piątek, 22 sierpnia 2014

Chrupiący chleb

Jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Wystarczy dzień przed pieczeniem wymieszać wszystkie składniki łyżką. Potem pozostaje nam już tylko krótkie zagniatanie i pieczenie. Bez zakwasu, w zwykłym piekarniku.


Czy żytni chleb razowy może stanowić składnik potraw inny niż zwykła pajda z serem czy wędliną?

Aby odpowiedzieć na to pytania, Karol Okrasa uda się do młyna. I w jednym z ostatnich działających wodnych młynów w naszym kraju w Lorkach nad rzeką Wel, Karol pokaże jak powstaje żytnia mąka oraz przygotuje swoje kulinarne propozycje. Oto mój chleb powszedni, który nigdy mi się nie znudzi. Wypiekam go w garnku rzymskim, który powiem szczerze – nie ma sobie równych jeśli chodzi o pieczenie chleba w warunkach domowych. Chrupiący chleb ek z kaszy jaglanej z ziarnami.


Swoją przygodę z chlebami warto rozpocząć od upieczenia prostego chleba bez żadnych dodatków. Zdrowy, mocno chrupiący, zastępuje tradycyjne pieczywo na śniadanie lub stanowi zdrową przekąskę pomiędzy posiłkami. Szybki w wykonaniu: wystarczy wymieszać składniki a powstałą masę rozsmarować cienko na blaszce.

Chyba każdy zgodzi się ze mną, że najlepszy chleb to taki z chrupiącą skórką i miękkim miąższem. Czasami trudno uzyskać właśnie taką strukturę. Bywają chleby bardzo miękkie (co też ma swój urok), a czasem twarda jest nie tylko skórka, co pozbawia bochenek walorów smakowych. Ten przepis przeszedł moje oczekiwania!


Bardzo prosty, bardzo szybko się go robi, piecze jak na chleb dość szybko bo minut. Chleb chrupiący, już zjedzony. Przygotowanie do min Czas gotowania v Wegetariańskie. Przepis dostałam od znajomej. Ten chleb piekę od może lat.


Mąka, drożdże, woda, kminek do smaku i mamy gotowe pieczywo. Pyszne lekko ciepłe z masłem i mlekiem! W niczym nie przypomina sklepowych gniotów nafaszerowanych polepszaczami, pieczonych z mrożonego ciasta. Nie potrzeba maszyny do chleba ani niczego skomplikowanego. Na każdym forum o jedzeniu można było spotkać pytania, przepisy, zdjęcia na TEN chleb z garnka.


Witam kolejny raz sięgnełam po Twój przepis tym razem padło na chleb. Od pół roku piekę chleb na zakwasie z duża ilością nasion wychodzi pyszny. Chciałam trochę odmienić formę pieczenia i padło na Twój chleb.

Odwoływałeś się do źródła przepisu i wczoraj upiekłam chlebek wg tamtego przepisu. Po ukrojeniu pierwszej kromki. Składniki na zaczyn: Zakwas 75g mąka.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chrupiący chleb. Pieczenie chleba to coś więcej niż tylko zajęcie kulinarne. Niektórzy uważają, że to wręcz przeżycie egzystencjalne.


Zapach świeżego bochenka, po wyjęciu go z pieca, przyciąga wszystkich domowników. Podpowiadamy, jak samodzielnie upiec wspaniały, chrupiący chleb. Wystarczy wykonać kilka nieskomplikowanych czynności, aby przygotować chleb, który zawsze wyrasta, ma miękki środek oraz – dzięki naturalnym cukrom zawartym w. Do ich zrobienia można użyć zwykłej mąki chlebowej, bądź zastąpić część mąki mąką żytnią lub pszenną razową. Oto idealny przepis na chleb! Czego więcej trzeba… Z podanego przepisu, w dwóch prostokątnych blaszkach, upieczecie dwa bochenki pysznego, domowego chleba z chrupiącą skórką.


Uformować bochenek, naciąć wierzch i zostawić do wyrośnięcia - ja używam do tego celu wiklinowego koszyczka wyłożonego ściereczką. Czas rośnięcia zależy od temperatury. Do kg mąki dosypujemy łyżkę soli, następnie dodajemy dwa ugotowane i rozgniecione. Maluszki pozbawione możliwości smakowania chlebka razowego i pszennego mogą skosztować jego wersji bezglutenowej.


Bardzo często można go spotkać na blogach i nie ma się co dziwić, bo jest rewelacyjny. Fajne diękujemy za głosowanie. Ciasteczka,Boże Narodzenie,Sezonowe przepisy.


Jedynym mankamentem jest konieczność pieczenia chleba w żeliwnym garnku, a niestety nie każdy nim dysponuje. Polecam zakupić, choćby dla samego chleba :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty