czwartek, 21 sierpnia 2014

Chleb bez glutenu przepis

Nietolerancja glutenu dopadła i mnie, dlatego znajdziesz na blogu także przepisy bezglutenowe - np. Kasza jaglana pojawia się często, bo lubię dania z kaszy jaglanej. Chciałabym, by przepis ten choć trochę ułatwił posiłki osobom na diecie bezglutenowej. Przepis na chleb bezglutenowy z ogórkami pierwotnie opracowałam dla swojej mamy tak, aby mogła taki chleb piec w wypiekaczu, teraz sama często go przygotowuję piekąc u siebie w piekarniku.


O jedzeniu piszę, myślę i śnię! U mnie spotykają się osoby na zdrowej diecie, w tym bezglutenowej, wegetariańskiej, wegańskiej oraz wielbiciele polskiej kuchni. Wypróbowalam także przepis na chleb kukurydziany i rezultat też był świetny. Od dawna chciałam zrobić domowy chleb bezglutenowy, zależało mi by choć trochę przypominał ten „normalny” z klasycznych mąk. Zainspirowałam się przepisem z bloga Dorotuś i wyszedł naprawdę fajny chleb zupełnie nie przypominający bezglutenowych „gąbek” sprzedawanych w sklapach ze zdrową żywnością.


Bochenek, który wyjęłam z piekanika okazał się być mięciutkim w. Brakuje w nich glutenu, który odpowiedzialny jest za elastyczność, pulchność, wilgotność i kształt chleba. Jak widzicie, gluten odpowiada za wiele ważnych właściwości chleba. Bez niego chleb jest inny, co nie znaczy, że gorszy.


Przekonaj się, że własnoręczne zrobienie chleba to nic trudnego! Koniecznie wypróbuj poniższy przepis na banalnie prosty chleb bezglutenowy - zdrowy, pyszny i doskonały dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Najwięcej glutenu zawarte jest w pieczywie.


Odpowiedzią na potrzeby osób, które chcą lub muszą, ze wskazań zdrowotnych, wyeliminować gluten ze swej diety jest min. Pieczywo pozbawione glutenu to wybawienie dla wszystkich osób, które cierpiących na celiakię, tudzież zwyczajnie uczulonych na ten składnik. Jedna kromka chrupkiego chleba bez glutenu waży zaledwie g, co oznacza, że ma ona jedynie ok. Mitem jest, że takie pieczywo tracić na smaku i konsystencji. Doskonałym tego przykładem jest przepis na wegańskich bezglutenowy chleb marchewkowy.


Byłabym bardzo wdzięczna,ponieważ wszystko bezglutenowe jest dla mnie ok,Ale mam alergię na drożdże (i suszone i świeże),a to już kłopot. Nasz chleb wkładamy do piekarnika na środkową półkę, na dole piekarnika powinno znaleźć się naczynie z wodą, wówczas nasz chleb będzie chrupiący. Wszyscy orzekli zgodnie, że to najlepszy chleb bezglutenowy na świecie, a to nie lada komplement.


Pieczemy minut w temperaturze 2stopni C. Niewtajemniczonym dopowiem, że dzieciom i dorosłym, którzy z dnia na dzień muszą przejść na dietę bezglutenową, zazwyczaj najtrudniej polubić bezglutenowy chleb. Poniżej sprawdzony przepis na chlebek bez mleka, jajek i glutenu. Chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wychodzi dość ciężki, dlatego jest bardzo sycący.


Chleb bez glutenu przepis

Można go nieco zmodyfikować, dodając np. Przygotowuję go z mieszanki bezglutenowej domowej roboty, a jedynym zagęstnikiem ciasta jest siemię lniane oraz tapioka. Kasia z kolei dostała go od dietetyczki.


Przepis na ten chleb dostałam od Kasi, czytelniczki Kwestii Smaku, drogą mailową. Wprowadziłam kilka zmian np. OK) oraz nasiona kopru - uważam, że świetnie tutaj pasują. A ten przepis nie dość, że jest rewelacyjny, to i rewolucyjny – wszystko robi się praktycznie samo.


Chleb bez glutenu przepis

Mój troszkę opadł w piekarniku, ale zakalca też nie było. Ten chleb powinien wyjść każdemu, jest naprawdę dziecinnie prosty do przygotowania i wyjątkowo pyszny:-) Zrobienie własnego chleba bezglutenowego jest prostsze niż myślałam i serdecznie. Sprawdzony przepis na pyszny bezglutenowy chleb. To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D!


Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P Zatem rozpoczynam experyment – swój własny chleb ! Dodam od razu ,że wychodzi dużo zakwasu na bochenki. Zanim podejmiecie się wypieku chleba bez glutenu, pamiętajcie o kilku kwestiach, które znacznie ułatwią wam zadanie i będą jednocześnie pełnić. Ponoć można dokarmiać tylko po łyżce wody i łyżce mąki ale ja potrzebuje dużo zakwasu także mi mój przepis pasuje. Ciasto na chleb będzie rzadkie (proszę się nie martwić).


Keksówka smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 220C i pieczemy przez minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb warto przełożyć na kratkę aby się schłodził. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki.


Taki wypiek doskonale sprawdzi się nie tylko w diecie osób z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na gluten, ale również w przypadku alergii na białko jaja kurzego. Testowałam wiele przepisów z różnymi skutkami. Na początku starałam się piec chleb. To zdecydowanie najlepszy chleb, jaki jadłam od czasu rezygnacji z glutenu, czyli od mniej więcej roku. Doskonale smakuje też w grzankach z jajkiem czy po prostu zapiekany w piecu lub w tosterze.


Następnym razem poeksperymentuję, dodając do ciasta suszone pomidory,. Diano bardzo dziękuję za Twój przepis na chleb, poniewaz. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy, a następnie przekładamy do formy. Piekłam chlebek na drożdżach, sodzie, zakwasie… W kuchni staram się ograniczać ilość glutenu, dlatego zależało mi na przepisie bezglutenowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 2stopni na ok.


Ten chleb wiejski bez glutenu zachowuje świeżość przez około 3-dni. To jeden z naszych ulubionych chlebów bezglutenowych. Dość długo zachowuje świeżość, jest delikatny w smaku i ma skład wzbogacony naturalnymi mąkami.


Moje dziecko i ja jesteśmy na diecie bezglutenowej i po raz pierwszy od kilku lat mogliśmy zjeść chleb który przypomina „normalny”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty