. This feature is not available right now. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!).


Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. Najsmaczniejsze w lecie, w sezonie na świeże pomidory. Jednym z moich uuibionych letnich obiadów jest leczo – w sierpniu pomidory i papryką są najsmaczniejsze, a jak się doda delikatnego w smaku kabaczka i listki swieżej bazylii – niebo w gębie ! Dołączam je do akcji warzywa psiankowate.


LECZO Z KABACZKIEM duże cebule. W mojej letniej wersji — z dodatkiem kabaczka. Jest lekkie, szybkie, warzywne, sezonowe i smaczne. Leczo podaje się z pieczywem. Trzeba cię dłużej przekonywać?


Niektórzy mogą zastanawiać się, czym właściwie jest leczo z kabaczka. Nie każdy zna takie określenie cukinii. Dokładnie tak, leczo z kabaczka to nic.


Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).


Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.


Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty